top of page

Eerste bekers op geweldig toernooi in Ten Boer.

Bijgewerkt op: 30 sep. 2022

Zaterdag 24 september 2022.

Voor de 12e keer organiseerde SC Ten Boer vandaag weer een Grand-Prix toernooi, de eerste van het nieuwe seizoen 2022-2023. Hopelijk krijgen we geen verstoring door een nieuwe Corona epidemie en kan er eindelijk na jaren weer een Grand-Prix totaal klassement worden opgemaakt waarin dit seizoen de FSB en NOSBO GP toernooien in een klassement worden samengevoegd.

Het toernooi in het Buurhoes in Ten Boer trekt altijd de meeste deelnemers in de Grand-Prix Cyclus en dat is niet voor niets. Roelof en zijn team weten altijd een strak georganiseerd toernooi neer te zetten in een uitstekend sfeer op een goed bereikbare locatie met ruime parkeergelegenheid. Daarnaast altijd mooie prijzen en een interessant schaakprobleem die de hersenen doen kraken. Kortom een toernooi waar spelers graag naar toe gaan. Onder de 92 deelnemers maar liefst 17 Paardensprongers en een flink aantal deelnemers uit Aurich. Helaas moest Imara afhaken, zij voelde zich niet fit. Al jaren heeft de NOSBO jeugdcommissie goede contacten met Rene Martens, jeugdleider van SC Aurich. Zij komen heel graag naar Nederland omdat in Noord - Duitsland niet zo heel veel toernooien zijn. Op zaterdag 8 oktober organiseren zij in Aurich hun eigen jeugdtoernooi. Op de NOSBO site staat in de agenda de details van dat toernooi. We hopen op een mooi tegenbezoek met veel NOSBO/FSB deelnemers. Voordat de organisatie de toernooiregels in Nederlands en Duits! deelden met de kinderen een bijzonder moment: het afscheid van Wout Admiraal, diplomaconsul van de NOSBO. Ruim 15 jaar, al zolang als onze club bestaat beoordeeld Wout alle examens van de FSB en NOSBO. In al die jaren heeft Wout ruim 5000 examens beoordeeld waaronder ruim 330 van onze club. Na de speech door Roelof en Ronald kreeg Wout een mooi diploma als aandenken met teksten van de schaakclubs waar hij diploma's voor heeft nagekeken. Daarnaast natuurlijk een flinke bos bloemen en een stapeltje cadeaubonnen. Wout dank voor al het nakijkwerk, we wensen je het allerbeste voor de toekomst!

De 92 deelnemers waren ingedeeld in de groepen A t/m L. In de groepen K en L zaten alle kinderen uit het trainingsgroepje van Hieke. Hartstikke leuk om te zien dat deze jonge kinderen waarvan er drie nog maar net clublid zijn zo enthousiast zijn om toernooien te spelen in natuurlijk ons gele shirt. Tot en met ronde vier was ik tafelleider in de L groep, met zeven deelnemers dus elke ronde iemand vrij (ik moest toen weg voor verplichtingen elders) en zag daar de meest vreemde dingen gebeuren. Doorspelen als een koning schaak staat, aanraken zonder te zetten, mat op de eerste rij en noem maar op. Maar voor de spelers is het allemaal super leerzaam en het levert veel trainingsstof op. Azadeh had niet echt haar dag met een half puntje. Dat halfje haalde ze tegen een Duitse tegenstandster die niet wist hoe ze Azadeh mat moest zetten. Azadeh had nog een pion op het bord staan met haar tegenstandster in tijdnood. Net op tijd, voor haar vlag viel sloeg de Duitse de pion. Dat was geen bewuste actie want na de partij bleek dat ze de regel niet kende dat een gevallen vlag tegen iemand die niet meer mat kan zetten remise betekend. Hannah deed het beter met drie punten. Haar tweelingbroertje Tobias was de verrassing. Hij won al zijn partijen en won zijn eerste beker! Joas zat in de K groep en had een lastige middag met de laagste rating in de groep. Toch wist hij een partij te winnen en eentje remise te spelen. In groep J speelden Steph en Gideon. Steph trof ook een groep met veel hogere ratinghouders. Met een half puntje werd hij laatste maar meedoen is belangrijker dan winnen, dat komt vanzelf. Gideon werd vandaag beloond met het goede spel wat hij heeft laten zien in ons E team. Zonder rating werd hij heel knap 2e in deze groep met 5 punten en ook voor hem zijn eerste beker. We zijn benieuwd welke rating hij gaat krijgen op 1 oktober als de nieuwe KNSB ratings gepubliceerd worden.

Groep H werd verrassend een prooi voor Ben. Met een geweldige 6.5 uit 7 een eerste plaats en hij won door dit resultaat ook een van de drie Azul spellen. Super gedaan Ben. Wart zat ook in deze groep en won volgens mij de eerste drie partijen. In de uitslagen zie ik hem op twee punten staan. Misschien is er iets misgegaan bij het overnemen van de scores van de tabellen bij de tafelleiders naar het scorebord in de hal. Sven in de G groep scoorde vier uit zeven wat de vierde plaats opleverde. De partijen tegen de bekerwinnaars in deze groep werden verloren maar vier uit zeven is een prima score.


Van groep G gaan we naar de B, C en D groep. zij speelden in een apart zaaltje waar ze in alle rust hun zeven ronden konden afwerken. Hedde had is groep D de laagste rating maar speelde prima partijen, een mooie training voor zaterdag waar hij gaat spelen in ons C team in Den Haag. Een keer winst en een remise de laatste plaats maar de ervaring is weer meegenomen. Net als Hedde speelt David ook in het C team. Hij zat in deze groep samen met zijn broer Simon die ook zaterdag, in Hoogkerk, in het D team speelt. Beide jongens zijn fanatiek bezig met schaken en dat zien we heel duidelijk in hun ontwikkeling waar ze flinke stappen zetten en daar gaan we nog heel veel plezier aan beleven. Vrijdag op de club maakte Simon het heel lastig voor Eli Alia en die vorm zagen we vandaag ook terug. Een mooie 50% score leverde geen beker op maar rating winst. De partij tegen zijn broer David werd remise maar David speelde een geweldig toernooi. Met 5 punten werd David tweede achter Janes Klages uit Aurich. In de C groep ook twee D teamspelers Mehran en Maurits. Mehran was net als vele andere Paardensprongers een van de laagste ratinghouders in de groep. Toch wist Mehran twee partijen tegen hogere ratinghouders te winnen. Een mooie opsteker voor zaterdag. Maurits werd met vier punten gedeeld, met drie andere spelers, tweede maar dan wordt er gekeken naar het onderling resultaat. Dat was niet in het voordeel van Maurits maar ook hier een mooie opwarmer voor het NK D in Hoogkerk.

In de B groep ook een ongelukkige indeling voor Carlijn. Met haar rating (976) had ze denk ik in groep C moeten spelen omdat daar twee hogere ratinghouders zaten. Haar score 3.5 punten, goed voor plek 4 is natuurlijk een uitstekend resultaat. Geen beker maar wel ratingpunten in de tas, op naar 1000+. Dagmar zit daar al boven. Met 1082 laat ze zien dat ze wat in haar mars heeft. Met 4.5 punten een hele knappe tweede plaats. Op naar de 1100 punten! In de A groep kon Elia Alia niet voor een verrassing zorgen. Met twee punten werd ze vierde. Winnaar van het toernooi werd Sono Folkers. Hij mocht de nieuwe wisselbeker voor een jaar mee naar huis nemen.


Dank aan het team van Ten Boer voor weer een heel geslaagd toernooi in het Buurhoes!


Alle eindstanden op de NOSBO site.


Matthias was niet in Ten Boer aanwezig maar was toch aan het schaken op Spellenbeurs Noordspel. Daar was grootmeester Anna Schippers - Warakomska aanwezig. Matthias mocht een partij tegen haar spelen en haalde daar een remise uit!211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page