top of page

Eindelijk weer naar Grand Prix Schier!

Bijgewerkt op: 8 nov. 2022

Zaterdag 5 november 2022.

Na drie jaar wachten door Corona en een tekort in organisatie was het vandaag eindelijk weer zover: op naar Schiermonnikoog voor het 5e Lytje Willem Toernooi. Dit toernooi heeft iets extra's ten opzichte van andere toernooien. Natuurlijk de bootovertocht maakt het voor velen een dagje uit, of een weekendje weg, met het o.a. op zondag het ouder/kind toernooi door het mooie aanbod van Eureca voor een schaakweekend. Maar er is meer: een T shirt voor alle deelnemers, voordelig aanbod busvervoer, gratis deelname, maar voor velen de unieke prijzen, een vuurtoren van Schiermonnikoog.

Die vuurtoren is een verhaal apart want in vorige edities was het de rode vuurtoren als prijs en dit jaar de witte die nu geen vuurtoren meer is. We nemen jullie terug in de tijd naar het jaar 1853. Toen gaf Koning Willen II de opdracht tot het bouwen van twee vuurtorens op Schiermonnikoog. De rode (noordertoren) en de witte (zuidertoren) op een afstand van iets meer dan een kilometer van elkaar. Destijds hadden vuurtorens een stilstaand licht. Om de positie te bepalen voor schepen die naar de haven wilden, werd toen het licht zo afgestemd om ze door de diepere vaarten te begeleiden om veilig aan land te komen. Op de andere eilanden hadden ze minder problemen met de vaargeulen, dus was een vuurtoren voldoende. Zo werd Schiermonnikoog het enige Waddeneiland met twee vuurtorens. In 1910 kreeg de rode toren die een meter of acht hoger is dan de witte, een draaiend licht. De functie van de witte verviel daardoor. In 1950 werd deze toren een watertoren tot 1992. Na jaren lang zonder gebruik kocht KPN in 1998 de toren om er zendmasten op de zetten voor een symbolisch bedrag van ongeveer een Euro. De Stichting Behoud Zuidertoren kocht, de inmiddels de in slechte staat verkerende toren terug in 2018 en knapte het weer op zodat het nu weer een blikvangers is op het eiland.

Terug naar het schaken want voor de twee Rijksmonumenten, daar kwamen de kinderen niet voor. Het toernooi was net zoals de andere GP toernooien in dit seizoen snel uitverkocht. Een week voor aanvang was het maximaal aantal deelnemers (86) als bereikt. Natuurlijk heel mooi dat zoveel kinderen hun weg naar de toernooien hebben gevonden maar als we kijken naar de deelnemerslijst valt wel op dat twee verenigingen bijna de helft van het aantal levert. Vooral uit Oost Groningen en ook vanuit Drenthe, Hoogeveen uitgezonderd, er bijna geen deelnemers meer komen. Een toch wat zorgelijke ontwikkeling!

Azadah, blij met haar prijs (Foto Martijn Hardeman)

Onder de deelnemers 21 Paardensprongers en drie trainers (Mairyam, Hieke en Sjoerd, die er een weekendje weg van maakte). Helaas kon Ronald door verjaardag verplichten thuis er niet bij zijn. Voor een aantal clubleden, Lars, Matei, Boaz, en Lisa, was het sinds lange tijd hun eerste toernooi. Dat was gezien de uitslagen voor hun wel weer even wennen, zeven partijen achter elkaar. Maar het belangrijkste, ze waren er weer eens. Het aantal clubleden had nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat Sven en Elliot ziek waren en o.a.de leider in het GP Klassement Tobias en zijn tweeling zus niet konden.

In groep K de altijd vrolijke Azadeh. Aan bijna alle toernooien doet ze mee en vandaag werd die inzet beloond. Een mooie derde plaats 4.5 punten waar wij als trainersstaf ook heel blij mee zijn! Op naar meer bekers! In de J groep scoorde Schiermonnikoogster Benthe 2.5 waar ze best tevreden mee kan zijn want ze krijgt nog niet zolang als Paardensprongster online training. Lisa in groep H wist geen punten te scoren. Het is al een tijdje geleden dat ze haar laatste toernooi heeft gespeeld, waardoor haar rating wat te hoog is geworden ten opzichte van haar tegenstanders vandaag.

Dat geldt ook voor haar broer Boaz en Lars die een groepje hoger speelde en slechts een partij wist te winnen. Groep G was eigenlijk de groep des doods als we naar de podiumplaatsen kijken. Het verschil in punten was dermate groot dat twee spelers de volle buit haalden en twee spelers eindigden met 5 punten. Normaal bij GP toernooien voldoende voor een beker maar nu niet voor Melle. Ook Sarah (SC Ten Boer) scoorde vijf punten maar op onderling resultaat waren de druiven zuur voor Melle. Heel goed toernooi gespeeld maar toch geen beker. In deze groep speelde ook Gideon die een enorme stap heeft gemaakt in zijn rating en even moet wennen aan een hoger niveau. Maar de twee gescoorde punten is voor hem bepaald niet slecht.

In groep F zie je dat drie punten een beker kan opleveren als het veld qua punten dicht bij elkaar zit. Abe, ons nieuwe clublid, en bijna de schaakstukken in de wilgen gehangen, werd met drie gewonnen partijen derde, een mooie motivatie om toch door te gaan. In de E groep vinden we drie geelhemden terug. Ben was succesvol in Ten Boer en Buitenpost maar moet net zoals Gideon wennen aan een niveautje hoger. Twee punten is daarom net als bij Gideon geen slecht resultaat. Ook zijn rating zal iets gaan zakken maar dat brengt de spelers op een beter passend niveau. Casper werd op onderling resultaat derde en Simon gedeeld eerste met 6.5 punten. Omdat ook het onderling resultaat met Jim de Wit gelijk was werd er gevluggerd. Martijn Hardeman heeft er een stukje over geschreven op de NOSBO site. Na een iets wat mislukt optreden in Buitenpost een mooie tweede plaats voor Simon.

In de D groep werd Imara met de hoogste rating gedeeld vierde. Niet echt haar dag, wat ook gold voor Matei die echt meer toernooien moet gaan spelen om een volgende stap te kunnen zetten. In onze interne competitie doet hij het prima maar zeven partijen op een middag spelen is andere koek. We zijn er zeker van dat hij veel beter kan. Abe's broer Deen kwam tot een score van 1.5 punten. Als laatste geplaats in deze groep een goed resultaat maar ik denk dat Deen zijn rating iets aan de hoge kant is. Volgend toernooi met een lagere indeling meer kans op succes.

Mehran in groep C had pech met de indeling met de laagste rating. Verschil met de hoogste rating houder 160 punten. Toch won hij deze partij. Naast deze mooie winst won hij een partij en speelde er een remise. Soms heb je gewoon een beetje pech met de indeling. David eindigde met een 50% score op de vijfde plaats en de thuisspelende Maurits miste maar net het podium met een vierde plaats. Zijn zus Carlijn in de B groep had een slechte dag met slechts een remise en de laatste plaats. Dat kan gebeuren dus volgende keer meer succes. In deze groep was Dagmar oppermachtig. Alle partijen werden door haar gewonnen. De laatste weken gaat ze als een speer met winst in Aurich, de gewonnen supercup op de club en we zien haar denk ik binnenkort in de A groep op een volgend GP toernooi.

In de A groep vinden we, als ze meedoet, altijd Elia Alia terug. Net als de laatste GP toernooien viel ze vandaag weer buiten de prijzen met een gedeeld vierde plaats, 1.5 punten. Ze heeft nog zoals eerder vermeldt een flinke stap in haar ontwikkeling nodig om aan te sluiten bij de top van de NOSBO. Dat kost tijd maar het gaat er vanzelf van komen. Berend zien we niet zo vaak op een GP toernooi maar vandaag was hij er weer. En waarom ook niet. Schiermonnikoog was de plek waar hij zijn eerste beker won. Terug te lezen in ons archief (Even naar beneden scrollen 26 oktober 2016). Vandaag veel tegenstand voor hem met Sono Folkerts (toernooiwinnaar) en Arjan de Vries. De derde plaats is een prima resultaat en naast de rode, heeft hij nu ook de witte (voormalige) vuurtoren in zijn prijzenkast.


Een aantal clubleden en ouders overnachten op het eiland om zondag mee te doen aan het ouder tegen kinderen toernooi. Het verslag en meer foto's staat op de NOSSO site. Ook alle eindstanden zijn daar te vinden. Plus een mooi verslag van Martijn Hardeman.

De nieuwe stand in het Grand - Prix klassement is bijgewerkt. Dagmar staat nu op de derde plaats!


Dank aan de organisatie voor weer een fantastisch toernooi. Volgend jaar komen er volgens geruchten meer plaatsen voor de deelnemers. 100 + Zit er dan dik in, want wie wil dit missen!


Foto's: Sjoerd van Soest

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page