top of page

A/B Team kampioen en derde, zure middag voor team D1.

Zaterdag 25 mei 2024.

In het Dorpshuis in Hoogekerk stonden vandaag de NOSBO/FSB teamwedstrijden of officieel de Jeugd Club Competitie (JCC) op het programma. Eerst was het de bedoeling dat alle categorieën op een dag zouden spelen, maar op verzoek van een aantal jeugdleiders werd onlangs besloten de categorieën toch te splitsen. Voordeel hiervan is dat jongere spelers ook aan een hogere categorie mee kunnen doen en ook belangrijk, er doen dan meer teams mee. Dit is van belang voor de KNSB verdeelsleutel hoeveel teams vanuit de regionale bonden het volgende jaar mogen meedoen aan het Nederland Kampioenschap. Hoe meer teams, des te beter voor deze berekening. Schaken in teams is vaak veel spannender dan individuele partijen. Je moet als team de match en bordpunten verdienen met je team op vier borden. Als een bord verliest dan is dat op de andere borden nog goed te maken. Zo ook vandaag waar winst en verlies dicht bij elkaar lagen.

Vandaag speelden de A/B (t/m 18 jaar) en de D teams (t/m 12 jaar) de C (t/m 14 jaar) en E teams (t/m 10 jaar) spelen op 15 juni in Hoogeveen. Onze club was vandaag present met twee A/B en twee D teams. In totaal deden zes A/B en maar liefst 14 D teams mee. Dat aantal heb ik nog niet eerder gezien op deze kampioenschappen. Het laat maar weer eens zien dat schaken enorm leeft bij de jeugd. De A/B teams speelden in de kleine zaal, de grote zaal was het domein voor de D teams. Tijd op de klok 25 + 5 voor A/B teams met vijf ronden, 15 + 5 voor de categorie D met zeven ronden Zwitsers. Sjoerd was aanwezig als teamleider bij de A/B en Ronald bij de D teams. Het werd een geweldige dag voor de oudere jeugd waarvan Sjoerd het volgende schreef:


Ronde 1

In de eerste ronde stond meteen de match gepland tussen Paardensprong 1 en 2. Ondanks de iets hogere ratings bij team 1 was het duidelijk dat deze wedstrijd alle kanten op kon gaan. Voor de neutrale toeschouwer was dit misschien wel de spannendste match van de dag. Gianluca wist als snel een stuk te winnen tegen Carlijn. Kaj kreeg een prima positie tegen Dagmar, David speelde erg rustig tegen Hedde ondanks dat hij gehinderd werd door wat buikpijn. Bij Evan en Maurits was de stelling nog redelijk in evenwicht. De Partijen op bord 1 en 3 waren als eerste klaar. David wist te winnen van Hedde en Gianluca won van Carlijn. Niet veel later weet Kaj het punt binnen te slepen voor team 2. De tussenstand was dus 2-1 in het voordeel van team 2! Alle hoop voor team 1 was dus gevestigd op het vierde bord waar Maurits weet dat hij risico moet nemen om nog een matchpunt binnen te slepen. Dit lijkt echter niet goed te gaan, want Evan krijgt een hele sterke pion. Dit lijkt genoeg om de partij te winnen of in elk geval remise te houden. Evan heeft echter niet door dat een remise genoeg is voor de overwinning en probeert met minder dan 10 seconden op de klok alsnog te winnen. Dit pakt echter verkeerd uit en dit leidt tot een eindspel met een dame voor Maurits en een toren voor Evan. Ook hier krijgt Evan nog een aantal kansen om remise te maken, maar uiteindelijk kan Maurits toch nog mat zetten. Dit brengt de eindstand op 2-2.

Ronde 2 en 3

In ronde 2 en 3 moeten beide teams tegen een tegenstander die op papier wat minder is. Doelstelling voor beide teams is dus duidelijk: 2x 4-0 winnen. Dit lukt team 1 in beide rondes, maar team 2 laat helaas 1 bordpuntje liggen tegen het team van Leek/Roden.

Ronde 4

In de vierde ronde speelt team 1 tegen Staunton. Carlijn en Maurits winnen vrij snel en zetten het team op een 2-0 voorsprong. Dagmar lijkt een loper ingesloten te hebben tegen Ghilon, maar ze vergeet even dat het paard het laatste veld dekt. Hierdoor kan de loper alsnog ontsnappen en is de partij simpel uit te spelen voor Ghilon. In de laatste partij komt David in een eindspel terecht waar hij de koning van Sono weet af te sluiten van alle actie. Hierdoor komt Sono in een Zugzwang terecht. Dit leidt ertoe dat de toren die de pion van David blokkeert uiteindelijk weggespeeld moet worden zodat David kan promoveren. David heeft dit allemaal gezien, maar in tijdnood gaat het even mis, waardoor Sono ook kan promoveren. David baalt hier zo van dat hij vergeet om op tijd een zet te doen, waardoor hij helaas door zijn tijd gaat. 2-2 is dus de eindstand. Team 2 heeft dan inmiddels al een hele tijd gewonnen van Ten Boer, maar moet wel een bordpuntje afstaan.

Ronde 5

In de vijfde ronde konden er nog drie teams kampioen worden. Als de wedstrijd tussen Paardensprong 2 en Staunton een winnaar op zou leveren dan zou dat team kampioen zijn. Bij een 2-2 tussen die twee teams en een 4-0 overwinning van Paardensprong 1 zou Paardensprong 1 kampioen zijn omdat Staunton in de eerste ronde een bordpuntje had laten liggen. Dat laatste gebeurde al vrij snel en dus was het wachten op de uitslag van de wedstrijd tussen Paardensprong 2 en Staunton. Op de borden 3 en 4 waren Gianluca en Evan duidelijk beter. Ze wisten snel te winnen, maar op bord 1 was Sono ook net een maatje te groot voor Hedde. De tussenstand is dus 2-1 voor Paardensprong 2. Een remise op het overgebleven bord zou genoeg zijn voor de overwinning. Kaj houdt lang een gelijke stelling tegen Ghilon, maar heeft daar wel veel tijd voor nodig. Uiteindelijk weet Ghilon in een gewonnen pionneneindspel terecht te komen waardoor de eindstand op 2-2 komt wat betekent dat team 1 kampioen is en team 2 uiteindelijk derde wordt. Topscorers zijn Maurits en Gianluca die allebei 5/5 scoren.

De winnende teams op het podium (Gianlucca ontbreekt)


Dan door naar de D teams. In team 1 speelden op bordvolgorde: Gideon, Wart, Tobias en Yuan Li. Team 2: Matthijs, Sven, Brandon, Floris en Benthe wisselden op het vierde bord.

Vooraf was ons eerste team zeker een van de favorieten voor een top 5 plaats wat plaatsing halve finale NK zou inhouden. In de eerste ronde trof team 1 het Friese Schaakwoude. Meteen werd de volle buit gepakt, twee match en vier bordpunten. Een lekker begin van het toernooi. Team twee had minder geluk met de indeling. Ze troffen het eerste team van Staunton en verloren met 0 - 4. Ook in de tweede ronde geen matchpunten voor het team. De Twee Kastelen wonnen met 2.5 - 1.5. Voor ons team werden de bordpunten gescoord door Matthijs en een half punt door Benthe. Staunton 1 was de volgende opponent voor het eerste team. De spannende match tegen een van de favorieten leverde een remise op 2 -2. De bordpunten werden gescoord door Tobias en Yuan Li. In de derde ronde een incident tegen het eerste team tegen SC Hoogeveen. Op bord drie dacht Tobias die zijn dame had verloren mat te hebben gezet. Terwijl de stukken al op het bord lagen, dacht zijn tegenstander er anders over, het was geen mat. Er volgde discussie, Tobias was zeker dat de handen waren geschut, zijn tegenstander beweerde het tegenover gestelde. Ik heb het niet gezien maar op beeld zien we het wel. Daar komt nog bij dat een teamgenoot van de Hoogevener dit had gezegd. Volgens de toernooi leiding mag dit maar ik denk er anders over. De vraag die erbij komt; is beeld materiaal een bewijs? Spelers moeten er immers samen uitkomen. De bordstelling was niet meer terug te halen waarna de spelers besloten er remise van te maken. Intussen had Gideon ook remise gespeeld op bord 1 maar Wart ging eraf op het tweede bord. Yuan Li won wel dus een remise in deze toch wat vreemde en discutabele match. Team twee verloor helaas weer, nu met 3 - 1 tegen de Matadoren 2.

Eindelijk de eerste matchpunten voor het tweede team in de vierde ronde tegen Schaakwoude. Matthijs, Sven en Brandon wonnen dus een mooie 3 - 1 eindstand. Team 1 werd gekoppeld aan het sterke SC Ten Boer 1, zeker een kandidaat voor de titel. Gideon hield het lang vol tegen Bram ten Dam maar verloor uiteindelijk na een mooie partij. Ook Tobias en Yuan Li moesten hun meerdere erkennen in de Tenboersters. Wart speelde een goede partij die remise werd omdat beide spelers niets meer in de stelling zagen. In de vijfde ronde nam het team een soort van revanche door het derde Ten Boer team met 4 - 0 te verslaan. Met dezelfde cijfers won ons tweede team van de Matadoren 3.

Een blik op de tussenstand na de vijfde ronde. Op de 10e plaats staat ons tweede team, die positie hadden we vooraf min of meer verwacht. Op plek 5 en NK plaats staat ons eerste team. Maar er volgen nog twee ronden waar we weer topteams gaan treffen. Met als eerste tegenstander Philidor 1847 uit Leeuwarden. De ratings bij de Friezen liggen een heel stuk hoger dan bij onze jongens. Het Philidor team speelde vanaf ronde twee met drie spelers. Hun bord vier speler was afgehaakt maar met drie spelers stonden ze wel eerste in de tussenstand. Een geweldige prestatie! Yuan Li hoefde dus niet te spelen maar won natuurlijk wel het bordpunt. Helaas verloren Tobias en Gideon maar Wart zorgde voor een enorme stunt door te winnen tegen een tegenstander met bijna 400 punten meer! Met de remise waren we wel wat gezakt in het klassement naar plek zes maar plaatsing was nog steeds mogelijk. Het tweede team verloor met grote cijfers tegen Staunton 2, het werd 0 - 4.

(Foto Martijn Hardeman)

In de laatste ronde werden we ingedeeld tegen de Matadoren 1 in de tussenstand op de vijfde plaats. Opdracht voor het team om een plek te winnen. Het team van Hoogeveen stond boven ons maar zij moesten tegen Staunton 1 dus alle kans om een plek te winnen. We dachten aan remise genoeg te hebben. Gideon bracht het team op voorsprong maar op de borden twee en drie ging het niet lekker. Wart wist nog wel terug te komen na een materiaal achterstand maar kwam daarna toch in de problemen. Tobias ging mee met het vlugge spel van zijn tegenstander en op bord vier zag het er goed uit bij Yuan Li met een stuk voorsprong maar wel in tijdnood. Tobias verloor dus een gelijke stand. Wart kwam niet mee uit de problemen en verloor. De partij van de dag voor onze teams zagen we bij Yuan Li. Hij bleef ijzig koel met steeds 25 seconden op de klok. Heel knap voor zijn leeftijd om rustig te blijven, plan te maken en de klok in de gaten te houden. Na wat afruilen wist hij een pion te laten promoveren en met seconden op de klok won hij de partij. Klasse gedaan. Het feestje bij ons team, die dachten door te zijn naar het NK, was van korte duur. Het tweede Ten Boer team won met 3 - 1 van ons tweede team en was ons voorbij gegaan. Team Hoogeveen had, zoals verwacht, verloren dus een hele zure zesde plaats voor ons. Spelen in Zwitsers heeft zijn nadelen en is soms ook niet helemaal eerlijk. Als we kijken naar de tegenstanders van Ten Boer 2 (helemaal niets ten nadele van hun, begrijp me goed ,want op basis van het systeem zijn ze gewoon vierde) heeft dit team slechts 1 keer een team uit de top vijf getroffen. Ons team maar liefst vier keer. De factor geluk komt dan ook naar voren. Dat hebben we ook eerder meegemaakt. Op 1 oktober 2022 miste ons D team de NK finale. Destijds werd het team ook ingehaald door teams die slechts 1 keer tegen de topteams hadden gespeeld. Van onderuit het klassement kan je dus met minder tegenstand in de top van het klassement eindigen. Een hele zure middag voor het team maar we gaan wel een vrijplaats voor de halve NK finale aanvragen, wat het team zeker verdiend!

Alle uitsagen, standen en verslagen vind je terug op de NOSBO site
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page