Eerste Noordelijk online Jeugdkampioenschap vlekkeloos verlopen.

Bijgewerkt: mei 11

Zaterdag 9 mei 2020.

Het SC de Paardensprong was het laatste gespeelde toernooi in dit schaakseizoen. Twee weken voor de uitbraak van het Corona Virus. Daarmee hebben we heel veel geluk gehad want we hadden bijna 1000 Euro geïnvesteerd in prijzen en catering. Na het stopzetten van de clubmiddag, begin maart, zijn we heel actief geweest om onze jeugd en ook van andere verenigingen een podium gegeven om toch te kunnen schaken. Daarmee hebben we als denksport een voordeel ten opzicht van vele andere sporten.Binnen twee weken hadden onze jeugdleden (85%) die wilden spelen op Lichess een account en konden we de interne competitie en beker online verder spelen. Dat gaat heel erg goed want iedereen speelt zijn wekelijkse partij. De indeling en standen in de divisies worden in drie groepsapp's voor de koning, dame en toren divisie iedere zondag doorgegeven. In de app's kunnen de kinderen ook afspraken maken wanneer de tegen elkaar spelen. Ook kregen kinderen die dat wilden, hun stappenboek die we via mail of app. kunnen nakijken via foto's of notatie. De clubmiddag ging ook snel online met allerlei schaakvarianten. Lang niet zo gezellig als in de Hunzeborgh, want je mist elkaar te zien en de bijhorende sociale contacten. Daar bleef het niet bij want Martijn Hardeman organiseerde voor de hele NOSBO jeugd dagelijks een spelvariant op Lichess en in de afgelopen weken zijn we volop bezig met teambattles. Ruim 6 weken geleden is er een online competitie in drie groepen, ingedeeld op sterkte, met 59 deelnemers waar ook ouders aan mee kunnen doen van start gegaan. Er worden acht ronden gespeeld met een speeltempo van 45 + 15 seconden. Kortom we organiseren veel in deze moeilijke tijd. Maar wat ook gemist werd: de toernooien. Daar zijn Martijn en Ronald afgelopen weken druk mee bezig geweest. Online spelen op een toernooi is heel iets anders dan normaal. Vooraf waren er veel vragen die we ons stelden: welke toernooivorm, hoe doen we de indeling en waar is die te zien, wat kost deelname en hoe gaan we dat regelen en hoe gaan we om met de AVG? En belangrijk voor de spelers, hoeveel bekers zijn er te winnen? En vroegen we ons af: haken er spelers af gedurende het toernooi want de verleiding om iets anders te gaan doen als je een paar partijtjes hebt verloren is als je thuis bent wel heel groot!


Op al die vragen kwamen in de mail en app wisseling de antwoorden met veel creativiteit. De aanmeldingen gingen automatisch via een online formulier (net als het Paardensprong toernooi) waarna de aanmeldingen automatisch verwerkt werden. Het inschrijfgeld 2 Euro kon worden overgemaakt op onze rekening. Dit liep perfect. Alle aanmeldingen kwamen goed binnen en ook de betalingen werden snel gedaan. Niemand moest nog betalen voor aanvang van het toernooi. Het inschrijfgeld wordt gebruikt voor aanschaf van de bekers en wordt aangevuld door de NOSBO (waarvoor dank) om de rekening die natuurlijk hoger is dan het inschrijfgeld te kunnen voldoen. Die bekers zijn te winnen in alle categorieën (A/B t/m H) voor de plaatsen 1 t/m 3 en voor de beste meisjes na drie online toernooi middagen. Dubbele bekers worden niet uitgereikt onder de meisjes die in de top drie eindigen. Die beker vervalt dan. Totaal klassement, waarin de punten van de drie ronden opgeteld worden, gaat dan voor.


We kozen voor een Zwitsers toernooi, met zes ronden, omdat dit qua organisatie makkelijker te regelen is dan spelen in groepjes van acht zoals op een Grand - Prix toernooi. Om te voorkomen dat de oudere jeugd de jonkies in de eerste ronden van het bord zouden vegen kozen we voor twee groepen: A/B t/m D en E t/m H. Dit is voor het Paardensprong toernooi van volgend jaar een van de opties om het toernooi weer nieuwe inspiratie te geven. Er komen dan overigens drie wisselbekers: topgroep, A/B t/m D en E t/m F. Met enige aanpassingen krijgt het grootste jeugdtoernooi van het Noorden weer nieuw elan!

De eerste editie online kampioenschap trok maar liefst 47 deelnemers waaronder 12 Paardensprongers en aspirant lid Azedah, Mehran's zusje deze week 5 geworden. In twee groepapp's werden de spelers op de hoogte gehouden van de uitslagen, standen en nieuwe indelingen. Tijd op de klok 10 minuten + 3 seconden per zet.


In de B groep eindigde Ela Alia op de tweede plaats in het totaalklassement voor de categorieën E t/m H. Dit is een bijkomstigheid want het gaat om de klasseringen in de categorieën. In de E groep, met drie leeftijdgenoten, legde zij beslag op de eerste plaats met 4.5 punten. Bij de F'jes werd Imara derde met 4 punten en tevens was zij het beste meisje. Mehran vinden we terug op de vijfde plaats met 3 punten en Noud eindigde als negende en laatste met 2 punten. In de G categorie deden vier spelers mee. Lisa werd vierde met 1 punt maar als enige meisje was zij ook het beste meisje. dat geldt ook voor de zeer jonge Azadeh, met 2 punten werd ze tweede in de H categorie.


Elliot was de verrassing in de A groep. Hij eindigde voor veel hogere ratinghouders op de derde plaats in het totaalklassement en als eerste in de zeer goed bezette D categorie met 16 deelnemers. Dagmar maakt het succes voor ons compleet als beste meisje met 3.5 punten op de 5e plaats. Mattei en Kaj scoorden twee punten en vinden we terug op de plaatsen 11 en 12. Bij de C'tjes scoorde Ruben een goed resultaat met 50% score, drie punten, slechts een puntje verwijderd van het podium. In de volgende edities van de online competitie zijn er volop kansen om in de top drie te eindigen. Jarne won verrassend van Aron in de A/B groep en werd vierde met 3 punten. Aron werd vijfde en laatste in deze categorie met 2.5 punten. De verschillen in deze groep voor de eerste drie plaatsen zijn heel klein.


Een compliment aan iedereen: niemand haakte af tijdens het toernooi wat het succes van dit online toernooi nog eens onderstreept. Wel wennen natuurlijk dat je de tegenstander niet ziet en als jeugdleider je spelers achter het bord niet kan zien, maar gelukkig via Lichess de partijen wel kan volgen. Elkaar coachen, de sfeer op een toernooi, gezellig een praatje maken, allemaal met clubshirts en met de SC de Paardensprong rug tassen dat werd wel gemist. Maar het is een mooi en nieuw platform waar je jeugd door kan gaan met schaken, daar gaat het nu om. Een voordeel van online schaken is wel dat je alle partijen terug kan zien en laten analyseren! Wanneer de volgende ronde in het online kampioenschap wordt gespeeld is nog niet duidelijk. De speeldata volgen spoedig. Nieuwe spelers kunnen dan ook meedoen maar zij missen dan wel een resultaat uit het eerste toernooi.


Alle uitslagen en standen staan op de toernooi site.

Verslagen ook op de site van de NOSBO en Staunton


In de avond werd nog een teammatch gespeeld waaraan slechts drie Paardensprongers meededen (misschien mede door het toernooi vanmiddag). Met dit geringe aantal was een toppositie niet mogelijk. Het waren eigenlijk twee jeugdspelers want Sake Jan speelde in het verkeerde team. Staunton werd voor het eerst geen winnaar, de eer ging vanavond naar het team van LSG jeugd. Zaterdag weer een groot teammatch toernooi met hopelijk meer Paardensprongers. De uitnodiging vogt!
Categorie AB

Pos

Naam

Score


0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png