Goede start NJC teams in Hoogeveen.

Bijgewerkt: jan 7

Vrijdag 13 december 2019.

De Noordelijke Jeugd Competitie 2019 - 2020 is vanavond in Hoogeveen wat later dan gebruikelijk van start gegaan. Negen teams doen dit seizoen mee: SC Ten Boer, MSV Meppel, SC Hoogeveen, vd Linde Winschoten, regerend kampioen SC Haren, twee teams van SG Staunton en onze SC de Paardensprong teams. Opvallend: er is voor het eerst in het bestaan van de NJC geen enkel Fries team, dat is jammer. Met negen teams is in elke ronde, waarin Zwitsers wordt gespeeld, een team vrij. Vanavond was dat SC Ten Boer. In de volgende ronden zijn het de teams die onderaan in het klassement staan. Of het team wat vrij is de twee match en vier bordpunten krijgt is mij nog onduidelijk.

Na de clubmiddag was het haasten om op tijd in de auto te zitten voor de reis van drie kwartier. We waren op tijd in Hoogeveen om eerst bovenstaande teamfoto te maken. Team twee was in de eerste ronde ingedeeld tegen vd Linde uit Winschoten. Op bord 1 kreeg Lars met zwart een dubbele aanval met paard/loper op de F pion. Lars speelde net de verkeerde zet waardoor hij een pion en toren moest inleveren. De compensatie was slechts het paard. Tegenstander Sander Wage gaf deze voorsprong gedurende de partij natuurlijk niet weg. Sterker nog hij won meer materiaal en de partij. Op bord twee zagen we een soortgelijke opening van Eli Alia met wit. Zij won de toren maar daarna zagen we een vreemde partij op het bord. Gedurende de partij kantelde de winstkansen diverse keren tot plotseling in het eindspel toren/loper + pionnen, toren/paard + pionnen de toren van Eli Alia werd geslagen. Ze probeerde nog wat te redden maar de winst ging naar de tegenstander.

Op bord drie kwam Berend in een lastige stelling terecht nadat hij een stuk had verloren. De tegenstandster met wit had zich volledig op de aanval gericht en zag het gevaar van de dame van Berend op de H lijn niet komen. De opgesloten koning in de hoek van het bord werd prachtig mat gezet. Zo zie je dat je met achterstand en een goed plan toch kan winnen. Op bord vier speelde debutant Matei. Hij kon nog niet noteren wat in deze competitie verplicht is, op de clubmiddag kreeg hij vanmiddag een spoedcursus. Voor debutanten in de NJC hebben we in het verleden gezien dat ze moeten wennen aan het lange speeltempo van 45 minuten + 15 seconden per zet. Vaak blijven ze hangen in de snelle modus van 15 minuten die ze gewend zijn op Grand - Prix toernooien. Matei is van nature een rustige speler en deed het voortreffelijk met de instructies die hij van te voren had gekregen. In een toren eindspel met voor Matei vier pionnen meer kreeg hij een remise aanbod welke natuurlijk niet werd geaccepteerd. De rest van de partij speelde Matei rustig en goed uit. De torens werden geruild waarna twee pionnen konden promoveren. Daarmee zat de partij in de tas na ruim een uur spelen. Heel goed gedaan Matei!

Thuisclub SC Hoogeveen was de tegenstander van ons eerste team. Rens heeft voetbaltraining op vrijdagmiddag en is daardoor op dit moment niet op de clubmiddag aanwezig, maar speelt wel mee in het NJC team. Op bord vier was hij binnen een half uur klaar met een klassieke mat met dame/loper. Altijd lekker voor een team om snel op voorsprong te komen. Op bord drie ging het bij Elliot helaas mis. Hij stond qua stelling beter met duidelijke winstkansen, maar zag een mat die niet meer te verdedigen was op zich afkomen. Zijn partij is al geanalyseerd door Martijn en het blijkt dat voorafgaande aan de dreiging Elliot zijn paard op het verkeerde veld heeft neergezet. Volgens Martijn lastig om dit goed te zien. Pieter en Aron verschillen niet veel in rating dus kozen zij ervoor dat Aron op het eerste bord zou spelen. In de NJC mag je binnen een afwijking van 150 Noordelijke Jeugdrating punten (NJR) deze keuze maken. Is het getal hoger van bepaald de rating de bord volgorde. Gedurende de partij van Pieter heb ik hem niet in de problemen zien komen. Hij zette een goede en degelijke partij op het bord. Met een aanval op de G lijn met dame/paard kon zijn tegenstander niets anders meer doen dan opgeven. Met een fraaie tussenstand 2 - 1 tegen dit toch sterke team was het wachten op Aron die minimaal een halfje nodig had om de match te winnen. Intussen was Ciprian (vader van Matei, dank voor het rijden) met vier spelers weer richting Stad vertrokken want het zou een latertje worden gezien de bord stelling bij Aron waar nog alles mogelijk was. De doorbrak in deze partij kwam met een batterij op de F lijn met twee torens en een dame. Hiermee won Aron een paard maar daarmee was niets beslist want op dat moment speelde Aron in tijdnood met minder dan 5 minuten op de klok. Dan is het de zenuwen in bedwang houden en toch de goede keuzes maken. Dat lukte Aron in deze geweldige partij. Na afruilen van veel stukken volgde promotie en met twee dames op het bord was ook deze partij binnen. Een heel goed resultaat van team 1 want we zijn beslist een van de kanshebbers om kampioen te worden!


De volgende ronde wordt gespeeld bij Staunton op vrijdag 24 januari. De tegenstanders volgen nog en de uitslagen van vanavond. Ronde drie wordt op 28 februari gespeeld een dag voor ons toernooi. Onze teams spelen dan niet i.v.m. de voorbereidingen. Voor deze datum moeten onze teams tegen elkaar hebben gespeeld. We gaan op zoek naar een geschikte datum. Een match werd maandag gespeeld. Het onderlinge treffen tussen de Staunton teams werd door hun eerste team gewonnen met 2.5 - 1.5


Uitslagen:

SC Haren - MSV Meppel 2 - 2

Staunton 1 - Staunton 2 2.5 - 1.5

SC Ten Boer vrij


Ronde 2 24 januari:

SC de Paardensprong 1 - SC Haren

MSV Meppel - SC de Paardensprong 2

Staunton 1 - SC Ten Boer

v.d. Linde - SC Hoogeveen

Staunton 2 vrij0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png