top of page

C-team stijgt op de laatste speeldag van de JCC boven zichzelf uit!

De titel verklapt al een beetje de resultaten van de laatste speeldag, maar voordat we daarop terugblikken staat er nog een kleine rekening open wat betreft de vorige speelronde. Dit was een geslaagde en gezellige dag. De zondag erna was echter behoorlijk zwaar, waardoor het verslag er bij in is geschoten. Bij deze nog even een korte terugblik.


Ronde 5: Staunton C1 - SC de Paardensprong C1


Omdat Elliot vorige speeldag druk bezig was met training voor de wiskunde olympiade, een fenomeen waar we op de club inmiddels bekend mee zijn. Gelukkig vond Imara het geen probleem om drie weken op rij in alle hoeken van het land een paar potjes te schaken.


David is als eerste klaar. Na iets meer dan een half uur heeft hij remise gespeeld zonder hierover al te lang na te denken. Op dat moment staan de andere borden niet heel gunstig. Dit had dus een heel dure beslissing kunnen zijn. In de partij vergeet David een pion te winnen waardoor de partij gelijk op gaat. Na 21 zetten wordt er tot remise besloten. De partij van David kan je hieronder naspelen:

De eerste partij moest Imara nog even wennen aan het speeltempo, want terwijl de rest van het team nog in de opening zat waren Imara en Kristian al in het eindspel beland. Dit eindspel leek een hele zware opgave te worden voor Imara, maar opeens leek ze te beseffen dat de 1:29 op de klok geen 89 seconden waren, maar 89 minuten! Vanaf dat moment ging het de goede kant op en weet ze met al die extra tijd uiteindelijk haar tegenstander af te troeven in het eindspel en staat het 1.5-0.5. De partij van Imara kan je hieronder naspelen:

Kaj speelde op bord 3 een prima partij. De opening verliep nog wat rustig, maar even later kreeg Kaj een hele gevaarlijke aanval omdat zijn tegenstander de gevolgen van e5 over het hoofd had gezien. Deze aanval blijkt uiteindelijk erg lastig om nauwkeurig af te maken, en Tycho is in staat om alles te verdedigen. Het resultaat is dat de aanval even afgeslagen lijkt, maar de zwarte koning in het midden van het bord is achtergebleven. Niet veel later gaat het echter helemaal mis voor de Tycho als hij even vergeet dat zijn dame aangevallen is. Het is 2.5-0.5. De partij van Kaj kan je hieronder naspelen:

Op het eerste bord speelde Carlijn een leuke partij waarbij beide koningen onder vuur kwamen te liggen. De aanval van Carlijn lijkt als eerste te zijn uitgedoofd, waarna de pionnen langzaam opgehaald kunnen worden door Milo. Hij is hier echter iets te gehaast mee, waarna Carlijn met Txh7! de partij weer in evenwicht weet te brengen. De stelling hierna is theoretisch gelijk, maar blijft erg lastig voor zwart omdat de koning nergens veilig is. Carlijn maakt hier handig gebruik van en met een mooie combinatie weet ze de dame te winnen. 3.5-0.5. De partij van Carlijn kan je hieronder naspelen:

Omdat na afloop van de ronde blijkt dat de tegenstander een verkeerder bordvolgorde heeft aangehouden is deze overwinning omgezet naar 4-0 in plaats van 3.5-0.5. Dit halve bordpunt zal later nog heel belangrijk worden...


Ronde 6: SC de Paardensprong C1 - Moira Domtoren C1

De partijen van ronde 6 moet ik helaas schuldig blijven. Deze ronde ging zo snel dat ik weinig heb meegekregen van de partijen. Wellicht dat de hoeveelheid snoep die eerder op de dag genuttigd was daar een grote bijdrage aan had geleverd, maar Moira Domtoren (gemiddeld 500 ratingpunten meer) bleek een maatje te groot: 0-4.


Ronde 7: SC de Paardensprong C1 - Magnus Leidse Rijn C1

Na nog even kort stil te hebben gestaan bij de vorige speeldag zijn we weer terug bij de speeldag van dit weekend. De speellocatie voor de laatste dag was lang onzeker, maar uiteindelijk is er toch een locatie gevonden voor deze ronde: MSK te Muiderberg was bereid om wel een ronde te organiseren. Nu was natuurlijk de vraag: hoe kom je daar nou weer? In tegenstelling tot Utrecht en den Haag is het bijna niet te doen om er met het openbaar vervoer te komen. Gelukkig waren de vader en de opa van Carlijn bereid om als taxi te pendelen tussen Feanwâlden en Muiderberg. Hierdoor kwam iedereen toch nog redelijk uitgeslapen aan op de speellocatie.


David is deze keer als eerste klaar. Hij kent geen angst en speelt vol op de aanval. Zijn tegenstander Yannick lijkt het gevaar aan te zien komen en trekt steeds verder terug. Als Yannick vervolgens f6 en Kf7 speelt weet David 20. e5! te vinden, waarna de aanval genadeloos toeslaat. Even later gunt hij zijn tegenstander nog een kans op een uitweg. Als de koning naar f8 gaat is opeens alles verdedigd. Als de koning naar f6 gaat is het mat in 6. De koning ging naar f6 en 6 zetten later was de partij afgelopen. Een overtuigende partij van David brengt de score op 1-0. Hieronder kan je de partij bekijken:

Niet veel later is Carlijn ook alweer klaar. Ze komt wat lastig uit de opening en haar stukken staan erg passief. Haar tegenstander Jelle onderschat echter het gevaar van Df5, want na Pg4! komen opeens alle stukken tot leven en kan zwart het paard winnen op d2. Een paar zetten later krijgt de partij een passend einde met Pxf2! Na deze mooie tactische partij staat het alweer 2-0. De partij van Carlijn kan je hieronder bekijken:

Kaj gaat iets te snel van start en raakt in de opening een pion kwijt. Lang lijkt het erop alsof Ilco de extra pion gaat verzilveren, maar dan vergeet hij dat de toren op d1 gewoon geslagen kan worden. Wat volgt is een eindspel waarbij beide kanten nog kansen op de winst krijgen, maar Kaj uiteindelijk aan het langste eind trekt. 3-0 dus. Hieronder kan je de partij van Kaj bekijken:

Als laatste was Elliot nog bezig. In het middenspel werd er een hoop gemanoeuvreerd voordat Elliot zich verslikte in een mooie combinatie wat Ryan een stuk opleverde. Elliot hield er wel een vrijpion aan over en terwijl zijn tegenstander nog het stukwinst aan het vieren was kon Elliot zijn pion laten oprukken, wat uiteindelijk een toren opleverde. In het eindspel wat vervolgens ontstond moest Elliot nog even oppassen voor pat, maar de overwinning is niet meer in gevaar gekomen en dus is het 4-0! De partij van Elliot kan je hieronder naspelen:

Een mooie overwinning op een team dat nog steeds op elk bord een licht ratingoverwicht had. Hierdoor stijgen we naar de 7e plaats.


Ronde 8: SC de Paardensprong C1 - ASV C1

In de laatste ronde hadden we rekening gehouden met een zware loting, maar met wat geluk werden we ingedeeld tegen ASV. Voor het eerst een tegenstander die gemiddeld minder sterk is dan ons.


Als ik voor de tweede keer bij de partijen wil gaan kijken komt Carlijn aangelopen. Blijkbaar heeft ze ergens in het middenspel 3 pionnen gewonnen en ging het daarna heel snel mat. Het eerste punt was binnen! De partij kan je hieronder bekijken:

Even later was Kaj ook alweer klaar. Kaj speelde tegen London Smith, en wat is dan een toepasselijke opening? U raadt het al: Londen. Een opening die niet al te lang geleden nog is bestempeld als “Het Oude Mannen systeem”. Ik denk dat dit team inmiddels wel heeft laten zien dat het helemaal geen saaie opening is! Kaj weet het zelfs voor elkaar te krijgen om na slechts 18 zetten al mat te zetten. Met deze 2-0 voorsprong kon er wel eens iets heel moois in de maak zijn! Hieronder kan je de partij van Kaj naspelen:

Ook Elliot is deze keer al snel klaar. In de opening weet hij al snel loper in te sluiten. Hierna lukt het om dames te ruilen en niet veel later heeft zijn tegenstander genoeg gezien. Het is 3-0 en de derde overwinning is binnen! Hieronder kan je de partij van Elliot bekijken:

David is als laatste nog bezig. In alle rust speelt hij zijn partij uit. Eén pion wordt twee pionnen, drie pionnen en zelfs nog vier pionnen. Deze buffer is genoeg om ten koste van twee pionnen een stuk te ruilen. De laatste overgebleven extra pion kan promoveren, waarna mat snel volgt. 4-0 dus! De partij van David kan je hieronder bekijken:

Na deze twee overwinningen is het nog even afwachten wat de resultaten op de andere borden zijn. te worden. Omdat de scores op de andere borden gunstig uitvallen komen we na deze ijzersterke slotdag op de 5e plaats terecht!

Deze 5e plaats is een geweldig resultaat! Alle spelers inclusief de invallers zijn duidelijk gegroeid in het toernooi. Leuk om te zien hoe David en Kaj erover denken. De eerste ronde omschrijven ze als volgt:

De laatste ronde omschrijven ze zo:

Hier sluit ik me volledig bij aan.

187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page