top of page

JCC C ronde 1 SC de Paardensprong C1 – SMB C1

Zaterdag 10 september 2022.

Verslag: Sjoerd van Soest

Gedurende de zomervakantie heeft het bericht over het C team dat NOSBO-kampioen was geworden bovenaan gestaan op de website. Normaal gesproken is zo’n titel een mooi opstapje naar het echte werk: een NK! In dit geval gaat het om de JCC, ook wel Meesterklasse C genoemd. De plaatsing hiervoor is echter niet gekoppeld aan de NOSBO-titel, maar deze titel is wel de aanleiding geweest om toch maar eens te kijken hoe dat dan zit met die inschrijving. Een dag later volgt direct een grote teleurstelling: de deadline voor inschrijving is al een maand verstreken. Heel even leek het erop dat het hierbij zou blijven, maar wat bleek: het inschrijfformulier stond nog open! Zou het dan toch nog lukken? Het blijkt dat je heel veel voor elkaar kan krijgen als je het maar netjes vraagt, want navraag leert dat dit inderdaad nog mogelijk is en dus is het na 7 jaar eindelijk weer gelukt om mee te spelen in de Meesterklasse C!

Maar dan druppelt langzaam alle informatie binnen over de speellocaties, aanvangstijden en speeltempo. Was het echt wel de moeite waard om in het holst van de nacht op te staan om het hele land door te reizen om vervolgens vier uur lang stil te zitten om wat stukjes hout (plastic) te verzetten? Maar goed, wie A zegt moet B zeggen en dus zijn Elliot, Carlijn, Kaj en Sjoerd zaterdag toch maar in alle vroegte in de trein gestapt. David had het wat luxer en kon wat langer uitslapen omdat het vanuit Gieten makkelijker was om rechtstreeks naar Utrecht af te reizen.

De treinrit was erg rustig, maar vooral erg gezellig. Er is veel gekletst, natuurlijk veel geschaakt, gesnoept en zelfs ook nog huiswerk gemaakt. Bij aankomst in Utrecht was er ongeloof over het feit dat we inmiddels al twee uur in de trein hadden doorgebracht. De laatste etappe moest vervolgens afgelegd worden met de bus. En als de spelers nog niet helemaal wakker waren dan zou dat wel het geval zijn geweest na de busreis want deze was zelfs voor Groningse begrippen behoorlijk ruig. Gelukkig stopte de bus wel pal voor de deur van de speellocatie waardoor we alsnog ruim op tijd aanwezig waren. Bij de ingang kregen we nog het genereuze aanbod om mee te doen met de zumba lessen, maar dit aanbod hebben we gracieus afgeslagen.

Na de gezamenlijke opening kon de eerste ronde beginnen, maar niet voordat de stukken op de meeste borden nog even gewisseld werden, want een witte koning op d8 is toch wel een beetje verwarrend als je de hele partij moet noteren. Na het begin neem ik enigszins zenuwachtig plaats in het lokaal naast de speelzaal. Ze zijn toch niet na een uur al klaar? Gaan we met 4-0 eraf? Dit bleek echter nergens voor nodig te zijn, want niets was minder waar!

Op bord 4 speelde David met wit tegen Charles Peelen, een tegenstander met bijna 400 ratingpunten meer. Hij komt prima uit de opening en dan is het zaak om een plan te bedenken voor de rest van de partij. David heeft hier duidelijk goed over nagedacht en kon precies uitleggen wat zijn plan was voor het middenspel: lang rokeren en vol in de aanval gaan op de koningsvleugel. Maar het maken van een duidelijk plan is nog maar de eerste stap. Het uitvoeren van het plan bleek iets lastiger dan verwacht waardoor Charles de kans kreeg om te werken aan zijn eigen plan: het aanvallen van de witte koning. Omdat David net iets te lang nodig heeft voor zijn aanval is Charles wat sneller bij de witte koning wat hem een kwaliteit oplevert, maar tegelijkertijd ook voorlopig een einde betekent van de aanval van zwart. In het restant van de partij krijgt David nog een paar kansen om het zwart lastig te maken, maar het is niet genoeg. Als dan ook de laatste poging doorzien wordt door Charles besluit hij tot opgave. Ondanks dat het resultaat misschien wat tegenvalt mag David trots zijn op deze partij die hij met een duidelijk en doordacht plan heeft gespeeld. Helaas bleek deze keer zijn tegenstander een maatje te groot, maar als David zo blijft spelen dan komen de mooie overwinningen vanzelf!

Op bord 3 speelde Kaj met zwart tegen Teun Cloosterman. Ook hier was het ratingverschil bijna 300 punten. Voor Kaj ging het helaas al vrij snel mis in de opening. Hij zag een lastige combinatie over het hoofd wat hem een stuk kostte. Met een stuk minder probeert Kaj nog wel om de stelling wat te compliceren en dat lukt ook nog bijna. Hij komt telkens net een tempo tekort waardoor het in de meeste variaties mat is op de onderste rij aan het einde. Als bij de laatste poging ook nog de dame opgegeven moet worden is het verzet van Kaj gebroken. Toch zijn we dan alweer een uurtje aan het spelen. Na de partij blijkt Teun bereid om samen met Kaj de partij nog een keer te bespreken en zijn inzichten te delen. Zo kunnen beide spelers (en ook de trainers) altijd wel iets van elkaar leren. Aan het begin van het seizoen hebben we gevraagd wat de kinderen dit jaar graag willen leren en één van de suggesties was om een paar openingen voor zwart door te nemen. Hier gaan we de komende weken dus zeker mee aan de slag!

Op bord 2 speelde Carlijn met wit tegen Gijs Verbruggen. Het ratingsverschil was hier iets kleiner, maar nog steeds bijna 200 punten in het voordeel van Gijs. Carlijn komt goed uit de opening en als Gijs vervolgens even vergeet dat de pion op d6 niet meer gedekt staat aarzelt Carlijn geen moment om deze pion direct te slaan. Dit voordeel weet ze lang vast te houden, en zelfs nog te vergroten na een wat minder nauwkeurige zet van Gijs. Na de partij wist ze te vertellen dat ze de hele combinatie doorgerekend had en had gezien dat het uiteindelijk een pion op zou leveren en dat dat wel prima was. Inmiddels weet zwart dat het eindspel niet te winnen zal zijn en gaat dus vol over op de aanval. Carlijn is niet onder de indruk van de aanval en pakt een derde pion mee. Als er dan geen pionnen meer over zijn om te slaan besluit ze om dan maar zelf in de aanval te gaan. Dit bleek een goede keuze, want 6 zetten later heeft ze het punt binnen!

Op bord 1 speelde Elliot tenslotte met zwart tegen Josephine Damen. Elliot komt sterk uit de opening en krijgt zelfs een enorme kans om de partij meteen te beslissen, maar de combinatie is lastig te vinden en in de partij was 13 … Lb6 net een zet te laat. Het gevolg is dat de meeste stukken geruild worden en Josephine een klein voordeel heeft haar pionstructuur iets beter is. Dit voordeel weet ze lang vast te houden, maar niet verder uit te breiden omdat Elliot nauwkeurig weet te verdedigen. Als de partij richting de tijdsnoodfase gaat lijkt het voordeel van Josephine langzaam te verdwijnen. Toch krijgt ze nog een kans om de partij te beslissen door op te rukken met de a-pion, maar gelukkig voor Elliot weet ze deze kans niet te verzilveren. In het restant van de partij, dat helaas ontbreekt in de notatie vanwege de tijdsnood krijgt Elliot nog een enorme kans om alsnog de partij naar zich toe te trekken, maar ook hier wordt de kans niet verzilverd. Uiteindelijk zal de partij in remise eindigen, wat, gezien het verloop van de partij misschien wel een terechte uitslag is. Een belangrijke kanttekening bij deze partij is dat het de langste partij was van de hele speelronde!

Einduitslag van deze ronde is dus 2.5 – 1.5 in het voordeel van SMB. Een prima debuut voor dit team in de JCC! Helaas betekende deze uitslag wel dat we de volgende ronde een vrije ronde kregen, waardoor we wat eerder dan gepland weer in Groningen waren. Alles bij elkaar een geslaagde een leerzame dag voor zowel de kinderen als de trainers. Alle gespeelde partijen kunnen nog een keer nagespeeld worden door naar de volgende studie te gaan op lichess:

https://lichess.org/study/Zzn3CAwM

De volgende ronde is op 1 oktober in Leiderdorp. Als er dan net zo goed gespeeld wordt als in de eerste ronde zal de eerste teamoverwinning niet lang op zich laten wachten.75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page