Dagmar en Mehran in de prijzen op laatste GP 2019. Sake Jan en Johan op het podium Schaakfestival.

Maandag 30 december 2019.

Traditie is het al jaren. Het laatste Grand - Prix toernooi van het jaar wordt gespeeld in het Sportcentrum RUG & Hanze aan het Blauwe Borgje in Groningen. In het gymzaaltje waren afgelopen zaterdag 28 december ruim 40 kinderen aanwezig die aan dit toernooi deelnamen. Het aantal deelnemers lag ruim onder voorgaande edities. Ook van onze club een kleine afvaardiging met Pieter, Mehran en Dagmar. De opkomst lag ver onder voorgaande jaren waar vaak 60 tot 80 kinderen aanwezig waren. Hoe dat kan, daar gaat de jeugdcommissie misschien een onderzoek naar doen. Vast staat wel dat veel jeugdspelers meededen aan het Schaakfestival met 9 speeldagen (vanaf 21 december) of in de Compact groepen die vijf dagen speelden vanaf 26 december.

In de C groep won Dagmar 6 van de 7 partijen en werd daarmee tweede in de groep. Na een paar toernooien net niet op het podium vandaag eindelijk in de prijzen en dat is verdiend. Dagmar werkt hard in haar stappenboeken waarin ze nauwelijks fouten maakt. Nu nog hard werken om al het geleerde nog beter op het bord te krijgen, dan verdiend ze nog meer prijzen want talent heeft ze.

Talent heeft Mehran ook zeker maar hij moet nog even meer opletten wat zijn tegenstander van plan is. In een van zijn partijen zag ik hem compleet verloren staan maar met een mat achter de paaltjes won hij toch de partij. Zes punten leverde Mehran de eerste plaats op in de D groep. Na Veendam de tweede beker op rij. Mooi gedaan Mehran! Het was niet de enige prijs die Mehran vanmiddag won. Hij was een van de 5 winnaars die de twee schaakpuzzels goed had opgelost en daarmee een training heeft gewonnen van oud clublid Jonas Hilwerda. Een afspraak maken voor de training is vast niet lastig want Jonas zijn vader Anders geeft Mehran ook les op basisschool de Heerdstee. Dank aan SG Staunton voor het beschikbaar stellen van deze mooie en leerzame prijs.

In de A groep wist Pieter twee partijen te winnen, speelde twee partijen remise en verloor er een. Met drie punten uit vijf partijen eindig je meestal in de prijzen maar dat lukte vanmiddag niet. Drie spelers scoorden een half puntje meer, dus pech voor Pieter met een vierde plaats.

Aron deed op het Schaakfestival mee in de open C groep. Hij begon het toernooi met een bye op de kortste dag en zijn verjaardag. In de volgende 8 ronden won Aron drie keer, speelde net zo veel partijen remise en verloor twee keer. Een keurige 9e plaats in deze groep die gewonnen werd door jeugdspeler Leon Niemeijer uit Assen.

Foto: toernooi site Harry Gielen

Eli Alia was denk ik de jongste in de Compact C groep. Zij speelde, door een verjaardag, vier partijen en won er een. Op 28 december zag ik haar spelen tegen Jan Oord die ze heel goed partij gaf. Na bijna 3 uur spelen maakte ze een fout waardoor haar paard eraf ging. De reactie was kenmerkend van Jan: ik had er een hele kluif aan! Een mooie leerschool op weg naar het PJK in januari. Haar vader Johan, speler in onze NOSBO teams, eindigde op het podium Met 3.5 punten uit vijf partijen eindigde hij op de 5e plaats. Goed voor de ratingprijs met een toernooi resultaat van +1.00 punt. Trainer Sake Jan was het hele toernooi in de Compact C groep bovenaan te vinden. In de laatste ronde speelde Sake Jan, na vier keer winst, remise en werd met 4.5 punten op basis van hogere WP punten winnaar van de groep.

Foto: toernooi site Harry Gielen

Martijn Hardeman maakte zijn debuut op het Schaakfestival. In Hoogeveen werd hij verrassend winnaar. In Groningen had hij duidelijk meer tegenstand. Met 1.5 punten eindigde Martijn in de onderste regionen maar de opgedane ervaring neemt hij mee voor onze NOSBO teams die eind januari weer gaan spelen.
0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png