Goede prestaties bij NK Jeugd t/m 9 jaar 3e plaats meisjes voor Imara!

Verslag Martijn Hardeman

Zaterdag 29 juni vond de Pupillendag plaats in Meppel, oftewel de Nederlandse Kampioenschappen van 6 t/m 9 jaar. Drie Paardensprongers hadden zich hiervoor geplaatst tijdens het NOSBO-kampioenschap in januari: Eli Alia in de oudste leeftijdsgroep F en Mehran en Imara in groep G t/m 8 jaar.

De organisatie was uitstekend. De kinderen werden als vips ontvangen. Ze kinderen kregen bij aankomst een T-shirt met naambutton, een lunch bon en gingen op de foto bij de fotograaf. De locatie was ook prima. Een groot schoolgebouw, waardoor er voor iedereen genoeg ruimte was. En gelukkig werd het binnen ook niet te warm, ondanks dat het buiten snikheet was.


Er stonden zeven ronden op het programma. Eli Alia en Mehran begonnen het toernooi goed met een winstpartij. Mehran deed dat tegen een sterke tegenstander, een vliegende start! Voor Imara was het haar eerste NK en dat was best spannend. Ze kwam in de 1e partij weliswaar voor te staan tegen haar tegenstander, maar was toch nog wat te gespannen om te vertrouwen op haar eigen spel en verloor. In de tweede ronde herpakte ze zich knap door te winnen en vanaf dat moment kwam ze echt los in het toernooi. Elia Alia moest in ronde 2 tegen de nummer 1 geplaatste speler met een rating van meer dan 1300. Die was nog een maatje te groot. Ook Mehran had een sterke tegenstander en verloor. Alle drie dus 1 uit 2.

In ronde 3 wonnen Mehran en Imara weer: 2 uit 3! Elia Alia verloor helaas (1 uit 3). Ronde 4 bracht voor Imara opnieuw winst, waardoor ze zich met 3 uit 4 aan de bovenkant van het klassement liet zien. Ook Eli Alia kwam tot winst en Mehran verloor van een sterke speler (beiden 2 uit 4).


In ronde 5 sloeg Mehran weer toe. Imara lukte het niet om te stunten tegen haar sterke tegenstander. Beiden nu 3 uit 5 . Eli Alia kwam verloren te staan, maar had het geluk pat gezet te worden en zo toch nog een halfje aan de partij over te houden (2,5). Eli Alia heeft veel hoogtepunten op allerlei toernooien gehad en al op diverse NK’s gespeeld, maar vandaag had ze helaas niet haar dag. Iedere schaker kent het wel: zo’n dag waarop het allemaal net niet lukt. In ronde 6 verloor ze dan ook en bleef op 2,5 punt staan. Imara trof in deze ronde stadgenoot Choky Syaf. Op een vorig toernooi wist ze van hem te winnen, maar dit keer was het punt voor hem. Ook Mehran verloor deze ronde, waardoor beiden op 50% kwamen te staan (3 uit 6).


Terwijl de Nederlandse voetbaldames waren begonnen aan hun kwartfinale, startte de laatste belangrijke ronde die de eindstand zou bepalen. Bij Eli Alia was het licht jammer genoeg al een beetje uitgegaan. Ze verloor ook de laatste partij en kwam daarmee uit op 2,5 uit 7. Snel vergeten, er komen weer andere toernooien waarop we Eli Alia zeker weer zullen zien schitteren. Zowel Imara als Mehran gingen er in de laatste ronde nog weer een keer vol voor en wisten er allebei nóg een winstpartij uit te persen. Mehran speelt niet heel veel toernooien, maar liet vandaag weer zien dat als het moet, dat hij er staat. Ook had hij een uitstekende TPR (toernooiprestatierating); complimenten!


Mehran en Imara hadden een relatief lage rating ten opzichte van de andere spelers. Zo hadden Imara’s tegenstanders allemaal twee- tot viermaal (!) zoveel ratingpunten als zij zelf. Maar Mehran en Imara lieten zien dat rating niet zoveel zegt als je goed in vorm bent en er gewoon voor gaat. Met een prachtige score van 4 uit 7 werden Mehran en Imara allebei heel knap gedeeld 12e van Nederland, samen met een groepje andere spelers.

En dat was nog niet alles: Imara eindigde zelfs op het podium als 3e meisje van Nederland! Hiervoor ontving ze een eervol certificaat. Een prachtig debuut voor haar op het NK en dat in haar eerste volledige schaakseizoen.

In september gaan deze drie spelers – samen met Simon - opnieuw naar een NK, maar dan als clubteam E t/m 10 jaar. We hebben er alle vertrouwen in dat ze daar in Rotterdam ook weer mooie dingen kunnen laten zien.

Alle uitslagen en standen van de Pupillendag vind je hier

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png