top of page

Azadeh en Hannah NOSBO meisjeskampioenen!

Bijgewerkt op: 16 mei

Zaterdag 13 mei 2023.

Tegelijk met de NOSBO/FSB Jeugd Club Competitie in de D categorie werd in de kleine zaal in het Dorpshuis Hoogkerk het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap (PJK) in de FGH categorieën gespeeld. De opkomst was met 30 deelnemers ruim 2x zo hoog als vorig jaar. Je ziet dus ook dat schaken hot is bij de jongste pupillen. Alle categorie speelden in de kleine zaal, wat door de beperkte ruimte achteraf geen goede keuze was. Ouders van juist de jongste kinderen willen graag de verrichten van hun kinderen achter het bord zien. Ook voor de jeugdleiders was er nauwelijks ruimte om de partijen goed te volgen. Een verbeterpuntje voor volgend jaar met ook de aantekening dat het in de ruimte met slechts een raam, gedurende het toernooi met zeven ronden behoorlijk warm werd.

Paardensprong young girls

In de H categorie hadden we dit keer geen deelnemers. In de categorie G speelden Azadeh en Ayana mee. Ayana is het zusje van Imara en clublid, maar komt nog niet op de clubmiddag. Ayana won een partij. Azadeh wist twee keer te winnen o.a. van Ayana. Met deze score werd ze NOSBO meisjeskampioen in de G categorie.


In de F groep met 16 deelnemers werd Zwitsers gespeeld. Joas net als Ayana een partij. Benthe deed het wat beter, met 2.5 punten werd ze 12e. De tweeling Hannah en Tobias deden het gezien hun rating prima. Beiden scoorden vier punten. Hannah (rating 389) weet heel vaak te winnen van spelers met een veel hogere rating. Zo ook vandaag met winst tegen Nout Schrijvers (901) en Joris Bakker (669). Tegen haar rivale en vriendin Lieke (SC Ten Boer) verloor ze dit keer maar Lieke scoorde ook vier punten. Opvallend dat Lieke's tegenstander in de laatste ronde wegliep van het bord en niet meer terug kwam, dus winst en een punt. Barrage dus in de grote zaal, zonder publiek om de rust in de zaal te houden. Een partij moest de beslissing brengen, tijd op de klok 5+3. Na loting speelde Hannah met zwart. Op de NOSBO site staat een filmpje met de volledige partij die Hannah won en meisjeskampioen werd.

Er vallen een paar dingen op in deze partij. Hannah en Lieke zijn even oud maar Lieke is kleiner en heeft veel kortere armpjes. Met heel veel moeite (let op de laatste toren zetten die ze doet) kan ze bij de achtste rij. Dit gehannes kost, helemaal met snelschaken, kostbare seconden. Iets voor de organisatie om voor aanvang even te checken of de spelers makkelijk het hele bord kunnen bespelen. Maar er is nog iets. De promotie van Hannah die nog iets van twee minuten op de klok heeft en Lieke luttele seconden. Hannah zet haar pion op het promotieveld en drukt de klok in. Deze zet is onreglementair want de zet is niet volledig uitgevoerd. Er moet voordat de klok wordt ingedrukt een ander stuk op het veld komen. Let op wat er verder gebeurt. Lieke zet in haar tijd een dame op het veld. Hannah heeft geen dame gevraagd, er kan ook een ander stuk op komen. Regel is dat Hannah zelf een stuk in haar tijd pakt (of vraagt) en op het promotieveld zet. Meteen na de promotie valt de vlag van Lieke. Natuurlijk staat Hannah in een gewonnen stelling maar zoals wedstrijdleider Jeroen terecht opmerkt: Lieke had een minuut tijd kunnen claimen. Goed om hier even op te letten. Op de site van SC Ten Boer ook een verslag waarin al wordt aangekondigd dat er een vrijplaats wordt aangevraagd voor Lieke, leuk!


Nu we het toch over promotie hebben. Ik zie heel vaak dat spelers hun pion voor het promotieveld oppakken (2e en 7e rij) en het stuk van hun keuze op het promotie veld zetten. Dit is ook onreglementair, het gaat dan denk ik ook fout op een live bord). De pion moet eerst op de 1e of 8e rij staan. Ook hier kan de tegenstander claimen!


Azadeh en Hannah mogen nu naar de Nationale Pupillendag op 17 juni in Spijkenisse.


Op de site van de NOSBO het barrage filmpje, verslag en alle uitslagen

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page