top of page

JCC C-teams ronde 3 en 4 (met partijen)

Zaterdag 1 oktober stonden alweer de derde en vierde ronde van de JCC op het programma. Dit keer was het nog een stukje verder reizen dan de eerste ronde. De trein uit Groningen vertrok al om 6 uur 's ochtends. Kaj kon deze rondes niet meespelen en werd vervangen door Hedde. Hedde heeft in de week voorafgaand aan de JCC extra veel geoefend thuis dus er waren extra hoge verwachtingen. De treinreis verliep voorspoedig en 3.5 uur later kwamen we aan bij de speellocatie in Den Haag. Gelukkig waren we ruim om tijd, want buiten de twee zalen waar gespeeld werd was er erg weinig ruimte voor de begeleiders en kinderen die klaar waren met hun partij. Even later is dit probleem alsnog opgelost door een extra zaal beschikbaar te stellen. Maar nu snel door naar het belangrijkste: de gespeelde partijen.

Ronde 3: ESV C1 - SC de Paardensprong C1

Tim van Gessel (543) - Hedde Duindam (681)

In de derde ronde speelde Hedde op bord 4 een prima partij. Voor zijn doen heeft hij zijn tijd in de opening goed gebruikt. Wel maakte hij op zet 6 een klein schoonheidsfoutje met Le4. Dit kost uiteindelijk een tempo, maar dat had voor het verdere verloop van de partij geen grote gevolgen. De partij gaat redelijk gelijk op tot op zet 15 de tegenstander van Hedde een aftrekschaakje over het hoofd ziet. Hedde heeft deze zet wel gezien en weet hiermee een stuk te winnen. De toren van Hedde wordt hiermee ook gelijk heel sterk en weet langzaam maar zeker alle pionnen van wit te slaan. Vervolgens weet Hedde ook snel een beslissende matdreiging uit te voeren waardoor het eerste punt van de dag veilig gesteld wordt. 1-0! Hieronder kan je de partij van Hedde bekijken:

Elliot Horenberg (1176) - Gachatur Kazarjan (1843)

Elliot speelde op bord 1 tegen een zeer sterke tegenstander deze ronde. Het ratingverschil was ruim 750 punten, maar daar was mede dankzij het rustige spel van Elliot niet zo veel van te merken. Elliot komt prima uit de opening en nadat Gachatur op zet 11 met c6 voorbereidingen treft om lang te gaan rokeren kan Elliot zelf een klein voordeel claimen als hij direct besluit om in de aanval te gaan op de damevleugel. Na f6 zal zwart nooit meer kort gaan rokeren met de sterke loper van wit op b3.Elliot is al bijna klaar met zijn ontwikkeling en kan dus direct denken aan aanvallen met a4! Hij maakt echter de keuze om het wat rustiger aan te doen, waardoor zwart zijn koning in veiligheid kan brengen en zelf aan een aanval op de witte koning kan beginnen. Na 16. .. f4 lijkt het erop alsof de witte koning het zwaar gaat krijgen, maar de definitieve doorbraak is er nog niet. 21. .. f3 komt dan ook nog te vroeg. Als Elliot hier had geslagen op g5 met de loper had hij de aanval van zwart definitief af kunnen slaan. Hij zag echter over het hoofd dat de dame niet gedekt staat en speelde hier g4, waarna de dame helaas verloren gaat. Even later is het ook nog mat. 1-1 nu. De partij van Elliot kan je hieronder naspelen:

David Kolijn (809) - Anuraag Nayak (852)

Op bord 3 zijn de spelers wat meer aan elkaar gewaagd. David speelt tegen en tegenstander die iets sterker is dan hijzelf, maar in de partij was het alleen maar eenrichtingsverkeer. David speelt de opening vlotjes en weet vanaf de eerste zet wat zijn plan is: de zwarte koning mat zetten. Hij is zelfs zo rustig dat hij rokeren niet nodig vind en simpel 11. Ke2 speelt om de tweede toren bij de aanval te betrekken. Anuraag lijkt hier niet van onder de indruk en probeert zijn eigen aanval op te zetten met 12. .. h5. David lijkt veel geleerd te hebben van zijn partij in de eerste ronde, want toen was hij nog iets te voorzichtig met zijn aanval. Deze keer was het wel in één keer raak: David speelt 14. g4 en maakt handig gebruik van de zwarte pion op h5. Als zwart dan ook nog eens besluit om zijn toren bij de verdediging weg te halen met Tfb8 blijkt al snel dat de aanval niet meer zonder groot materiaalverlies te stoppen is. David weet bijna alle verdedigers van de koning af te ruilen en na een paar zeer nauwkeurige zetten lukt het om binnen te komen met de dame. Als zwart dan even niet oplet en zijn toren in de penning zet kan David daar handig gebruik van maken met 37. Tg1! Dit levert een toren op. Na 37. .. Df5 moet hij nog wel even opletten dat hij met het juiste stuk de toren slaat, want na 38. Txg7 volgt Db1#! Nadat de toren gewonnen is maakt David het rustig af en is het punt een paar zetten later binnen. We staan 2-1 voor en ons eerste matchpunt is dus binnen! Hieronder kan je de partij van David bekijken:

Ivan Ponomarev (1741) - Carlijn Hagen (976)

Op bord 2 was tenslotte Carlijn nog bezig tegen Ivan, een zeer sterke tegenstander. Nadat David gewonnen had wist ze dat ze aan een remise genoeg zou hebben om de winst veilig te stellen voor het team. Op dat moment was dat echter al erg lastig, maar zeker niet onhaalbaar. Carlijn speelde de opening rustig en er was vrij weinig aan de hand. Het ging echter mis toen Carlijn de ware dreiging van 14. .. c5! over het hoofd zag. Het wint namelijk niet direct een stuk, maar zorgt er wel voor dat de loper van zwart volledig buitenspel komt te staan. Een zet eerder had ze zelfs de kans om na een leuke combinatie de pion op d4 te winnen, waarna c5 een stuk minder gevaarlijk is. Helaas ging deze kans voorbij en nadat Carlijn besloten had om dames te ruilen kon zwart dankbaar gebruik maken van het feit dat het paard op f6 niet meer gedekt stond door de dame waardoor ze na 17. Lxc6 wel terug moest slaan met de pion, wat ervoor zorgde dat de loper helemaal opgesloten was. Met praktisch gezien een stuk meer weet Ivan vrij eenvoudig af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Hier krijgt Carlijn nog een laatste kans om Ivar te testen of hij mat kan zetten met loper en paard door 40. .. Lxc5 te spelen. Helaas bleek Ivan een maatje te groot, waardoor de einduitslag uiteindelijk 2-2 wordt. Hieronder kan je de partij van Carlijn bekijken:

Na de derde ronde hadden we iets meer dan een uur pauze. Deze pauze hebben we gebruikt om weer even op te laden en hebben we het eerste matchpunt gevierd met taart.

Na de pauze moesten we weer in dezelfde speelzaal spelen, deze keer tegen Almelo.


Ronde 4: SC de Paardensprong C1 - Almelo C1

Hedde Duindam (681) - Dean Tang (1035)

Wat er zich op dit bord heeft afgespeeld kan misschien het beste omschreven worden door wat op de club bekend staat als een 'van Vlietje'. Aan de oorsprong van dit begrip liggen de partijen in de NOSBO competitie van Ruben van Vliet. Ruben wist altijd de meest fantastische partijen te spelen waarbij de kansen altijd meerdere malen per partij kantelden. Helaas heeft Ruben dit jaar bedankt voor het schaken en is deze partij van Hedde misschien wel het allerlaatste van Vlietje. Hedde begint de partij rustig, maar al snel vergist hij zich in de opening, waardoor er een paard en een toren verloren gaan. Hier moet Hedde even van herstellen en daarom loopt hij even een paar minuten weg bij het bord. Als Hedde terugkomt bij het bord heeft hij besloten om het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken, terwijl zijn tegenstander de overwinning al bijna geteld had. Niet veel later kantelde de partij volledig omdat Dean even vergeten was dat de pion op e5 gepend stond. Hierna weet Hedde rustig de partij naar zich toe te trekken met als gevolg ondekbaar mat. We staan weer 1-0 voor! Hedde heeft zijn rol als invaller geweldig ingevuld en is na 4 speelrondes zelfs topscorer van het team! Hieronder kan je de partij van Hedde naspelen:

Carlijn Hagen (976) - Jay-Giani Sapulette (1446)

Op bord 2 speelde Carlijn opnieuw tegen een sterke tegenstander. Carlijn speelde de opening misschien iets te snel, want na 8. .. f5 krijgt zwart een sterke pionnenketen die net als in de eerste partij dreigen om de loper in te sluiten. Carlijn weet echter een paar zetten later een pion te winnen, waarna het gevaar geweken lijkt en ze zelfs een stuk beter staat dan zwart. Helaas kiest ze ervoor om haar loper weer terug te spelen naar g3, waar deze nog steeds ingesloten kan worden. Een betere optie was geweest om de loper naar a3 te spelen waar de loper voorlopig veilig is. Niet veel later blijkt waarom de loper op g3 niet zo goed staat. Na 14. .. f4 moet Carlijn Pd3 toestaan om de loper te behouden. Dit gaat echter ten koste van de veiligheid van de koning. Ze probeert het nog wel een tijdje, maar het lijkt wel alsof er helemaal niets meer werkt. Het is weer 1-1. Voor Carlijn is dit een partij om snel te vergeten. Hieronder kan je de partij van Carlijn bekijken:

Storm Fallaux (1643) - Elliot Horenberg (1176)

Elliot speelt op bord 1 opnieuw tegen een zeer sterke tegenstander. Hij komt al vroeg in de partij in de problemen als hij gebruik denkt te maken van de penning op de pion door te rokeren op zet 16 terwijl zijn paard aangevallen staat. Na 15. Lg5 kiest Elliot ervoor om een paard te ruilen voor 3 pionnen. De stelling die hieruit volgt is erg lastig in te schatten en ook voor Storm is het niet eenvoudig. Na 18. Ke2 kan Elliot zijn stuk terugwinnen met rente door Txe3+! te spelen. Na Kxe3, Te8+ moet wit Ld4 spelen omdat anders de toren verloren gaat na Dxf2+! Helaas speelt Elliot Txe3+ één zet te laat, waardoor Dxf2+ de toren niet meer aanvalt. Wel had Elliot hier nog steeds remise kunnen maken met 21. Df4+!, gevolgd door Df3+ en wit heeft niets beters dan weer terug te gaan met de koning omdat anders de toren verloren gaat. Elliot kiest er uiteindelijk voor om maar liefst 5(!) pionnen voor de toren over te houden. Zolang de dames nog op het bord staan zijn de 5 pionnen goed opgewassen tegen de toren. Als even later alle stukken afgeruild worden blijkt het dat de pionnen niet ver genoeg zijn opgerukt om het de toren erg lastig te maken. De vrijpion van wit kan uiteindelijk net op tijd promoveren en de partij is beslist: 2-1 achter. De partij van Elliot kan je hieronder bekijken:

Jayden Breider (1523) - David Kolijn (809)

David speelt op bord 3 en krijgt het al vroeg in de opening erg lastig. Na een wat minder goede timing van f5 en h6 lijkt de partij al snel beslist te worden. 16 Dh5+ gevolgd door Df7+ en de partij zou beslist zijn. David krijgt echter een grote kans omdat zijn tegenstander kiest voor Pf7 als vervolg wat de toren lijkt te winnen. Wat zijn tegenstander gemist had is dat het paard na 17. .. Ld1 gepend staat en na een paar zeer nauwkeurige zetten van David opgehaald kan worden met als gevolg dat David een stuk voor staat. Als hij de aanval die nog steeds gaande is af weet te slaan moet dit genoeg zijn om de partij te winnen. Om voor mij echter onverklaarbare reden besluit David om het stuk terug te geven met 26 .. Lf7. Het eindspel wat vervolgens ontstond na het afruilen van de dames was nog wel remise totdat David iets te passief probeerde te verdedigen wat hem een belangrijke pion kostte. Hierna kon Jayden het eindspel rustig omzetten naar een overwinning. Dit brengt de eindstand op 3-1 verlies. Hieronder kan je de partij van David naspelen.

Aan het eind van de middag konden we nog even de ontknoping volgen van de halve finale voor de D-teams. Hierover zal Ronald een verslag schrijven. Na de ontknoping hebben we nog even de plaatselijke speeltuin bezocht voordat we begonnen zijn aan de terugreis. In Utrecht zijn we nog even op zoek gegaan naar een McDonalds om een hapje te eten.

Toen iedereen genoeg gegeten had zijn we weer in de trein gestapt voor de laatste etappe. Het was een lange dag, maar gezien de sterkte van de tegenstanders hebben we deze rondes een prima resultaat behaald. De thema's van deze speelronde waren de ingesloten lopers van Carlijn en de verzwakking die f3/f6 veroorzaakt. Hier gaan we binnenkort zeker mee bezig tijdens de lessen.

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page