E team eenvoudig door naar de finale!

Bijgewerkt op: 7 okt. 2021

Zaterdag 2 oktober 2021.

Vlak na de zomervakantie hoorde de NOSBO jeugdcommissie dat de KNSB op zoek was naar een locatie voor de halve finale van het NK E teams. Lang hoefde de commissieleden niet na te denken, een NK naar Groningen halen zou weer eens fantastisch zijn. Temeer omdat wij vanuit het noorden veruit de meeste kilometers maken naar nationale kampioenschappen. De locatie was snel gevonden, het Dorpshuis in Hoogkerk. Prima locatie vlak bij de A7 en voldoende parkeergelegenheid. Er volgende twee online vergaderingen om de puntjes op de i te zetten voor een perfecte organisatie.

Klaar voor de start (foto Martijn Hardeman)

Twee dagen voor het kampioenschap kregen de organisatie horen horen dat maar liefst zes van de zestien teams niet zouden komen. De redenen waren divers. In sommige regio's waren de kwalificaties pas vorige week gespeeld dus te veel gevraagd van de spelers om een week later weer te spelen, maar waarom speel je dan een kwalificatie? Teams voelden zich niet sterk genoeg om zich via de halve finale te plaatsen voor de finale? (zou wat zijn als FC Groningen niet uit wil spelen bij Ajax, dat winnen we nooit). Maar het allerergste gehoorde argument: we vinden Groningen te ver! Zes teams die niet komen betekend minder speelronden in de twee poules waarop weer een kettingreactie komt van de andere teams; moeten we voor vier/vijf ronden naar Groningen! Voor de organisatie bekende de afzeggingen veel aanpassingen op het laatste moment. Vanuit het noorden mochten meer teams mee gaan doen, maar het was te kort dag om een tweede Paardensprong team samen te stellen. In Ten Boer lukte dit wel zodat er elf teams in Hoogekerk aan de start kwamen, een poule van 5 en een poule van zes teams. Ik sprak met alle teams bij de ontvangst, het merendeel was bepaald niet te speken over de teams die hadden afgezegd. We komen hier voor de kinderen en het is wel een NK E teams dus stappen we in de auto!

De Groningse derby

Naast Hoogkerk was Muiderberg de andere speel locatie, daar kwamen de poules A en B in actie. Ons team zat in poule C met vier andere teams. De beste vier teams uit de poules plaatsen zich voor de finale die in Hoogeveen wordt gespeeld. Bij de eerste vier komen was niet alleen de opdracht van het team, maar ook zoveel mogelijk match en bordpunten verzamelen want de resultaten tegen de andere teams die zich plaatsen worden meegenomen naar de finale. In de speelzaal waren acht liveborden aanwezig (dank aan Groninger Combinatie voor het beschikbaar stellen), een livestream en Martijn Hardeman hield een liveblog bij. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een mooie middag van te maken. Helaas mochten de teamleiders niet tussen de borden dus moest Sjoerd van een afstandje toekijken hoe het team het ervan af bracht.

In de eerste ronde op liveborden troffen we stadgenoot SG Staunton. In de NOSBO kwalificatie wonnen we met 3 - 1 waar alleen Imara verloor op het eerste bord. De meeste winstkansen lagen toen op de borden drie en vier wat ook vanmiddag het geval was. Simon en Maurits wonnen eenvoudig en bleven met de NOSBO/FSB voorronde meegerekend op een 100% score staan. Op bord twee speelde Mehran te snel, de oorzaak dat deze partij verloren ging. Op bord 1 mistte Imara een winstkans in het eindspel waar ze een toren had kunnen winnen. Jammer want niet veel later werd ze mat gezet. Een remise was voor beide Groninger teams een mooie uitgangspositie voor de rest van de middag. In ronde twee troffen we SMB uit Nijmegen met allemaal spelers zonder rating. Het werd een hele snelle overwinning voor het teams. Binnen 10 minuten was het gedaan op alle borden 4 - 0. In ronde drie konden we deelname aan de finale veilig stellen tegen Magnus Leidsche Rijn uit Utrecht. Spannend werd het niet want ons team bleek in hele goede vorm te zijn. De 4 - 0 overwinning leverde weer veel punten op die we meenemen naar de finale. In de vierde ronde was het team vrij dus gingen de teamleden lekker naar buiten een frisse neus halen. De laatst opponent was het team van Philidor uit Leeuwarden. In NOSBO/FSB voorronde wonnen we met 3 - 1 wat niet eenvoudig ging. Philidor was vandaag, gezien de eerdere uitslagen niet in topvorm. Dat bleek ook tegen ons team want weer wonnen we met 4 - 0. Teamleider Sjoerd was dik tevreden met de prestaties van vandaag. Met name was hij verheugd over het spel van Imara die in de voorronde nog wat onnodige punten had laten liggen. Vandaag speelde ze veel rustiger en meer gericht op de winst. Mehran herstelde zich knap na het verlies tegen Staunton door het rustiger aan te doen. En wat te denken over Simon en Maurits? Zijn staan met de NOBO/FSB nog steeds op een 100% score, 13 uit 13. Zeer belangrijk de borden drie en vier.

Foto Frieda Bos


In poule D werd Groninger Combinatie vijfde dus net geen finale plaats voor dit team. SC Ten Boer werd 6e. De teams die zich in deze poule plaatsten zijn Chesscool uit Haarlem, LSG uit Leiden, ASA Arnhem en het Utrechtse Moira Domtoren


We nemen de resultaten tegen Staunton, Magnus Leidsche Rijn en Philidor Leeuwarden mee naar de finale. Hoe staan we ervoor met de resultaten uit Muiderberg (match en bordpunten):


KC Chesscool 6 - 11

Almere 6 - 9

ESV Eindhoven 5 - 10

SC de Paardensprong 5 - 10

LSG Leiden 4 - 8

Magnus Leidsche Rijn 4 - 6

Klim Op 4 - 6

SG Staunton 3 - 6

Zukertort 3 - 5

DD Den Haag 2 - 6.5

ASA Arnhem 2 - 4

RSR Ivoren Toren 2 - 4

Voorschoten 1 - 4.5

VAS Amsterdam 0 - 3

Philidor Leeuwarden 0 - 2

Moira Domtoren 0 - 1


Conclusie mag zijn dat we met een mooie score de finale ingaan. Er worden op 20 november in Hoogeveen zeven ronden Zwitsers gespeeld. De teams die we troffen in Hoogkerk komen we niet meer tegen.


Het was een perfecte schaak dag in Hoogkerk. Geweldige sfeer en wat een mooi toernooi was dit! De organisatie ontving veel complimenten. We hebben het noorden weer op de kaart gezet!


Verslag NOSBO met link naar de uitslagen en partijen

Verslag Staunton

Verslag LSG Leiden

Verslag Kennemercombinatie


88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven