top of page

GSV 1 prolongeert BSK titel.

Zaterdag 15 april 2023.

Vandaag werd in het Dorpshuis in Hoogkerk de finale basisscholenkampioenschap (BSK) van de provincies Groningen en Drenthe gespeeld. De zes beste teams uit de provincie Groningen en de vier beste uit Drenthe speelden allemaal tegen elkaar. Voor de top drie van de finale lag een ticket klaar voor het NK in Gouda op 3 en 10 juni.

De GSV 1 was vooraf de grote favoriet. In het team allemaal clubschakers waarvan er maar liefst drie vorige week meededen aan het NK in Tilburg. Het team, met Deen op het vierde bord maakte de favorietenrol helemaal waar. Alle matches werden overtuigend gewonnen. Onderweg naar de titel liet het team slechts 2.5 bordpunten liggen, gefeliciteerd.

In het team van de Drentse kampioen, de Kloostertuin uit Assen, speelde Matthijs mee op het vierde bord. In het team vijf spelers dus werd er op bord vier gewisseld. Matthijs speelde mee in de even ronden. De Kloostertuin had niet echt zijn dag. Met 7 matchpunten, drie remises en twee keer winst tegen de Heidevlinder en het tweede team van de school, eindigde het team op de zesde plaats. Matthijs speelde prima, met een score van 2.5 punten uit vier partijen.


De meeste aandacht in dit verslag gaat naar het Palet. De school deed voor het eerst mee aan de BSK finale. In het team drie clubleden: Gideon, Hannah en Tobias Urban. Gideon's zus Hannah en broertje Levi maakten het team compleet. In de halve finale wisselden Hannah Urban en Levi op het vierde bord, vandaag was het de beurt aan Tobias om met Levi te wisselen. In de eerste ronde werd vrij eenvoudig gewonnen van de Petteflet (3 - 1) maar in ronde twee was een van de podiumfavorieten de Hayden met dezelfde cijfers te sterk.

In de derde ronde werd verdienstelijk gelijk gespeeld tegen de Kloostertuin 1 waarna met behoorlijke cijfers 3.5 - 0.5 verloren werd van de GSV 2. In ronde vijf geen problemen voor het team tegen de Heidevinder 3 - 1. In de zesde ronde moest het team tegen de Fontein uit Ten Boer. In de halve finale werd er gelijk gespeeld dus gingen we er eens goed voor zitten. Gideon kwam al snel in de problemen tegen Hannah Bakker en onze Hannah op bord drie was al heel snel klaar tegen Joris Bakker, die een opening speelde die Hannah niet kende. Op bord twee kon Gideon's zus Hannah, niet weer voor een stunt (winst in de halve finale Groningen) zorgen tegen Sarah Schipper. Drie verloren partijen maar Tobias speelde een hele goede en rustige partij op het vierde bord. Met het verlies van 3 - 1 was een klassering rond plaats vijf uitzicht want de GSV 1 was de tegenstander in de 7e ronde.


Levi en Hannah op de borden twee en vier verloren snel maar op bord een en drie leek van alles mogelijk. Gideon stond een kwaliteit voor tegen Viaan en Hannah met toren vrijpion tegen twee loper en pion. Op beide borden kon gewonnen worden. Voor Hannah was de stelling te ingewikkeld op haar niveau. Jammer dat haar toren eraf ging en bij Gideon ging het ook mis. De tweede keer, net als in de halve finale, wist Viaan de achterstand goed te maken. Wat was het team dicht bij een stunt! In de achtste ronde eindelijk weer winst, op alle borden werd gewonnen van de Kloostertuin 2. Het Anker uit Emmen was de laatste tegenstander van de dag, en de meest verrassende van de middag, met onder meer winst tegen de Fontein. Op bord vier ging het mis bij Tobias. Zijn tegenstander plaatste een niet meer te verdedigen aanval op f7. Hannah op bord twee verloor ook maar Gideon verkleinde de achterstand. Hannah had kans op winst maar verslikte zich door af te ruilen waarna er een remise overbleef. Jammer. Het team eindigde op de zevende plaats maar er is veel perspectief voor een hogere plaats volgend seizoen. Waar in andere teams veel groep 8 leerlingen zaten, was Hannah de Jong in het Palet team de enige, En op school komen er nog een behoorlijk aantal talentjes aan!

Verslag met alle uitslagen staat natuurlijk op de NOSBO site.

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page