D1 team plaatst zich voor halve finale NK.

Bijgewerkt op: 12 okt. 2021

Zondag 10 oktober 2011.

Alweer een teamkampioenschap vandaag op de kalender. Na de E teams speelden vanmiddag de jeugd t/m 12 jaar in de categorie D in Dorpshuis Hoogkerk. Twaalf kinderen hadden zich voor dit toernooi opgeven dus een hele puzzel voor ons om te bepalen wie in welk team zou gaan spelen. Voor het eerste team kozen we voor D spelers: Eli Alia op bord 1 met heel veel toernooi ervaring. Naast haar op het tweede bord Kaj, die een enorme progressie maakt en super gemotiveerd is. David op bord drie en Matei die in het verleden moeite had om afstand te nemen van een verlies partij op het lichtste bord vier. In het tweede team Carlijn op het eerste bord. Zij heeft, zoals we zagen op het NK D, wat moeite om een voorsprong op het bord om te zetten in een winstpartij. Dus op bord 1 een uitdaging voor haar. Imara en Simon als E spelers op bord twee en drie. En ook op bord vier een E speler Viaan. Viaan heeft eerder dit seizoen meegedaan aan E team kampioenschappen bij Staunton. Hij is nu clublid bij ons maar mag, omdat hij voor onze stadgenoten heeft gespeeld niet uitkomen voor SC de Paardensprong. Dit is reglementair vastgelegd door de KNSB. Viaan speelde vanmiddag dus als Staunton speler mee in team 2 waarmee het een combinatie team werd: SC de Paardensprong/SG Staunton. Aan dit toernooi deden 10 teams mee waaronder drie uit de provincie Friesland.

In team drie hele jonge spelers. Op bord vier Steph (geboortejaar 2014!), Sven net iets ouder op het derde bord. Super mooi natuurlijk dat deze jongens nu al mee willen doen met een categorie waarin veel oudere kinderen spelen. Sebastian speelde op bord twee en Matthias als D speler kon laten zien wat hij in zijn mars heeft op het eerste bord. Team drie begon het toernooi met drie verlies ronden waarbij geen bordpunten werden gewonnen. In de vierde ronde tegen Saunton werd het eerste bordpunt gescoord door Sven. Opvallend in deze match was dat Steph een mat mogelijkheid over het hoofd zag, anders was het een remise match geworden. In ronden vijf, zes en zeven wist Matthias drie keer op rij te winnen, een goede prestatie op dit zware bord. In de zevende ronde won Steph ook zijn partij dus het eerste matchpunt tegen Gorredijk was binnen. Tegen het team van Haren verdubbelde Sven zijn score. Helaas bleef Sebastian puntloos op dit toernooi. Maar voor hem en ook de andere teamleden was dit een mooi toernooi om te leren. Negen speelronden waren wel veel voor met name de jonkies, maar ze bleven de hele middag, ook na verlies vrolijk rondlopen!


David tegen Simon

Team 1 en twee begonnen goed aan het toernooi met een maximale score tegen resp. ons derde teams en SC Ten Boer. In de tweede ronde kwamen de teams elkaar tegen. Het werd een hele spannende match want beide teams wilden natuurlijk niet verliezen. Eli Alia won van Carlijn maar de stand werd gelijk getrokken door Imara tegen de te snel spelende Kaj (wat hij later ook toegaf). Op word drie een broedertwist tussen David en Simon. David had de dame van Simon gewonnen maar besloot een toren tegen zijn dame te ruilen. Dat was geen verstandige keuze want daarmee hielp hij Simon terug in de wedstrijd. Wat resteerde waren twee koningen op het bord. Een duur half punt verlies voor team 1 want op bord vier had Viaan inmiddels gewonnen van Matei. Gedurende de middag bleef het matchpunten verlies voor team een het team achtervolgen want de concurrentie van met name Philidor 1 en Staunton was nadrukkelijk aanwezig en wat te denken van team twee! Titelkandidaat Staunton volgde in de derde ronde voor team 1. Het werd een mooie match waar beide teams een match en twee bordpunten aan overhielden. Zowel Anders, teamleider van Staunton, als Ronald waren het er over eens; hier schieten we niet veel mee op. Team twee had geen moeite met ons derde team en deed goed zaken: 4 - 0.

Vanaf nu was het zaak voor team 1 om de titelaspiraties waar te gaan maken. In ronde vier kwam het team op gang met een 4 - 0 overwinning op de Groninger Combinatie. Team 2 deelde heel knap de punten tegen Philidor 1. Ronde vijf leverde team 1 weer twee match en 3.5 bordpunten op tegen Philidor en liep bovendien twee matchpunten in op het tweede team welke met 1 - 3 verslagen werd door Staunton. Pas in ronde zes kwam team 1 in de tussenstand voor het tweede team. Tegen Gorredijk werd met maximale cijfers gewonnen en het 2e team niet verder kwam dan een puntendeling tegen Groninger Combinatie. Carlijn en Viaan waren de geelhemden die scoorden, Imara ging helaas door de klok. In ronde zeven kregen Carlijn en Imara beiden een remise aanbod, met een 2 - 0 voorsprong, tegen het team van Philidor 2. Natuurlijk werden deze aanbiedingen geaccepteerd, 3 - 1 winst. Het eerste team kwam met de schrik vrij tegen Haren. Op bord 1 en 2 werd het bordpunt eenvoudig veilig gesteld maar bij David ging het mis en op bord vier had Matei zijn dame verloren maar had nog wel twee torens welke zijn tegenstander niet meer had. Het zag er bepaald niet best uit en leken de titelkansen voor het team de prullenbak in te kunnen. Wat een partij werd dit want we zagen Matei een super goede partij spelen. Hij won de dame terug en wist daarna met goed en geconcentreerd spel de partij naar zich toe te halen waarmee het team in de race bleef. Na de match zei Matei: ik sta te trillen op mijn benen! De partij van de dag onder de Paardensprong deelnemers!

In de achtste ronde was er niet veel aan de hand voor de teams. Team 1 won met 3.5 - 0.5 tegen Ten Boer en Gorredijk moest zijn meerdere erkennen tegen ons tweede team met dezelfde cijfers. De remises kwamen op naam van Imara en Matei. Bij Matei was het een beetje op maar stond met koning tegen koning/dame verloren maar wist er pat uit te halen.

In de negende en laatste ronde volgende een spannende ontknoping. Blik op de scorebord na ronde acht:

Voor team 1 volgde de topper tegen Philidor 1. Team twee met nog steeds kans op de derde plaats trof Haren. SG Staunton zat in de wachtkamer voor de titel tegen de nummer 8 Gorredijk. Team 2 won eenvoudig tegen het Harener team 3.5 - 0.5 waarmee ze in de tussenstand team 1 konden inhalen. Zover kwam het niet. Bij Matei was het een beetje op, hij verloor maar Eli Alia en Kaj wonnen. David verloor zijn partij waarmee een remise op het scorebord kwam. Team Staunton won met 4 - 0 van Gorredijk waarmee zij de nieuwe kampioen werden. Gefeliciteerd. De eindstand:

Met de derde plaats heeft team 1 zich gekwalificeerd voor de halve finale NK D teams in Almere op zaterdag 13 november, maar wat spannend heeft team 2 het gemaakt! We gaan nog een vijfde speler toevoegen zodat we kunnen wisselen in het team. Topscoorder in de Paardensprongteams 1 en 2 is Viaan met 9 uit 9! Eli Alia 8, Kaj 7, Matei 6.5, Simon en David 6, Carlijn 5.5, en Imara 5 punten. Opvallende zegereeks van Simon; NOSBO E team kwalificatie 9 uit 9 + NK E teams halve finale 4 uit 4 = 13 opeenvolgende zeges. Daarbij kwam nummer 14 in de eerste ronde van vandaag gevolgd door een remise. Pas in zijn 16e! partij in de teamkampioenschappen verloor hij in de match tegen Groninger Combinatie waar Simon met wat handiger schaak opheffen zijn ongeslagen status had kunnen voortzetten. Maar al met al een imposante reeks!


NOSBO liveblog

Verslag Staunton
52 weergaven0 opmerkingen