E team met de hakken over de sloot naar de NK finale!

Bijgewerkt: 8 okt 2020

Zaterdag 3 oktober 2020.

Het E team is nog maar net NOSBO/FSB kampioen en vandaag mocht het team al hun opwachting maken op de halve finale NK E teams in Almelo. Vanwege de Corona crisis werd er vandaag op twee locaties gespeeld, naast Almelo speelden er ook teams in Rotterdam. Op beide locaties speelden twee poules op basis van de reisafstand. De beste vier teams in de vier poules plaatsen zich voor de finale op 14 november ook in Almelo.

Aan de NK E teams hebben we mooie herinneringen. Sinds 2009 speelden we elk jaar, behalve in 2016, mee. En niet onverdienstelijk. In 2010 en 2011 toen het NK in Groningen werd gespeeld eindigden we op de 9e plaats. Een jaar later stond het team in Barneveld op het podium met de bronzen beker. Naaldwijk was de plaats waar het team met een meesterlijke score (alle matches gewonnen en slechts vijf bordpunten laten liggen) overtuigend Nederlands Kampioen werd. Eli Alia, dit seizoen voor het laatst in het E team, was er in 2017 al bij toen we vriend en vijand verraste in Zuid Scharwoude. Inzet was een top tien plaats maar het team steeg ver boven zichzelf uit met een vierde plaats op het podium.

De E team cup met herinneringen aan het verleden.

Ons team was vandaag ingedeeld in poule C. Deze poule was vooraf wel heel sterk ingedeeld met veel hogere gemiddelde teamratings ten opzichte van poule D waar onze schaakvrienden van SC Ten Boer en Groninger Combinatie in speelden. Daags voor het toernooi werden de indelingen gelukkig herzien zodat er een eerlijke competitie gespeeld zou worden. In onze poule speelden zeven teams, dus elke ronde was er een team vrij. Onze vrije ronde was in ronde 1. Compliment aan de jeugdclubcompetitie leiding van de KNSB. Ik werd vrijdagavond door hun gebeld dat we wat later op de speellocatie aanwezig mochten zijn.


De speellocatie met de trap in onze kleur!

In onze opstelling hadden we probleempje. Naast dat ze goed kan schaken kan Imara ook zingen als een nachtegaal. Haar koor had in de middag een uitvoering in Roden waar ze ook graag bij wilde zijn. Melle wilde wel invallen in het team maar moest s ’morgens nog wel voetballen. Martijn reed met Imara, Simon en Elia Alia naar Almelo en Mehran met zijn ouders om op tijd te zijn voor de tweede ronde. Ik vertrok met Melle op de achterbank om twaalf uur. Vanaf ronde vier ging Melle spelen op het vierde bord. Simon schoof op naar het tweede bord van Imara en Mehran op drie. Eli Alia speelde alle partijen op het eerste bord.

Opening van het toernooi.

Wegwerkzaamheden vinden vaak plaats in het weekend, zo ook dit weekend en juist op onze route naar Almelo. Bij Hoogeveen lag de spoorwegtunnel eruit, dus omleidingen. Martijn werd door zijn navigatie geleid via Gieten en Emmen. Ronald werd bij afslag Westerbork via een omleiding over tweebaans weggetjes naar Hoogeveen geleid wat natuurlijk extra reistijd inhield. Gelukkig kwamen beiden op tijd bij het topsportcentrum IISPA (Internationaal Indoor Sportcentrum Almelo) pal naast het stadion van voetbalclub Heracles Almelo aan.

Melle met privé chauffeur.

De teamopstelling voor de eerste drie ronden was hetzelfde als het NK vorig jaar in Rotterdam toen het team met teamleider Sake Jan 29e van Nederland werd. Voor de teamleiders was er vandaag weinig te doen. Ze mochten niet in de speelzaal aanwezig zijn tijdens de partijen (overigens mochten er geen ouders in het gebouw aanwezig zijn) wat heel jammer was want dan hadden we meer van de partijen mee kunnen krijgen dan ik heb gewonnen/verloren. Op zich denk ik gezien de grote van de sporthal waarin gespeeld werd dat er ruim voldoende ruimte was om afstand te houden, evt. met verplicht mondkapje. Voor de teamleiders was een ruimte beneden aanwezig waar voor een ieder een stoel klaarstond. Deze ruimte was op het laatste moment geregeld want het sportcafé waar volgens de planning de teamleiders zouden verblijven was gesloten door de pas aangescherpte Corona maatregelen. Teamleiders mogen hun teamleden adviseren remise aan te bieden of een aanbod te accepteren of te weigeren. Dit kon vandaag dus niet. De oplossing was dat de kinderen een ander teamlid mochten vragen dit te doen. Gelukkig was dit punt opgelost.

Paardenspronghoekje .

De vrije 1e speelronde leverde voor het team twee match en vier bordpunten op. Dat gold natuurlijk voor alle andere teams in poule C, dus het was gedurende het toernooi goed kijken in de tussenstanden welk team deze gratis punten hadden gekregen want de volle buit heeft daar natuurlijk invloed op. Zoals gezegd mochten Martijn (t/m ronde drie en Ronald vanaf ronde vier) niet tussen bij de borden aanwezig zijn. Wel mochten we het team naar de borden begeleiden en wat foto’s maken. Er valt dus niet zoveel te schrijven over het verloop van de matches.

In de tweede ronde moeten we tegen Minerva uit Hengelo. Op alle borden werd gewonnen dus een mooie score na twee speelronden: vier match en acht bordpunten. Toch een fragment uit deze match. Simon had zijn dame verloren maar knokte door voor een goed resultaat. De stelling met wit (Simon) aan zet:

Tg7+! , Kh8. Tg5+! , Kh7. Txa5. Simon heeft de dame terug en staat een stuk en een pion voor.


De volle buit. In ronde drie leken we weer twee matchpunten te scoren tegen HMC uit Den Bosch. Helaas ging het mis bij Mehran. Met twee dames en een toren zette hij zijn tegenstander pat. Jammer maar kan gebeuren. De tip is eenvoudig, ben je niet zeker zet dan schaak! Vanaf ronde vier ging het minder met het team. Misschien was de oorzaak wel dat Simon en Mehran een bord waren opgeschoven en sterkere tegenstanders tegenkwamen. Zukertort uit Amstelveen was de volgende opponent. We waren wel dicht bij een remise na winst van Eli Alia en verlies van Melle en Mehran. Volgens hun stond Simon voor maar het werd remise. Tegen Magnus Leidsche Rijn (Leiden) was het jammer dat Eli Ali verloor tegen een lagere ratinghoudster. Mehran scoorde het enige punt in deze ronde. In de tussenstand stonden qua matchpunten gelijk met dit team maar we hadden meer bordpunten. ESV uit Eindhoven heeft altijd sterke team op het NK. We kwamen ze tegen in de zesde ronde. De borden drie en vier gingen snel verloren, maar Mehran en Elia Alia hielden het langer vol. De punten gingen toch naar de Eindhovenaren.

Zo wensen we elkaar nu een prettige partij.

Het was nu erop of eronder in ronde zes. Wij moesten winnen tegen SMB uit Nijmegen en afwachten wat het resultaat van Magnus Leidsche Rijn zou zijn tegen HMC want in de tussenstand stonden zij een matchpunt voor op de vierde plaats, maar wij hadden meer bordpunten. Elia Alia en Mehran waren al snel beneden bij de teamleiders, beiden hadden gewonnen. Een minuutje later kwam ook een blije Melle binnen. Hij had ook gewonnen op zijn eerste NK. Simon maakte het karwei af voor het team: 4 – 0.

De laatste ronde.

Wachten op de concurrentie. De uitslag lazen we tegen vijf uur in Winstand: 2 – 2. De perfecte uitslag voor ons want zowel Magnus als wij hadden zeven matchpunten maar wij scoorden 3.5 bordpunten meer, 16.5 tegen 13. Op naar de finale op 14 november, maar het was met de hakken over de sloot!

Met de lift naar boven.

Hoe gaat het verder? In de finale wordt Zwitsers gespeeld met 16 teams waarbij de punten tegen de teams waarin we hebben gespeeld in de halve finale mee tellen. Deze tegenstanders komen we dus niet meer tegen. Het zijn ESV, Zukertort en HMC. Veel punten nemen we niet mee, een match en 3.5 bordpunten. We starten dus onderin het veld maar dat biedt veel kansen om ons omhoog te werken, misschien wel een top 10 plaats, dat zou super zijn.

SC Ten Boer en Groninger Combinatie wisten zich helaas niet te plaatsen voor de finale met een 6e en 5e plaats.

Verslagen andere clubsites:

NOSBO

Zukertort


78 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven