top of page

Dagmar slaat toe in Aurich!

Bijgewerkt op: 11 okt. 2022

Zaterdag 8 oktober 2022.

Al jaren heeft onze club goede banden met SC Aurich. Ik denk dat het zo'n zes jaar geleden is begonnen, toen we voor het SC de Paardensprong toernooi Duitse clubs benaderden om hun jeugd mee te laten doen met het toernooi. Sinds ik in de NOSBO jeugdcommissie zit, is een van mijn taken om Rene Martens, jeugdleider van SC Aurich op de hoogte te houden van de toernooien in Noord-Nederland. Je kunt gerust zeggen dat de onderlinge contacten, via de mail, hun vruchten afwerpen. We zien op veel toernooien spelers uit Aurich en dat heeft ook een oorzaak. SC Aurich valt in het Shachbezirk Niedersachsen, een beetje te vergelijken met de NOSBO, maar een veel groter gebied.

In het Bezirk Niedersachsen zijn niet zo heel veel toernooien. Als ze er zijn is het voor de jeugd uit Aurich verder reizen dan naar bijv. Groningen of Ten Boer. Zie het onderstaande kaartje met de Duitse Bezirken (let niet op het rode pijltje). Daarnaast komen ze heel graag naar ons vanwege de goede organisatie. Vandaag organiseerde SC Aurich hun eigen toernooi onderdeel van de Niedersaksische Jugendserie. Dus tijd om een tegenbezoek te brengen, en leuk om tegen tegenstanders te spelen die je niet kent. Meedoen in de Jugendserie betekent ook dat de spelers een Jugend Wert Zahl (JWZ) krijgen. Deze rating is niet vergelijkbaar met de KNSB rating want de aanvangsrating is 1000 punten. Naast het toernooi resultaat krijgen spelers bonuspunten als ze meedoen met een toernooi. Op de site van Jugendserie.de zijn de namen van spelers met een JWZ oranje gekleurd.

Onder de 68 deelnemers deden 15 spelers mee uit het NOSBO/FSB gebied. Dat hadden er meer kunnen zijn maar veel spelers van onze club zagen ervan af door het drukke schaak programma de afgelopen weken en de vele inspanningen (brugklassers) op school. Toch vertrokken zeven Paardensprongers rond half 10 vanuit Groningen voor de reis van iets meer dan een uur en een kwartier naar Aurich. Zonder files bereikten we de speellocatie de Finkenburgschule waar ik voor de vijfde keer was.

Zoals bijna altijd bij Duitse toernooien een prima catering met zelfgebakken taarten en prima koffie tegen hele schappelijke prijzen. De toernooi opzet is in Duitsland anders als bij ons. Er wordt Zwitsers gespeeld in U groepen. Alle groepen speelden zeven ronden met 20 minuten op de klok. In Aurich waren dat er vandaag vier. In de U8 groep (acht jaar en jonger) deed de tweeling Hannah en Tobias mee. Het is fijn om te zien dat ze nu al veel toernooien spelen als beginnend schaker want daar leer je van. In deze groep deden 21 kinderen mee maar ze kwamen elkaar toch tegen. Hannah won dit keer en dat was een belangrijk punt voor haar want op WP punten werd ze met vier punten zevende, dus beste meisje, vlak voor Lieke uit Ten Boer. Als beste meisje won ze een kilo snoepgoed, Tobias werd 15e met een puntje minder.

In de U10 groep twee Paardensprongers, Sven en Gideon. Sven begon met met twee verlies partijen maar herstelde zich goed. Die partijen werden gewonnen en een punt hield hij over aan een bye door het oneven aantal (19) deelnemers. We vinden Sven terug op de 9e plaats. Twee plaatsen lager vinden we Gideon terug. Hij begon met een pat uit een gewonnen stelling waarna hij twee partijen wist te winnen. Ronde vier leverde verlies op waarna in ronde vijf de score opliep naar 3.5 punten. Helaas gingen de laatste twee partijen verloren maar net als voor Sven, weer heel veel leer momenten!

In de U12 groep met 14 deelnemers deden Imara Eli Alia en Ben mee. Ben had duidelijk, na 6.5 uit 7 in Ten Boer zijn dag niet. Hij begon goed met een remise en winst maar daarna was het helaas over. Jammer maar zaterdag in Buitenpost nieuwe kansen. Eli Alia wisselde winst en verlies met elkaar af. Ze kwam o.a. Ghilon en Himar van SG Saunton tegen waarvan ze verloor. Vier punten leverde haar de zevende plaats op maar ze werd ook het beste meisje in deze groep. Dat leverde haar een flinke reep chocolade op. Vlak voor Imara met 3.5 punten. Net als bij Eli Alia was een afwisseling van punten en geen punten.

In de U14 groep speelden ook de veteranen, in een eigen klassement, met een leeftijd boven de 14 jaar waaronder de vader van Imara en NOSBO jeugdvoorzitter Martijn. Martijn won al zijn partijen o.a. tegen Dagmar in de eerste ronde, maar dat was (zie de NOSBO site) geen makkie. Vanaf de tweede ronde won Dagmar alle partijen en werd met afstand de beste jeugdspeelster. Tijdens de Siegerehrung kreeg ze een hele mooie glazen troffee. De Nederlandse delegatie had een prima dag. Alle groepen werden gewonnen door Nederlandse spelers!

Foto van de laatste ronde waarin Dagmar, in een pionneneindspel met een loper, de spannende partij heel knap won.

Voor alle deelnemers lag er na afloop, gebruikelijk in de Jugendserie, een Urkunde klaar met de naam, plaats in de eindstand en U groep erop. Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Het was weer een hele gezellige en leuke schaak dag in Aurich.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page