C Team NOSBO kampioen, D team 2e en E team net niet!

Bijgewerkt op: 11 jul.

Zaterdag 9 juli 2022.

Na de seizoen afsluiting gisteren op de club stond er nog een toernooi op het programma en niet de minste; de NOSBO/FSB teamkampioenschappen in het Dorpshuis in Hoogkerk. Sinds een aantal jaren spelen beide bonden gezamenlijk dit kampioenschap wat in de toekomst misschien wel tot een jeugd fusie kan leiden want met name in Friesland zijn niet zoveel jeugdclubs meer actief. Zo vlak voor de zomervakantie leek het in eerste instantie misschien niet zo'n ideale datum maar toch kwamen er maar liefst 22 teams in de categorieën A/B t/m E naar Hoogkerk waaronder zes! Paardensprong teams met als teamleiders Miryam en Sjoerd bij D en C, Hieke en Ronald bij de E teams. Enig nadeel, mede door de drukke kalender dit seizoen was wel dat bijv. D spelers niet met een C team mee konden doen. Volgend seizoen wordt dit beter gepland. Met 25 clubleden begon het toernooi met shirtjes ruilen want veel clubleden hadden door Corona en weinig toernooien hun clubshirt lange tijd niet aangehad. In de C en D categorie deden zeven teams mee dus een vrije ronde gedurende de middag.

In de C, D en E categorie deden we mee met twee teams. In de AB categorie lukte het niet om een team bij elkaar te krijgen. Het C2 team met Kaj, Matthias, Matei, Hedde en Casper beleefde een lastige middag en had niet de vorm om mee te doen in de combinatiegroep met de AB teams. In de eerste ronde verloor het team met 3 - 1 van ons eerste team. In de andere matches verloor het team van de Matadoren C1 (1.5 - 2.5), Staunton AB (0 - 4), SC Ten Boer AB (1 - 3) en Hoogeveen AB (0.5 - 3.5). Tegen het C1 team van SC Ten Boer werd het enige matchpunt gescoord (2 - 2). De meeste jongens hebben dit seizoen heel weinig toernooien gespeeld dus niet zo gek dat de vorm er even niet meer is. Er zit voldoende talent in het team, dus alle vertrouwen dat ze volgend seizoen weer gaan scoren.

De laatste zetten voor de titel (foto Martijn Hardeman)

Ons 1e C team was vooraf misschien wel de favoriet voor de NOSBO titel. Met Elliot, Dagmar, Carlijn en David is het een geweldig team met heel veel toernooi ervaring ook in dit seizoen. Daarbij aangetekend dat Dagmar dit seizoen de bekercompetitie heeft gewonnen. Die vorm van dit jaar zagen we vanmiddag ook terug. Zij werd topscoorder bij de C spelers met 5.5 uit 6 partijen. Na winst in de eerste ronde tegen het 2e team verloor het team nipt van het AB team Staunton (1.5 - 2.5), waarna het AB team van SC Ten Boer met 3 - 1 werd verslagen. Het C team van dezelfde club was in de volgende ronde net te sterk, wat mede kwam omdat David zich plotseling niet lekker voelde en het bord moest verlaten (1 - 3). Tegen het AB team van Hoogeveen werd het remise waarna in de laatste ronde tegen het team van de Matadoren de achterstand van twee match en bordpunten goed gemaakt moest worden. Zoals zo vaak kwam Elliot Hoogkerk dorpsgenoot Sono tegen. De vorige keer op het stappenkampioenschap won Elliot maar dit keer was Sono de beste. De rest van het team liet er geen gras over groeien wie de beste was. De inmiddels herstelde David en Dagmar zorgden voor de voorsprong waarna Carlijn met Paardensprong gele nagels de titel voor het team binnenhaalde. We gaan als het meezit, want de inschrijftermijn is misschien gesloten, meedoen met het NK C teams.

In de D categorie waren vooraf de teams van SG Staunton en Philidor Leeuwarden de favorieten. Ons eerste team moest zeker het podium kunnen halen was de voorspelling. In de eerste ronde troffen onze teams elkaar zoals de reglementen voorschrijven. Team 1 met de opstelling Eli Alia, Imara, Simon en Maurits wonnen met 3 - 1 van clubgenote Mehran, Melle, Noe en Ben. Melle zorgde voor een verrassing door Imara te verslaan. Na een vrije ronde werd het team van de Matadoren aan de zegekar gehangen (4 - 0), waarna de topper tegen Staunton op het programma stond. Dit team was duidelijk sterker, alleen Maurits scoorde op het vierde bord maar Imara liet een zekere minimale remise tegen Ghilon liggen. Met voor haar een pion tegen een paard ging ze door de klok. Even een paar snelle zetten dan heb je zomaar meer seconden op de klok, leerschooltje! Na de pauze werden we plotseling, toen de spelers achter het bord zaten, opgeschrikt door Eli Alia die zich helemaal niet goed meer voelde op het eerste bord. De schrik zat er goed in toen ze gedragen de speelzaal moest verlaten. Hieke en Erzsi (moeder van Mehran en Azadeh) ontfermden zich over haar maar verder spelen was geen optie meer. In die ronde speelden we tegen Philidor Leeuwarden die ook een speler miste door Corona. Met een leeg vierde bord verloren we met 2 - 1, Simon scoorde het punt. In de zesde ronde bleek dat we de teams konden doorschuiven. Mehran bord 1 speler team 2 kwam op het vierde bord. Gelukkig maar want zo konden we het NK ticket veilig stellen met winst tegen SC Ten Boer en Hoogeveen, twee keer 3 - 1. In de eindstand vinden we het team terug op de verwachte derde plaats en mag het team gaan spelen in de halve finale NK D op 10 september ook in Hoogkerk. Omdat het een gecombineerd NOSBO/FSB kampioenschap is en Philidor won is het team tweede geworden in het NOSBO klassement. De finale gaat ook in Hoogkerk plaatsvinden op 1 december. Topscoorder in het eerste D team Maurits met 5 uit 6.

Het tweede team eindigde in de achterhoede. In de tweede ronde werd het remise tegen de Matadoren (2 - 2). In de derde ronde verloor het team van Staunton maar Mehran zorgde voor een enorme verrassing door op bord 1 te winnen van de beste Staunton speler, Himar. Philidor Leeuwarden en SC Ten Boer waren een maatje te groot maar 2 - 2 met drie spelers tegen Hoogeveen was wel weer een opsteker.

In de jongste categorie E hebben we in onze clubhistorie 13 keer meegedaan in deze categorie. Zeven keer wonnen we het kampioenschap en al die andere keren eindigden we altijd op het NOSBO podium. Dit jaar zou het heel lastig worden om onze titel van vorig seizoen te prolongeren. Zoals eerder op onze site te lezen hebben we in Corona tijd weinig jonge aanwas gekregen maar aan het einde van dit seizoen zijn er heel veel jonge kinderen bijgekomen die laaiend enthousiast zijn en al heel aardig kunnen schaken. Teamschaken is ietsjes anders dan dat je voor jezelf speelt en die ervaring is er nog niet in onze hele jonge teams. Twee teams samenstelling kostte dus niet heel veel moeite. Het hele jonge 2e E team met allemaal 7/8 jarigen: Azadeh, Hannah, Joas en Tobias waarvan de laatste drie slechts een paar weken na hun behaalde Opstapje 1 diploma op school, clublid zijn geworden, hadden een geweldige middag. Met Hieke als teamleidster scoorden ze geen matchpunten maar wisten ze wel een aantal partijen te winnen. Het was geweldig om te zien hoeveel plezier ze de hele middag hadden. Meedoen en leren dat is misschien nog wel leuker dan winnen wat vanzelf gaat komen de komende jaren in de E categorie.

In het eerste E team (Wart, Sven, Steph en Gideon) ietsjes meer toernooi ervaring maar ze waren voor het eerst als team samen. Om bij de eerste vier van de acht teams te komen waarmee het NK ticket binnen zou zijn zou een hele opgave worden. De eerste ronde tegen team 2 eindigde zoals verwacht met de volle winst. In ronde twee trof het team de titelfavoriet Philidor Leeuwarden. Dit team was duidelijk te sterk voor ons, met alleen een score van Gideon maar nog niets aan de hand want een ronde later wonnen we weer met 3 - 1 van Staunton een concurrent voor plek vier. Ook tegen de Matadoren geen probleem met een mooie 3.5 - 0.5 winst. Gorredijk was in ronde 5 net iets te sterk. Er was veel meer te halen maar er werd op veel borden te snel gespeeld waarmee er punten verloren gingen. Het te snelle spel kostte in ronde 6 de veilige vierde plaats. Tegen SC Haren moest er gewonnen worden om het ticket al veilig te stellen. Wart verloor op het eerste bord met heel snel daarna ook een verliespartij van Steph. Gideon won dus alles hing voor een remise resultaat af van Sven. In een lastig eindspel waar denk ik geen winnaar kon komen werd het remise. Een flinke tegenslag want nu stonden we gelijk met Staunton op de vierde plaats. Alles hing af van de laatste ronde waar we tegen het sterke team van Ten Boer moesten spelen en Staunton titelfavoriet Philidor Leeuwarden trof. Ook nu werd er te snel gespeelt. Binnen vijf minuten stond Ten Boer al op 3 - 0. De enige die nog speelde en de eer kon redden voor het team was Gideon. Zijn tegenstander stond misschien ergens gewonnen maar gewonnen staan is nog niet de winst. Gideon knokte zich heel knap terug in de partij en won. Het team van Staunton zorgde voor een stunt door 2 - 2 te spelen en daarmee de vierde plaats veilig te stellen. Deze remise zorgde er ook voor dat SC Ten Boer (gefeliciteerd!) de NOSBO titel won. Net als bij de D categorie is er een NOSBO klassement. Het team is vijfde geworden met Gideon als topscoorder, een hele knappe 6.5 uit 7. Als we de FSB teams Philidor en Gorredijk eruit halen is er een derde plaats. In dit team zit heel veel talent en ze zijn volgend jaar allemaal nog E'tje. Met gerichte teamtraining gaan we aan de slag om de titel volgend jaar terug te halen! Martijn Hardeman geeft het team op bij de KNSB als reserve team mochten er teams uitvallen voor het NK.

Verslag en alle standen op de NOSBO site

In ons fotoboek meer foto's van dit toernooi

Verslag Staunton

Dit is het laatste verslag van dit seizoen. Aan het begin van volgend seizoen gaan alle verslagen samen in een jaarboek. Deze zijn op de site te vinden (archief)

Op moment van schrijven van dit verslag (zondagavond) kunnen we melden dat het weer goed gaat met Ei Alia, gelukkig maar!0 weergaven0 opmerkingen