top of page

E team uitgeschakeld in halve finale de Bilt

Bijgewerkt op: 13 sep. 2022

Zaterdag 10 september 2022.

Op 9 juli werd ons E team in de NOSBO kwalificatie 5e in de eindstand wat een zure plek bleek te zijn. Net niet binnen de top vier om mee te mogen doen aan het NK E teams. Met name in de laatste partijen hadden we wat laten liggen. In de zomervakantie kreeg ik een appje van Martijn Hardeman (voorzitter NOSBO jeugdcommissie) dat er een vrijplaats te krijgen was voor het NK. Binnen een dag had ik bericht terug van alle ouders van het team: we willen meedoen!

Super natuurlijk want een NK spelen levert je heel veel ervaring op en je speelt tegen de beste teams van het land. Voor de 13e deelname aan het NK E teams in onze club geschiedenis, moesten we naar de Bilt waar 18 van de 36 teams de halve finale gingen spelen. De andere 18 teams waaronder stadgenoot SG Staunton speelden in Muiderberg. De beste 9 teams per halve finale plaatsten zich voor de finale. Jammer dat dit NK zo vroeg in het seizoen was georganiseerd. De clubs zijn nog maar net gestart en de spelers hebben net een lange zomervakantie achter de rug waardoor ze nog maar weinig partijen in de vingers hebben zitten. Ook is er maar heel weinig tijd geweest om binnen het team de puntjes op de i te zetten en extra te kunnen trainen. De team opstelling is altijd een lastig puntje, wie zet je op welk bord. Binnen ons team zijn de verschillen klein dus kozen voor voor dezelfde opstelling als in de NOSBO kwalificatie: Wart op bord een, Sven op twee, Steph op het derde bord en Gideon op bord vier. Op de eerste clubmiddag daags voor het toernooi ben ik met het team nog even bezig geweest. Partijen spelen, openingen doornemen en vooral het veel te snel spelen eruit te halen. Dat laatste is een puntje bij spelers van deze leeftijd. In onze historie hebben we dit heel vaak gezien en in deze tijd waarin de jeugd opgroeit met media waarin alles snel moet, vergt het heel veel training. Schaken is eigenlijk onthaasten!

Vanaf de Hunzeborgh vertrokken we met twee auto's om kwart over acht. De vader van Gideon en de ouders van Sven zorgden voor het vervoer. Vanuit Veenhuizen reisden Wart en zijn vader naar de Bilt. Na een rit van ruim twee uur waren we mooi op tijd voor de eerste ronde. Daarin troffen we Best Moves uit het Brabantse Best. Hun bord een speler kwam pas later dus een bordpunt binnen. Op bord vier won Gideon maar op bord twee en drie werd er te snel gespeeld. Er lagen wel kansen maar door het snelle spel bleven die liggen. De remise 2 - 2 was wel lekker, meteen van de nul af is extra motiverend. In ronde twee hadden we geen geluk. We troffen het Amsterdamse VAS E1, een van de titelkandidaten met een gemiddelde teamrating 1000. Zij speelden in de eerste ronde verrassend gelijk tegen SC Gorredijk. De vier - nul nederlaag was geen verrassing waarna we in ronde drie tegen het Nijmeegse SMB met 1.5 - 2.5 verloren. Toeval wil dat ons C team, die vandaag om 07.00 uur per trein vertrok naar Utrecht, ook speelden tegen SMB! Op bord een werd remise bereikt door zetherhaling. Deze stelling heb ik niet gezien maar bij achterstand is het zaak om deze vormen van remise te vermijden. Leerpunten net zoals het te snel spelen wat met name op de borden twee en drie het geval was. Nieuwe instructie voor het team wat ging werken. Doe een paar zetten en wacht dan regelmatig even een halve minuut voor je weer gaat zetten. Dat werkte perfect in de volgende ronde waar de eerste winst werd geboekt tegen Oud Zuylen uit Utrecht, 3 - 1. Tegen Zuckertort uit Amsterdam wist alleen Gideon te scoren. Op de andere borden ging heel veel mis, o.a. een herdersmatje tegen. Terneuzen was in ronde zes een makkie, op alle borden werd heel snel gewonnen en met deze winst was er een kleine kans op de top negen.

De vermoeidheid van een lange dag zie je vaak in de laatste ronden. In de 7e en laatste ronde was dat te merken. We troffen het thuisspelende DBC uit de Bilt. Dit team was natuurlijk in het voordeel, geen lange reis en alles wat daar bij hoort. In deze ronde waren we mede door te snel zetten kansloos. Steph sleepte er een remise uit met een patje in een kansloze stelling.

In de eindstand vinden we ons team terug op de 15e plaats. Vandaag was leren belangrijker dan winnen. Vooraf wisten we dat bij de top 9e heel lastig zou worden maar de winst voor dit team is de ervaring die ze hebben opgedaan. Wart, Steph en Gideon zijn volgend jaar nog E spelers dan kunnen ze de vruchten plukken uit deze ervaring en een heel seizoen samen trainen en toernooien spelen. Voor mij als teamleider en trainer van deze groep veel lesmateriaal waarmee de spelers volgende stappen kunnen maken.

Het team van SC Ten Boer was tot de laatste twee ronden in de top tien te vinden maar ook bij hun was de scherpte er in de laatste beslissende matches een beetje af en ze hadden een ongunstige loting in de laatste ronde. Het team van stadgenoot Staunton eindigde in Muiderberg ook op de 15e plaats. Alle NOSBO teams liggen er helaas uit, jammer. Er zouden vaantjes zijn als aandenken maar ze waren nog niet op de speellocatie. We hopen ze later te ontvangen.


Dank aan alle ouders voor hun support en rijden naar en van de speellocatie.


Uitslagen en standen zijn hier te vinden. Als je klikt op SC de Paardensprong kom je bij de individuele scores.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page