D team uitgeschakeld in halve finale.

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Zaterdag 13 november 2021.

Vier weken geleden op zondag 10 oktober wist ons eerste D team met de nodige moeite de derde plaats te veroveren op het NOSBO/FSB D team kampioenschap. Het team bleef toen ons tweede team maar net voor. Vandaag volgde in Almere (Sportcomplex Annapark) het echte werk, de halve finale NK D teams. We kozen voor een team met vijf spelers waar we gingen wisselen op het vierde bord. Keuze voor een vijfde speler te over. Maar gezien het E team volgende week de NK finale in Hoogkerk speelt, kozen we voor Matthias. Als D speler had hij het goed gedaan in ons derde team op het eerste bord tijdens het kwalificatie toernooi en een NK ervaring is mooi en heel leerzaam. Matthias was dan ook heel blij dat hij mee mocht doen.

match tegen Klim Op

Vroeg in de ochtend vertrokken onze teamspelers. Hieke en Eli Alia per trein, Kaj per auto met zijn moeder en oudere broer Jesse (die ook een schaakliefhebber is) vanaf huis en Sjoerd en Ronald per auto met de rest van het team vanaf de Hunzeborgh. Na een rit van ruim anderhalf uur bereikten we de speellocatie. We zagen op de parkeerplaats meer auto's met kinderen aankomen wat een gelukje was want we hadden geen idee waar we heen moesten met een enorm gebouw voor ons. Per toeval vonden we de juiste ingang naar de speel en recreatie ruimte waar we na scannen van onze QR codes konden doorlopen. Eli Alia en Hieke waren intussen op station Almere op zoek naar hun gereserveerde fietsen. Op het station was een verbouwing aan de gang te zijn wat een zoektocht opleverde waar ze hun fietsen konden ophalen. Ze vonden ze uiteindelijk achter een bouwkeet waarna ze een tijdrit moesten rijden om vlak voor de eerste match om 11 uur de locatie te bereiken.

Tijd voor analyse

Geen ideale voorbereiding voor Eli Alia om gehaast achter het eerste bord plaats te nemen match tegen HSG uit Hilversum, de eerste van de vijf tegenstanders in poule 3. In deze poule veel sterke teams met teamratings die veel hoger lagen dan ons teams. Maar we hadden van te voren ook gezien dat er mogelijkheden lagen om bij de beste drie te komen en door te gaan naar de finale. Twee keer winnen en een keer voor een verrassing zorgen met een remise zou voldoende zijn voor plaatsing. Notatie was op dit kampioenschap niet verplicht maar we kozen ervoor om dit wel te doen. Met notatie haal je het te snel spelen eruit en het levert nuttige analyse op voor de trainers. In de speelzaal mocht geen publiek aanwezig zijn en ook voor de teamleiders was er weinig te doen. Geen remise aanbieden/aannemen dus lieten we het team zijn gang gaan. Tijdens de matches hadden we onze "spionnen", de vrije bord vier speler, die wel als teamlid de zaal in kon, en ons op de hoogte bracht hoe het ervoor stond. In de eerste match waren de Hilversummers zoals verwacht te sterk voor ons team, alleen David op het derde bord wist een remise te scoren.

Laatste match tegen VAS Amsterdam

In ronde twee en drie lagen onze kansen. Eerst tegen Philidor Leeuwarden waar we in de NOSBO/FSB kwalificatie met 2 - 2 gelijk speelden. David en Eli Alia wonnen, Matthias speelde remise in een partij waar hij eerst volledig verloren stond. Een mooie opsteker voor het team, de eerste matchpunten waren binnen. Vol vertrouwen ging het team de derde ronde in, tegenstander het tweede team van Klim Op. Dit team was op basis van de gemiddelde rating ongeveer gelijk aan ons dus de sleutelmatch voor het team. Je zult net zien dat in de eigenlijk beslissende ronde het mis gaat. Het team speelde wat te snel ten opzichte van de andere ronden, Op bord twee won Kaj zijn partij, Elia Alia, David en Matei verloren. Moira Domtoren uit Utrecht was in ronde vier, zoals verwacht, te sterk voor het team. Kaj haalde er knap een half puntje uit.


In de laatste ronde weer een sterke tegenstander, VAS Amsterdam. Het team wist wat er op het spel stond dus volop concentratie achter de borden. Matei won als eerste met een hele knappe aanval. David verloor niet veel later bord op twee, het was wachten op de anderen die in een bijna lege speelzaal er alles aan deden om de winst binnen te halen. Het lukte Eli Alia om te winnen maar na een hele lange partij moest Kaj zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Natuurlijk een prachtig resultaat maar richting een finaleplaats schoten we niets op. Een vijfde plaats met 3 match en 6.5 bordpunten was onze positie in de eindstand. VAS Amsterdam bleef ons een matchpunt voor en Klim Op scoorde ook drie matchpunten maar had een half bordpunt meer. Jammer van de verloren match tegen Klim Op, winst had een finale plaats opgeleverd. De winst van vandaag is wel dat het team weer veel heeft geleerd, mede door de notatie waarmee tussen de partijen door konden analyseren. Alle teamleden scoorden punten, daar kunnen we ook tevreden over zijn.

Afsluiting van een mooie schaakdag

Op de terugweg sloten we een leerzame en gezellige dag af in de Mac te Joure. Dank aan alle ouders voor hun support en aan de ouders van Kaj dank voor het rijden. Volgende week in Hoogkerk de finale van de E teams waar we een hele mooie uitgangspositie hebben met een vierde plaats in het tussenklassement na de halve finale.


In Almere speelde ook stadgenoot SG Stauton in poule 4. Het Staunton team speelde drie keer remise maar verloor helaas in de laatste ronde. Met drie match en zeven bordpunten werden ook zij 5e in hun poule. Helaas gaan er dus geen NOSBO/FSB teams naar de finale.


Verslag Staunton

Alle uitslagen en eindstanden staan hier


Berend speelde vandaag in Arnhem in het talenten team van Jeugdschaak Noord. Het team eindigde in de poule als derde met Berend als topscoorder. Hij won twee partijen tegen een 1700 en 1100 tegenstander. Knap gedaan!

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven