Eerste Open Noord Nederlands Jeugd Kampioenschap succesvol verlopen.

Bijgewerkt op: 19 mei

Zaterdag 14 mei 2022.

Vandaag was het de bedoeling om voor de 12e keer het SC de Paardensprong Toernooi te organiseren. Helaas lukte dat niet omdat het Harens Lyseum bezet was. Toen we dit hoorden een paar maanden geleden, kregen we meteen een mooi idee. Samen met andere schaakclubs, een nieuw open toernooi te organiseren. SG Staunton, SC Haren en de NOSBO zagen wat in dit idee dus konden we van start, met de wetenschap dat SC Ten Boer in de uitvoering ook zou helpen. De naam voor het toernooi was snel gevonden: Open Noord Nederlands Jeugd Kampioenschap (ONNJK). Open betekend dat niet alleen clubschakers en KNSB leden mogen meedoen maar ook kinderen die les krijgen op scholen en thuisschakers. De locatie was ook geen probleem en snel gevonden, het Dorpshuis in Hoogkerk, wat inmiddels een vaste plek is geworden voor veel kampioenschappen. De enige nadeel was dat er een maximum aantal deelnemers aan het toernooi vast zat. Op het SC de Paardensprong Toernooi is dat eigenlijk onbeperkt.

Een volle zaal tijdens de opening door Martijn Hardeman voorzitter NOSBO jeugdcommissie


De opzet was wat anders dan op ons toernooi. De C en D speelden in een groep en de jongere categorieën troffen elkaar in de EFGH groep. Voor deze opzet was gekozen om te voorkomen dat oudere en meer ervaren kinderen de jongsten van het bord zouden tikken. In elke categorie waren natuurlijk wel bekers te winnen, het aantal afhankelijk van het aantal deelnemers en voor het beste meisje in elke categorie. Tot het laatste moment in de voorbereiding was het een puzzel om het winstpercentage in de groepen gelijk te krijgen. Gelukkig konden we tot een paar dagen voor het toernooi nog graveerplaatjes bijbestellen voor verschuivingen in de prijzen. De maximum capaciteit in het Dorpshuis is 96 deelnemers. De grote zaal en het kleine zaaltje boven zitten dan helemaal vol, alle tafels zijn dan in gebruik. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat dit aantal al een paar dagen voor aanvang van het toernooi was bereikt. Onder de aanmeldingen 17 spelers uit Aurich, mede dankzij de inspanningen van de jeugdleider van SC Aurich, Rene Martens. In de omgeving van Aurich zijn bijna geen jeugdschaakclubs meer. Toernooien in Duitsland zijn voor hun vaak verder weg dan naar Nederland te rijden, met een uur en 20 minuten ben je vanuit Aurich in Groningen. Dus komen ze heel graag naar onze toernooien en wij brengen als er een toernooi is in Aurich een tegenbezoek. Voor de Duitse jeugdtoernooien, kijk op de site van de Jugendserie.

AB groep (foto Martijn Hardeman)

Voordat de CD en EFGH groep van start gingen om 13.00 uur op deze zonovergoten dag, werd in de kleine zaal beneden in het Dorpshuis even na 10.00 de eerste zetten gedaan voor het NOSBO Persoonlijk Jeugd Kampioenschap (PJK) in de AB categorie. Dit kampioenschap stond eerder op de agenda van de NOSBO maar door voorronden voor het NK AB werd dit kampioenschap verplaatst naar de dag van vandaag. Onder de 12 deelnemers in de AB groep drie Paardensprongers. Ruben komt door zijn schoolrooster al een tijdje niet meer op de clubmiddag maar is naast zijn lidmaatschap van DAC Delfzijl nog steeds lid van SC de Paardensprong. Het niveau in de groep was voor hem wat te hoog. Met een winstpartij eindigde hij op de laatste plaats. Eli Alia koos vlak voor het toernooi om niet te spelen in de CD groep maar als training, met langere speeltijd op de klok (20+7) voor haar NK in de categorie D toch mee te doen in de AB categorie. Drie winstpartijen uit zeven is een goed resultaat en een mooie opsteker voor het NK want ze was een van de jongsten in deze groep. Daarbij komt ook nog dat ze vandaag NOSBO meisjeskampioen AB is geworden! Weer een titel die ze kan toevoegen op haar CV. Berend had vorige week in Almelo een iets wat (ook volgens hem zelf) teleurstellend NK achter de rug. Met een bye in de derde ronde en een remise in ronde vijf eindigde hij op de laatste plaats. Maar het was een enorme ervaring en leerschool voor hem. Vandaag ging het een stuk beter en bewees Berend met 4.5 punten gedeeld eindigend op de derde plaats dat hij zich kan meten met de beste spelers in zijn klasse in Noord - Nederland. Het prijzengeld voor de derde plaats moest hij wel delen met Sander Wage (SG Staunton) en Elisa Knobbe (SSV Mid Fryslân). De nieuwe NOSBO kampioen voor de samengevoegde AB groep is Leon Niemeijer (SC Assen) met 5.5 uit zeven partijen.

EFGH groep

In de C t/m H groep hadden zich 96 spelers ingeschreven. Drie kinderen waren helaas ziek. Met 45 deelnemers in de CD groep en 48 in de EFGH groep ging het toernooi na de openingswoorden van Martijn Hardeman, vertaald in het Duits door een van de ouders van SC Aurich om kwart over een van start. Dat was iets later dan de planning 13.00 uur maar gedurende de middag liepen we wat in op het tijdschema. In de jongste groep slechts drie Paardensprongers. Dat aantal valt, net als bij het PJK FGH wat tegen. Dit seizoen hebben we wat minder spelers in de jongste categorieën en een behoorlijk aantal kon vandaag niet. Volgend seizoen komen er veel jonge spelers bij op de club. Sven speelde een prima toernooi maar 4 punten was net niet genoeg om een van de drie bekers te winnen, Steph wist drie partijen te winnen en eindigde in de middenmoot G categorie. Azadeh is nog een van de jongsten op onze club. In de categorie H eindigde ze met een punt op de laatste plaats. Wat heel leuk is: als er een toernooi en ze kan meedoen dan speelt ze mee. Dat is de manier om beter te gaan schaken en ondanks veel verliespartijen vandaag, blijft ze vrolijk rondlopen.

Blik in de kleine zaal waar de topborden CD speelden.

Onder de 45 deelnemers in de CD groep twaalf Paardensprongers. In deze categorie hebben we wel veel clubleden wat een goed teken is voor de D teamkampioenschappen die op 9 juli ook op deze locatie wordt gespeeld. Elliot won weer niet van mede Hoogkerker Sono maar scoorde wel 5 punten goed voor de beker 4e plaats categorie C. Carlijn had in Almelo een een heel goed NK gespeeld. Met drie gewonnen partijen werd ze keurig 13e onder de 18 meisjes. Vooral haar laatste partij was bijzonder goed te noemen. Vandaag won ze vier partijen maar miste op 1 WP punt de beker voor het beste meisje die naar Elisa Oostinga van SC Ten Boer ging. Ook Dagmar scoorde vier punten maar haar WP lag nog een stukje lager.

Mehran, Maurits, Simon en Imara, allemaal D spelers scoorden ook vier punten. Mehran was de beste met 29.5 punten en won een beker voor de 7e plaats in de D categorie. Simon en Maurits hadden een duidelijk lagere WP dus vielen buiten de prijzen. Imara werd het beste meisje in de D categorie dus weer een beker erbij in haar prijzenkast. David (C) won drie partijen en speelde remise tegen zijn broer Simon. Ben (D) nog maar kort clublid en weinig toernooi ervaring mag met drie punten terugkijken op een goed toernooi. Drie partijen wist ook Julian (D) te winnen, een goede opwarmer voor het scholenkampioenschap waar veel minder clubschakers aan meedoen, dus meer winstkansen. Noe (D) was met 2.5 punten niet echt tevreden, nieuwe kansen komen nog! Noud zien we niet zo heel vaak bij toernooien. Leuk dat hij vandaag weer eens mee deed en scoorde twee punten. Noud is eerste jaars D dus het was best een lastige middag voor hem.

Veel Paardensprong geel in de CD groep

Het aantal gewonnen bekers was voor onze club misschien wat aan de magere kant maar er werden een aantal op lagere WP punten gemist. Wel kunnen de Paardenspongers in het algemeen terug kijken op een goed gespeeld toernooi. Maar het allerbelangrijkste van vandaag is dat er eindelijk na het SC de Paardensprong Toernooi van 2020 weer eens een groot open toernooi gespeeld is met 100+ deelnemers. Dat aantal met alle aanwezig ouders zorgde voor veel gezellige drukte in de kantine, maar gelukkig kon er met het mooie weer gebruik worden gemaakt van het grote dakterras. Iedereen ging met iets naar huis, alle deelnemers in de C t/m H categorie kregen na de laatste ronde een medaille ter herinnering aan het toernooi. Onze Duitse schaakvrienden uit Aurich zullen zeker tevreden zijn, een aantal bekers gingen de grens over.

Tot slot: voor het eerst werkten schaakclubs uit de gemeente Groningen samen om een nieuw toernooi uit de grond te stampen. Via de groepsapp. en een laatste fysieke vergadering op de maandag voor het toernooi verliep die samenwerking vlekkeloos. Daarbij niet te vergeten dat de organisatoren (Anders, Kees, Roland, Sjoerd, Sake Jan, Miryam, Martijn, Roelof en Ronald) nogal wat toernooi ervaring in hun bagage hebben. Het plan is nu dat het Open Noord Nederlands Jeugd Kampioenschap (ONNJK) een blijvertje gaat worden op de kalender van de NOSBO/FSB. Dank ook aan de gastvrijheid van de mensen van het Dorpshuis, in het bijzonder het barpersoneel, wat hadden die een drukke middag!
Fotoserie op onze site.

Fotoserie NOSBO site

Uitslagen en eindstanden NOSBO site

Verslag Staunton

Verslag SC Assen

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven