BSK finale: Kloostertuin naast het podium, 't Kompas verrast!

Bijgewerkt op: 23 mei

Zaterdag 21 mei 2022.

Na het succes van het Open Noord Nederlands Jeugd Kampioenschap vorige week zaterdag werd vandaag in het Dorpshuis in Hoogkerk de finale van het basisscholen kampioenschap Groningen/ Drenthe gespeeld. Zestien teams uit de voorronden hadden zich geplaatst voor voor finale. Twee scholenteams kwamen vandaag niet opdagen en een school zegde zoals het hoort af. De favorieten voor de podiumplaatsen waren van te voren min of meer te bepalen: GSV 1 (titelverdediger) , de Kloostertuin 1, Hayden en de Fontein. Op veel van deze scholen is schaken onderdeel van het lesprogramma. Deze scholen hebben dan ook een voordeeltje ten opzichte van de scholen waar dit niet gebeurt of scholen waar naschools iets met schaaklessen gebeurt. Scholenteams met clubschakers wisten zich in de voorronden al te onderscheiden van de rest van het deelnemersveld, dus ook een duidelijk voordeel. Zouden de clubschakers van onze club vandaag ook een stempel op het toernooi kunnen drukken?

Een aantal Paardensprongers deden vandaag met met hun school. Melle in het team van het Kompas met ook in het team twee spelers die al een keertje op de club zijn geweest: Arthurs en Roelof. In de Kloostertuinteams Imara, Simon, Sven en Julian. 't Kompas verraste in de voorronde Stad Groningen vriend en vijand door derde te worden in het scholenklassement. Een opmerkelijke prestatie want de school had al meer dan 10 jaar niet meer meegedaan. De tien schaaklessen die Ronald op de school heeft gegeven aan het hoogbegaafde bovenbouw klasje was de inspirator voor de kinderen hun talent te laten zien tijdens de BSK voorronde en met succes. Vandaag was het team niet een van de kanshebbers, maar een plek ergens in de middenmoot zal al een mooi resultaat zijn. Uiteraard speelde Melle op het eerste bord, naast hem Arthurs, op bord drie Roelof en op het vierde bord werd gewisseld, Mateo en zijn jongere broertje Nico.

In de eerste ronde werd meteen de volle buit gepakt. Het team van de Veldkei uit Assen werd met 4 - 0 verslagen Helaas moest dit team na de tweede ronde naar huis wegens een ziekte geval in het team. Met het maximaal aantal punten is de tas weet je dat je in de volgende ronde een der favorieten treft, de Kloostertuin 1. In dit team op bord 1 Imara, naast haar Simon en op bord vier Wart die ook bij de club op proef is. Nico op bord vier verloor van Matthijs Kort en Simon wist, zoals verwacht Roelof te verslaan maar op bord drie kwam een verrassing, Roelof versloeg Wart. Op bord 1 was het bijzonder spannend tussen Imara en Melle. Melle had zijn koning omringd door bijna al zijn stukken en Imara wist daar niet doorheen te komen, zij ging door de vlag 2 - 2. Een van te voren niet verwacht resultaat. In ronde drie was de GSV 1 duidelijk te sterk op de eerste drie borden werd verloren en op bord vier kreeg Mateo, met een flinke achterstand een remise aanbod die hij natuurlijk accepteerde. In de vierde ronde werden weer punten gepakt. het team van de Krullevaar werd met 2.5 - 1.5 verslagen. Op bord vier scoorde Nico remise met twee koningen en een loper van zijn tegenstander op het bord. In ronde vijf ging het bij Melle mis tegen de Nicolaasschool uit Haren. Hij verloor zijn dame en probeerde van alles om dat nog te herstellen. Dat lukte niet maar met de winst van Arturs en Mateo werd er toch een gelijk spel gescoord.

In ronde zes kon je duidelijk zien dat het team op Melle na, wat niet zo verwonderlijk is weinig ervaring had. Er werd veel te snel gespeeld, ongedekte stukken van de tegenstanders bleven staan. Het resultaat tegen de GSV 2 was een 1 - 3 nederlaag. Melle scoorde het enige punt. De Rehoboth uit Oldekerk was de volgende tegenstander. Roelof en Mateo wonnen, Melle en Arturs speelden remise. De match tegen De Fontein in de 8e ronden was bijzonder spannend. In het Tenboerster team allemaal spelers van de lokale schaakclub. Na de openings zetten leek het erop dat het team wel eens zou kunnen zorgen voor een sensatie. Op alle borden stonden we eigenlijk beter, zo ook concludeerde hun teamleider Roelof. Naarmate de partijen vorderden zag je dat de clubspelers veel meer ervaring hebben. Op de borden twee en drie kantelde de partij in het voordeel van de Fontein. Melle won op het eerste bord en bord bord vier was het lang niet gedaan. We zagen een hele spannende partij van Mateo met wit die steeds kantelde in de winstkansen. Beide spelers hadden een pion voor het promotieveld. Mateo had het voordeel dat zijn pion nog gedekt was door een andere pion. Beide spelers hadden een toren die in de buurt moest blijven van de zwarte pion. Een complex eindspel waar Mateo de fout maakte door de koning niet naar de pionnen toe te spelen maar in de vrije ruimte van het bord. Uiteindelijk promoveerde de zwarte pion, maar vergat Mateo deze dame op te halen door de dame die achter de koning stond schaak te geven. Na toren ruil verdwenen de twee witte pionnen maar het lukte zijn tegenstander niet om met koning/dame mat te geven dus een dik verdiende remise in een partij die wit zeker had kunnen winnen. De Fontein kwam hier, en later ook in dit verslag, goed weg! Jammer maar dan zie je ook dat Mateo nog maar weinig partijen heeft gespeeld en nog te weinig kennis van eindspelen. De laatste ronde leverde weer een berg punten op. De Walfridus uit Bedum werd met 3 - 1 verslagen. Opvallend was de snelle winst op bord drie. Arthurs verloor snel zijn dame maar wist daarna met twee zetten mat de geven met alleen een loper!

Wachten op de eindstand. Voor de laatste ronde stond team achtste maar de concurrenten leverden punten in. Met 10 match en 19.5 bordpunten werd 't Kompas vijfde. Wat een super resultaat! Individuele scores: Melle 6.5, Arturs 4.5, Roelof 3, Mateo 5 en Nico 0.5. Het was genieten voor mij als teamleider deze middag!

De Kloostertuin uit Assen was vooraf een van de favorieten voor de titel. Met grote overmacht won de school bijna alle bekers die er te winnen waren in de voorronde in Assen.

Vandaag waren ze met maar liefst drie teams aanwezig in de finale. Met zoveel spelers is het zoeken naar de beste opstelling. Uit ervaring met de Dom Helder Camara weet ik dat dit best een lastige keuze is. Sven zat in het derde team van de school op bord 1. Een te zwaar bord voor Sven naar mijn idee. Hij past op dit moment beter op een wat lichter bord om wat meer punten binnen te slepen dan vandaag. Bijvoorbeeld in het tweede Kloostertuin team op bord vier. Twee partijen wist Sven te winnen en een partij eindigde in remise. Team 3 van de Kloostertuin eindigde op de 9e plaats. Het tweede team van de school werd 7e. Ook hier een Paardenspronger op het eerste bord, Julian. Hij scoorde heel knap zes punten uit de negen partijen. Tegen clubgenoten Imara verlies en tegen Sven winst. Het blijft gissen maar op bord vier in team 1 was er misschien nog meer voor hem te halen.

Team 1 van de Kloostertuin won in de eerste ronde vrij eenvoudig van de schoolgenoten team 2. Daarna volgde de waarschijnlijk niet ingecalculeerde remise tegen 't Kompas. Als een van de favorieten leverde het team een belangrijk matchpunt in. In de derde ronde volgde een vrij simpele zege tegen de Rehoboth school 4 - 0, maar in ronde vier ging het team met dezelfde cijfers onderuit tegen GSV 1. In ronde vijf moest het gebeuren om de concurrentie bij te blijven tegen de Fontein. Er zijn momenten dat je als team alles mee hebt, zo ook voor de Tenboersters. Op de borden drie en vier ging de winst naar de Fontein maar op bord een en twee stonden zowel Imara als Simon in een complexe maar gewonnen stelling, een remise leek aanstaande. Maar: beide spelers van de Kloostertuin hadden te veel tijd verbruikt (15 minuten per persoon) en gingen door de klok. Een wat geflatteerde overwinning voor het Fontein die nu konden ruiken aan het podium, het Kloostertuinteam gefrustreerd achterlatend. Imara en Simon gebruiken zoals we vaak zien veel tijd tijdens hun partijen en dat brak hen nu op, mede doordat er na elke zet geen tijdtoevoeging was. Tips bij partijen zonder tijdtoevoeging: blijf in de buurt van de tijd van je tegenstander en speel meer vanuit je gevoel, eerste ingeving en ervaring. Kansen op het podium waren na deze ronde vrijwel verkeken. In de volgende ronden won het team van Kloostertuin 3 (3 - 1), Walfridus (4 - 0), Krullevaar (4 - 0) en speelde het knap remise tegen de Haydenschool (2 - 2). Een heleboel match en bord punten maar niet voldoende om de Fontein van de derde plaats af te houden. De Fontein verloor twee matches en won er twee en bleef het Kloostertuin team 1 match en 3.5 bordpunten voor. De remises tegen 't Kompas en de Fontein waren dure verliespunten!

De GSV 1 werd met een indrukwekkende score kampioen (18 match en 34 bordpunten), de Haydenschool 2e en de Fontein mag met de derde plaats ook naar het NK op 11 en 18 juni in Gouda. Gefeliciteerd!

En ja, de clubschakers drukten vandaag zeker hun stempel op het toernooi. In de top vier van het klassement zaten in de teams meerdere clubschakers.


Verslag en uitslagen NOSBO site

Verslag SG Staunton

Verslag SC Ten Boer

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven