Hutton toernooi: een ideale voorbereiding voor de NK's E en D teams!

Bijgewerkt op: 2 nov. 2021

Zaterdag 30 oktober 2021.

Na de D en E team kampioenschappen waar onze SC de Paardensprong teams de landelijke (halve) finales wist te halen stond vandaag een bijzonder teamkampioenschap op het programma: het Hutton toernooi. Waar de naam Hutton vandaan komt; geen idee. Even naar gezocht maar niet kunnen vinden. Wie weet het antwoord? Waar het bij dit kampioenschap, welke al meer dan een halve eeuw wordt gespeeld, om gaat is dat de beste beschikbare spelers in de categorieën A t/m E(5 in totaal) in de regionale bonden een team gaan vormen en met elkaar de degens gaan kruisen. De KNSB telt 11 onderbonden die allemaal voor dit NK zijn uitgenodigd. In elke categorie mag slechts 1 team meedoen. Om kans te maken op de enorme wisseltrofee is het wel zaak om in alle categorieën een team te hebben want de match en bordpunten worden voor alle teams van een regionale bond bij elkaar opgeteld. De afgelopen weken hebben vanuit de NOSBO jeugdcommissie Martijn Hardeman en Sake Jan de Boer enorm hun best gedaan om teams te formeren. Dat lukte in drie categorieën: B, D en E. Onze club was goed vertegenwoordigd met acht spelers onder de totaal 12 NOSBO deelnemers.


Het Hutton toernooi wordt elk jaar op een andere plaats in Nederland gespeeld. Dit keer stond de (Schaakbond Overijssel SBO) locatie Hengelo op het programma. Net als bij de E en D teamkampioenschappen konden de thuisblijvers het toernooi volgen via de groepsapp. en Martijn lukte het ook nog om een verslag met uitslagen en standen te publiceren op de NOSBO site. In 2019 werd het toernooi voor het laatst in Hoorn georganiseerd waar de NOSBO teams na lange afwezigheid weer eens meededen. Vorig jaar ging het feest door de Corona crisis niet door dus vandaag de kans om de scores van 2019 te verbeteren. Alle teams speelden 5 ronden Zwitsers met 15 + 10 op de klok.

NOSBO B team

In het B team speelden Berend (bord 4) en Elliot (bord 2) na hele lange tijd eindelijk weer eens een fysiek toernooi. In het team op bord 1 Sander Wage van SC Staunton (succesvol op het Hoogeveen schaaktoernooi) en op drie Noël van der Veen (SC Assen). Op papier een prima team maar wat kregen ze een tegenstand vandaag. De eerste twee speelronden werd met heel veel strijd verloren tegen de teams van de Noord Hollandse (NHSB) en Rotterdamse schaakbond (RSB titelverdediger). In de derde ronde kwam de score op gang tegen de Amsterdamse bond (SGA). Sander, Noël en Berend wonnen, Elliot moest genoegen nemen met remise.

Elliot op weg naar remise

Ronde vier leverde een remise op tegen de SBO, dankzij winst van Berend en Sander. In de laatste ronde verloor het team van de Leidsche schaakbond. Alleen Sander wist een remise te scoren. Het team eindigde op de vierde plaats onder de zes deelnemende teams. Veel tegenstand voor het team maar een hele leerzame dag levert vaak meer op dan een prijs. De ervaring kunnen ze meenemen naar de Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) die hopelijk binnenkort van start gaat.

D team in actie

Het D team kreeg daags voor het toernooi een tegenslag te verwerken. Eli Alia (bord 1) was stevig verkouden en moest zich voor het team afmelden. Op de clubmiddag vonden we gelukkig een vervanger. Matei wilde wel meedoen met het team. Super dat hij op het laatste moment wilde invallen wat wel inhield dat alle spelers een bord opschoven. Op het Hutton toernooi moeten de teams op rating volgorde achter de borden, Matei heeft de laagste rating dus kwam hij terecht op het vierde bord. Op bord drie David, Kaj op twee en Saunton speler Himar Ambrona Navarro op het eerste bord. Alle spelers doen op 13 november mee met de halve finale D teams in Almere, dus dit toernooi tegen de beste spelers van Nederland is een mooie voorbereiding. In de eerste ronde was het team niet opgewassen tegen het viertal van SGA. Alleen Himar wist met een indrukwekkende partij een half punt te scoren. In de tweede ronde tegen de titelverdediger RSB was geen eer te behalen. Op alle borden bleven de spelers met lege handen achter. De OSBO was de volgende tegenstander in de derde ronde. Tegen dit team werden de eerste machpunten binnengehaald. David en Matei zorgden voor een 2 – 0 voorsprong waarna Himar met een remise de matchpunten veilig stelde. De Leidsche Schaakbond (Leisbo) was in ronde vier veel te sterk voor het team.

Kaj strijdend voor een goed resultaat

Geen match en bordpunten in deze ronde maar de laatste match van de dag leverde na zeer goede partijen weer wat punten op. Matei, David en Himar wonnen. Kaj wist na een superspannende met veel penningen, onderste rij problemen (citaat Sake Jan in de app groep) net niet de partij naar zich toe te trekken. Balen voor Kaj dat hij geen punten heeft kunnen scoren op dit toernooi maar wat een enorme leerschool was het vandaag voor hem. Die ervaringen neemt Kaj mee naar de halve finale D teams. Dat geldt natuurlijk ook voor David en Matei. Met Eli Alia in het D team en met de ervaringen van deze dag kan ons D team weleens verrassend gaan scoren in Almere. Eindstand vandaag, een zesde plaats in een groep van 8. Vier match en zes bordpunten.

E team in de eerste ronde tegen SGA

In team E ook allemaal spelers die gaan meedoen in de finaleronde van het NK E teams in Hoogeveen op zaterdag 20 november. Net als voor het D team een mooie voorbereiding op dit kampioenschap, waar de verwachtingen, gezien de tussenstand na de halve finale in Hoogkerk, hoog gespannen zijn. In dit team ook een Staunton speler op het eerste bord; Ghilon Etienne. Naast hem Mehran, op het derde bord Simon en Imara vandaag op bord vier. In de eerste ronde kon het team meteen aan de bak tegen RSB. Mehran won zijn partij waarna Simon en Ghilon hun partijen verloren. Het was lang wachten voor een eindstand want Imara was in gevecht op de eerste punten veilig te stellen. Dat lukte haar dus een heel goed begin van het toernooi waarna ons team heel sportief werd gefeliciteerd door de tegenstanders.

Iedereen is klaar met zijn partij, behalve Imara op weg naar de winst!

In de tweede ronde wist het team de vorm van de eerste match mee te nemen. Het team SBO werd met 3 – 0 verslagen. Ghilon, Mehran en Simon zorgden voor de bordpunten. Ook in de derde ronde bleef het team ongeslagen tegen de Haagse Schaakbond (HSB). Mehran scoorde zijn derde punt van de dag, Imara was met een winstpartij sneller klaar dan in de eerste ronde en Ghilon wist remise te spelen, dus weer twee matchpunten erbij. In de tussenstand was het team geklommen naar een keurige tweede plaats met 5 matchpunten. Evenveel als de Rotterdamse bond maar dit team had iets meer bordpunten. Nu zou het spannend worden in de vierde ronde tegen SGA die de Nederlands kampioene in hun team had zitten, maar in de tussenstand een twee matchpunten op ons team achterliepen. Als je verliest doe het dan goed schreef Martijn Hardeman in de app groep en zo geschiedde. Het team ging, mede door te snel spelen, met 4 – 0 onderuit. Een harde leerschool en meteen een goed leermoment voor de NK finale! Op naar de laatste ronde waar met een goed resultaat de top drie misschien nog haalbaar was. In de laatste ronde speelde het team tegen de Noord Hollanders (NHSB). Simon en Imara wonnen hun partij maar de energie bij Mehran en Ghilon was een beetje op. Resultaat een 2 – 2 gelijk spel. In de eindstand maakte het niet veel meer uit, winst of remise want verder dan een vierde plaats kon het team niet meer komen. Met zes match en 9.5 bordpunten. Al met al een prima resultaat van het E team in een sterk deelnemersveld. Jammer van het verlies tegen SGA maar wat een goede voorbereiding voor het NK E teams!

Te snel spelen. Mehran wint hier wel, maar let op de klok!

Samengevat kunnen we als club zeer tevreden zijn. Elliot en Berend eindelijk weer op een fysiek toernooi. Super leerzaam voor de interne competitie, de NJC en de NOSBO viertallen. Onze deelnemers in de D en E teams hebben dit seizoen al meerdere toernooien gespeeld. Dit toernooi is een ideale voorbereiding voor de komende NK’s. En voor de toekomst: als er ook een A en C team gaat meedoen dan zijn we als NOSBO zeker een kanshebber voor het Hutton kampioenschap!

Na afloop stond een mooi diner in de planning: de MAC in Hengelo. Altijd goed!


Dank aan Martijn en Sake Jan voor de organisatie en het vervoer van de Paardenspongers naar Hengelo.

Verslag NOSBO

Verslag Staunton

Foto's gemaakt door Martijn Hardeman, Zie ze hier allemaal!

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven