Dagmar slaat opnieuw toe in Damwoude!

Zaterdag 25 januari 2019.

Verslag en foto's: Martijn Hardeman.

Dit weekend was alweer de 41 editie van het jeugdschaaktoernooi Damwoude, voor de gelegenheid omgedoopt tot Schaakwoude. Dit toernooi maakt deel uit van de Friese Grand Prix-cyclus. Maar uiteraard was er ook weer een Groningse delegatie aanwezig. Met een gezellig clubje, bestaande uit Dagmar, Imara, Matei en Sono van de Matadoren, togen we dus naar het mooie Friesland. Eli Alia ging met haar vader op eigen gelegenheid.

Groep A speelde apart in een rustig zaaltje. De overige groepen zaten bij elkaar. De Friese toernooien kenmerken zich door een gemoedelijke sfeer.Ook hier hadden de organisatoren er weer alles aan gedaan om het voor iedereen een leuke middag te maken. Zo kreeg ieder kind een consumptiebon waarmee je allerlei combinaties van lekkere dingetjes kon krijgen bij de bar. Daarnaast waren er voor iedere groep van acht spelers maar liefst vier bekers te verdienen (behalve voor de A-groep van zes spelers) en kreeg ieder kind een medaille. Wel leidde alle gezelligheid ertoe dat het in de speelzaal soms rumoerig was, wat versterkt werd doordat niet altijd iedere groep gelijk met een nieuwe ronde startte. Verder viel op dat waar we bij de meeste jeugdtoernooien gewend zijn dat de wedstrijdleiders zich alleen met de partijen bemoeien als de kinderen erom vragen of het echt niet anders kan, hier actief werd ingegrepen als iemand door de klok ging of een stelling herhaald op het bord kwam.

Dagmar en Matei zaten in groep C. Matei won vorige week in Ten Boer nog zijn groep. Ook vandaag startte hij goed met remise en winst, maar toen haperde het. Hij verloor twee partijen achter elkaar en raakte wat van slag. Iedere schaker kent het gevoel dat je je zelfvertrouwen even kwijt bent en dat niets meer lukt. In zo’n situatie is het de kunst iedere partij weer als een nieuwe kans te zien, zonder na te denken over wat er daarvoor is gebeurd of bang te zijn dat het weer mis gaat. Klinkt eenvoudig, maar doe het maar eens. Zelfs voor veel grootmeesters is dit nog lastig. Maar oefening baart kunst. In de laatste partij wist Matei er nog een plusremise uit te slepen en daarmee de verliesreeks te doorbreken. Ook van zo’n toernooi waarin je minder scoort dat je hoopte, kun je veel leren. In de auto terug had Matei zich weer helemaal hervonden.

Weer een punt erbij!

Dagmar is al langere tijd in grootse vorm en dat liet ze in Damwoude opnieuw zien. De punten stroomden binnen. Na zes punten in zes ronden stond ze helemaal bovenaan. Ze was al bijna vergeten hoe verliezen voelt, toen ze in de laatste toch nog onderuit ging. Gelukkig was haar voorsprong voldoende om ongedeeld eerste te worden van de C-groep. Opnieuw een knappe prestatie van Dagmar. We zullen ongetwijfeld een flinke ratingsprong van haar zien op de februarilijst. Ook Imara heeft mooie vooruitgang geboekt. Een jaar geleden speelde ze in Damwoude nog in de laagste groep, nu zat ze in de op één na hoogste. Haar debuut in de B-groep op een GP. De laatste twee weekenden werd ze beide keren tweede bij een GP en ook nu was ze weer volop in de race voor een prijs. Ze eindigde met drie andere spelers op 3,5 punten, maar helaas voor haar viel ze op onderling resultaat net buiten de prijzen. Dat was best even slikken voor Imara, maar hoort er ook bij. Een volgende keer kan het weer net andersom zijn.

Rood tegen geel!

En dan Eli Alia, die dit keer mocht aantreden in de hoogste groep A. Je gaat je bijna afvragen wat het geheim is van de Paardensprong-dames, want ook zij doet het de laatste tijd geweldig. Vaak gaat vooruitgang sprongsgewijs.

Eli Alia tegen Sono

Elia Alia laat dat ook weer zien. Ze heeft al lange tijd een KNSB-jeugdrating van in de 600, maar het kan bijna niet anders dan dat die de komende tijd een flinke sprong omhoog gaat maken. Want ook nu liet ze zien dat ze zich door niemand in de GP makkelijk van het bord laat spelen. Tegen de latere winnaar Sven Broersma (1700+) hield ze lang stand en ook tegen Sono (die 2e zou worden) bleef ze lang binnen de remisemarge. Tegen Elisa Oostinga had ze wat pech: Elisa had nog slechts enkele seconden over toen ze dacht dat ze Eli Alia mat had gezet. Ook Eli Alia concludeerde dat het mat was en dat Elisa dus had gewonnen. Een oplettende toeschouwer had echter gezien dat het geen mat was. Omdat Eli Alia nog wel veel tijd had, zou ze die partij waarschijnlijk op tijd gewonnen hebben als ze dit ook had gezien. Jammer, maar ook weer een leerzame ervaring. Voordat je instemt dat het mat of pat is, altijd driedubbel checken voordat je je tegenstander de hand geeft! Uiteindelijk scoorde Eli Alia 1,5 uit 6 en werd daarmee vierde. Al met al weer een leuk en leerzaam toernooi.

De speelzaal

Beker beoordeling

Onze talentvolle Paardensprong girls|!

Dank aan de organisatie voor een mooie schaakmiddag!

0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png