E team kampioen NOSBO/FSB!

Bijgewerkt: 25 sep 2020

Zaterdag 19 september 2020.

Eindelijk! Na ruim een half jaar werd vanmiddag het eerste fysieke toernooi gespeeld in het Dorpshuis in Hoogkerk. Het laatste toernooi waar we elkaar zagen was het SC de Paardensprong Jeugdtoernooi op 29 februari. Na al die tijd wachten zagen we vanmiddag heel veel blije gezichten van de spelers, we kunnen weer los! Voor de organisatie was het passen en meten want de Corona Crisis is nog lang niet voorbij. We moeten de 1.5 meter afstand bewaren, daardoor mochten ouders in eerste instantie beperkt mee in het Dorpshuis. Vandaag was het goed weer zodat het dakterras open ging en toch meerdere ouders buiten welkom waren. De organisatie had in deze de regie goed in handen, iedereen hield zich aan de afspraken. Hoe anders was het uitzicht op de korfbalvelden beneden en even verderop bij de voetbalvereniging waar ouders de voorschriften negeerden, moeten ze zelf weten, maar waar ben je mee bezig in deze tijd?

Feest bij het E team (Foto Martijn Hardeman).

Sinds vorig jaar worden de teamtoernooien in alle categorieën bij de NOSBO en FSB gezamenlijk georganiseerd. De A/B en C categorie konden niet spelen omdat de inschrijftermijn voor het NK deze groepen al verstreken was. Vandaar dat alleen de D teams (t/m 12 jaar) en de E teams (t/m 10 jaar) vanmiddag achter de borden zaten voor drie NK plaatsen later dit jaar (5 oktober halve finale) in Almelo waar 16 teams gaan strijden voor acht plaatsen in de finale, die ook in Almelo wordt gespeeld. Zoals gezegd een gezamenlijk toernooi met de Friese teams maar helaas, vanuit Friesland kwam alleen het D team van Philidor Leeuwarden. Alle andere teams, 5 bij E en 8 bij D kwamen uit het NOSBO gebied. Ook daar even een aantekening want vier teams kwamen uit Ten Boer en de rest uit de stad Groningen. Geen enkel team uit de provincie Drenthe en de rest van de provincie Groningen. Een slecht teken lijkt mij. Maar zo is het al jaren bij deze categorieën. Onze club was aanwezig met vier teams, een in E en drie in D. Vanuit de aanmeldingen hadden we zes spelers uit de E categorie waarvan er twee op het vierde bord bij de D”ers gingen spelen. Het E team op volle oorlogssterkte om de NOSBO E team titel weer eens binnen te halen en de E spelers die bij de D teams speelden op een lichter bord. De indeling bij de D spelers was een behoorlijke puzzel. Drie team invullen was lastiger dan gedacht. Qua rating zitten de spelers dicht bij elkaar dus kozen we meer op gevoel van wie is in vorm na al die maanden zonder toernooien. Casper viel wegens omstandigheden af maar Noël Koene van schaakclub Hoogeveen wilde wel meedoen in een van onze teams. Met zijn aanmelding hadden we 12 spelers die in drie teams een gooi gingen doen naar een NK plaats. Opnieuw moesten we de opstellingen wijzigen maar een goed gevoel bij de indeling.

Ronde 1 tegen de Matadoren.

Omdat er bij de E en D teams een oneven aantal deelnemers waren was in iedere, van de vijf ronden een team vrij. Deze E en D teams speelden in een apart zaaltje tegen elkaar, inzet KNSB en NJR rating. Bij de E teams had ieder team een bye ronde, bij de D teams op basis van de Zwitserse indeling. Vooraf en aan het einde van de partij geen handen schudden, dat is even wennen!

Ons E team (met drie F spelers!) was van te voren de grote favoriet voor de titel. Op bord 1 en 2 Eli Alia en Imara die net een goed NK E achter de rug hebben. Beide meiden speelden net als vorig jaar toen het team tweede werd op de eerste borden. Het team werd aangevuld met Mehran op drie en Simon op vier. Er was even twijfel om Eli Alia naar de D spelers op te schuiven maar dat deden we niet, hier gaat het om een kampioenschap! Na het startschot om 13.15 uur trof het team als eerste de Matadoren. Na een 2 – 0 voorsprong op de borden drie en vier verloor Imara op bord twee. Eli Ali stond een dame voor dus dat zou goedkomen. Even later weer bij het bord kijkend schrokken we even. Eli Alia was ook haar dame kwijt en stond eigenlijk verloren. Dat zou een streep door de rekening zijn maar Eli Alia met al haar ervaring vocht terug en sleepte het punt moeizaam binnen. In de twee ronde was het team vrij waarna in ronde drie vrij eenvoudig werd gewonnen tegen SC Ten Boer 1 (4 – 0). Groninger Combinatie was de concurrent die het team trof in ronde vier. Ook dit team was duidelijk een maatje te klein voor onze talenten, alleen Imara wist niet te winnen. In de laatste ronde was het kampioenschap zo goed als binnen. Winnen was de opdracht tegen SC Ten Boer 2 en dat deden ze. Mehran moest genoegen nemen met een remise maar op de rest van de borden ging het volgens verwachting: 3.5 – 0.5. Binnen was het kampioenschap en op naar het NK in Almelo om eens te zien hoe we landelijk meedoen. Imara was vandaag niet in topvorm dus er zit nog rek in haar prestatiecurve. En voor de volgende editie van dit toernooi, daar zit het goed mee. Alleen Eli Alia gaat naar de D"ers.

Team 1 tegen 3.


De eindstand E teams:

SC de Paardensproong 8 – 13.5

Groninger Combinatie 5 – 9.5

SC Ten Boer 1 5 – 8

Matadoren 1 – 5

SC Ten Boer 1 – 4

De teamopstelling voor het eerste D team werd na de afmelding van Casper gewijzigd. Kaj werd ingedeeld in dit team op het tweede bord. Kaj ontwikkeld sinds hij clublid is goed en heeft de potentie om door te groeien. Wedstrijdervaring is nog een puntje maar dat gaat zeker goedkomen. Dagmar, Ties en David maakten het team compleet. Het team kreeg gedurende het toernooi geen bye ronde en trof in ronde een ons derde team. In dat team ontbrak de bord vier speler, wat heel jammer was voor het team want je staat voor de match al met 0 – 1 achter en de concurrentie die profiteert. Dagmar verloor van gastspeler Noël (rating 1237), Ties won van Illias op het derde bord. Lars de Wal, ook net clublid won verrassend van Kaj die zijn dame ongedekt liet staan. Een tegenvaller in ronde een 2 – 2. In de tweede ronde werd heel makkelijk gewonnen van ons twee team (Mattias, Sebastiaan, Boaz en Pim) 4 – 0 waarna er een remise kwam tegen SC Ten Boer 1, een van de concurrenten voor een NK ticket. In ronde vier werd kansloos verloren van de Matadoren, de favoriet voor de titel 0 - 4. In ronde vijf was het alles of niets tegen SC Ten Boer 2. Dagmar en Ties wonnen, Kaj verloor en op bord vier leek David te winnen. Leek want ergens in het eindspel ging het mis, waarna er weer een remise op het scorebord kwam. Ten Boer twee bewees hun eerste team een goede dienst want als David had gewonnen was een NK ticket binnen geweest. Jammer maar het lag natuurlijk niet alleen aan David. Het team in zijn geheel wist zich niet te plaatsen. Op naar het volgende teamtoernooi om revanche te nemen!

Team 2 tegen team 1.

Team 2 had bepaald niet hun beste dag. Met Matthias, Sebastiaan (net clublid), Boaz en Pim (E speler) werd slechts 1 matchpunt en twee bordpunten binnengehaald tegen ons derde team. Het team kreeg een bye in ronde 1 wat een bord en twee matchpunten opleverde. Tegen team 1, SC Ten Boer 1 en Haren 1 werd kansloos verloren. Jammer maar een goede leerschool voor de jongens. Het team eindigde op de 9e plaats 2 match en 5 bordpunten.

Pim met clubshirt en SC de Paardensprong rugtas oefent nog wat.

Goed toeven op het dakterras!

In het derde team geen bord vier speler maar met Noël Koene van Hoogeveen werden de nodige punten binnengesleept. Twee remises tegen ons eerste en tweede team, een bye ronde in ronde vier en een prima resultaat, verlies 1.5 – 2.5 tegen de latere kampioen de Matadoren. Staunton was met 1 – 3 een maatje te groot. Noël scoorde vier uit vier. Lars scoorde knap twee bordpunten en Illias (ook net clublid) verraste tegen Matte Petrelli met een remise. Het team eindige als 7e met 3 match en 8.5 bordpunten. Geen NK plaatsen dus voor onze teams. Deze gaan naar de Matadoren die de titel prolongeerden, Staunton en SC Ten Boer 1. Niet alle speler waren gehuld in het Paardensprong shirt (volgens sommigen de mooiste in het land!), deze zijn in bestelling.

De prijsuitreiking was groots! Meer dan 35 bekers werden buiten uitgereikt. Veel spelers hadden erop gewacht want de bekers van het NOSBO GP klassement en het Noordelijk Online Jeugd Kampioenschap gingen eindelijk de deur uit en natuurlijk de bekers en medailles van het teamtoernooi. Niet iedereen was er maar de bekers van deze spelers zijn meegenomen door o.a. de jeugdleiders. We’ll meet again don’t no where, don’t no when. Hopelijk op Schiermonnikoog in november!

Tafels vol eremetaal

Beelden van de online prijsuitreikingOns jongste clublid Azadeh (links) met haar eerste beker!

Meer lezen:

Live verslag Martijn Hardeman op de NOSBO site.

SC Ten Boer: Geslaagde herstart van regionale toernooien

Staunton: D-team nummer 2 op goed georganiseerde NOSBO Jeugdteamkampionschappen

Matadoren: Matadoren D kampioen van de NOSBO

61 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven