E team eindigt op de 9e plaats in NK finale.

Bijgewerkt op: 24 nov. 2021

Zaterdag 20 november 2021.


De eerste maanden van het schaakseizoen 2021 – 2022 staan voornamelijk in het teken van team schaken. Voor heel veel kinderen en ook voor de schrijver van dit verslag zijn het de mooiste momenten in het schaken. Met vier spelers van je club probeer je de match en zo veel mogelijk bordpunten te scoren. Matchpunten zijn natuurlijk heel belangrijk maar de bordpunten spelen een beslissende rol bij een gelijk aantal matchpunten in de stand. Vorige week speelde ons D team in Almere de halve finale NK en werd maar net uitgeschakeld voor de finale ronde. Ons E team kwalificeerde zich op 2 oktober zich als poulewinnaar, in een enigszins gedevalueerd toernooi waar zes teams niet kwamen opdagen, voor de nationale finale die vandaag in Hoogkerk werd gespeeld.

Na de halve finale bleek het Dorpshuis Hoogkerk op 2 oktober bleek dat de zaal voor de finale van vandaag niet beschikbaar te zijn. Dus was het plan uit te wijken naar Hoogeveen. Twee weken geleden kreeg de organisatie het bericht dat de zaal in Hoogkerk toch beschikbaar was. Dus was de keuze snel gemaakt, we gaan spelen in het Dorpshuis. Voor de organisatie waar ik ook in zit, de ideale plek, want onze draaiboeken zijn op het Dorpshuis afgestemd en we hebben daar hele goede contacten opgebouwd. Natuurlijk wil je voor zo’n groot toernooi de perfectie na streven dus trok de organisatie van alles uit de kast. Om te beginnen drie livestreams in de zaal en een liveblog met uitslagen en standen waarmee het thuisfront, en dat waren nogal wat ouders uit den lande, het toernooi konden volgen. Vanwege de Corona mocht er geen publiek met de teams meereizen en in de speelzaal waren alleen voorafgaande aan de partijen teamleiders welkom. Alle teams kregen bij binnenkomst een zakje met lekkernijen, de teamleiders en chauffeurs konden bij de bar een gratis kop koffie of thee ophalen. Deze geste werd door de teams die vooral vanuit de Randstad naar Groningen kwamen bijzonder gewaardeerd. De avond voor de finale hebben een aantal organisatoren de zaal al ingericht met nieuwe borden (in de halve finale bleken de NOSBO borden aan vervanging toe) zodat we op de finale dag nog de puntjes op de i konden zetten.

Uitzwaai moment (foto NOSBO site)

Ons E team keek uit naar deze finale want in de tussenstand stonden we op een keurige vierde plaats met 5 match en 10 bordpunten. Dit waren de resultaten van de teams waar we in de halve finale tegen gespeeld hadden en die zich ook voor de finale hadden geplaatst (Staunton, Philidor en Magnus Leidsche Rijn). Vooraf wisten we dat in de poules die ook op 2 oktober in Muiderberg hadden gespeeld acht, voornamelijk hele sterke teams, naar Hoogkerk zouden komen. Hun gemiddelde teamrating lag over het algemeen een heel stuk boven de Hoogkerker finalisten. De missie top 10 eindigen zou mooi zijn, het uitgangspunt voor de twee finaleronden.

Gelukkig geen verkoudheid klachten in het team dus hoefde invaller Julian niet in actie te komen. Een tegenvaller was er wel want teamleider Sjoerd moest thuisblijven met een heftige verkoudheid en een positieve test in de familie waar hij in contact mee was geweest. Door zijn absentie wisselde ik van rol, van de badge organisatie naar badge teamleider. Vooraf besloten we met de zelfde teamopstelling als in de halve finale, de finale te gaan spelen. Met tussen haakjes hun rating Imara (605), Mehran (681), Simon (693) en Maurits (635) levert een gemiddelde teamrating op van 653. In dit verslag bij de tegenstanders hun gemiddelde.

Tijdens de partijen mochten de teamleiders niet in de speelzaal blijven. Dat heeft zijn voor en nadelen. Het blijft rustig in de zaal is een pluspunt maar het niet kunnen volgen van de partijen is een nadeeltje. Bij remise aanbod of aangeboden moesten de kinderen hun teamleider opzoeken na het stilzetten van de klok. Omdat we hoog in het klassement stonden kwamen we in de vierde ronde (de eerste drie kwamen vanuit de drie halve finale resultaten) meteen een van de titelfavorieten tegen; ESV uit Eindhoven (1040). De Eindhovenaren hebben altijd een heel goed E team. In de vele jaren waar we present waren op het NK wist hun team de titel vaak mee te nemen naar de lichtstad. Als je tegen zulke goede tegenstanders verliest probeer dan een bordpuntje mee te nemen, belangrijk bij gelijk eindigen. De eerste drie borden verloren maar Maurits lukte het weer om zijn serie winstpartijen in de E teams dit seizoen met een puntje te verhogen tot 14. In ronde vijf tegen Zukertort (948) Amstelveen het zelfde resultaat op het scorebord. Opnieuw scoorde Maurits het punt. In de tussenstand stond het team op de negende plaats dus tijd om minimaal een bordpunt te scoren tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam (673). Gezien hun teamrating moest dit mogelijk zijn. Mehran en Maurits zorgden voor een gelijke eindstand 2 – 2. Een opsteker voor het team want te veel verliezen in de eerste ronden is niet zo goed voor het moraal. In de zesde ronde opnieuw een zware indeling Klim Op (959) uit Capelle aan de IJssel. Ook in deze match wist Maurits een bordpunt te scoren voor het team. Helaas gingen de andere partijen verloren. Imara en Simon hadden een lastige middag maar wisten in ronde zeven van de nul af te komen. Het team van ASA uit Arnhem (met drie spelers zonder rating) werd met 4 – 0 verslagen. Dit maximale resultaat was natuurlijk heel goed voor het doel de top 10 halen en iedereen was van de nul af, dat geeft zelfvertrouwen. Intussen stond Maurits op 18 winstpartijen achter elkaar in het team. Een resultaat wat ik in onze clubgeschiedenis nooit eerder heb meegemaakt. Met nog twee ronden voor de boeg had Maurits een mooi voornemen: de twintig halen.

Tussendoor even concentratie voor andere zaken.

In de voorlaatste ronde weer een finalist uit Muiderberg, het team van Almere (984). Met dezelfde cijfers waarmee we de vorige wonnen ging deze verloren. Heel jammer voor Maurits zijn voornemen maar hij kon in de laatste ronde misschien nog wel een puntje toevoegen. In die laatste ronde hadden we wat geluk met de paringen. We troffen het team van Moira Domtoren (434). In de tussenstand stonden we 10e dus moest er een resultaat worden geboekt. Al heel snel wonnen Simon en Mehran die voor een minimale remise zorgden. Tien minuutjes later gevolgd door Maurits die weer een partij won. Imara werd steeds schaak gezet waarna ze haar partij verloor. Met de 3 – 1 winst op zak was het wachten op de uitslagen van de andere matches. Daar zaten wat verrassingen bij van onze medeconcurrenten om de plaatsen 7 t/m 10. Nadat alle uitslagen waren verwerkt konden we heel tevreden zijn: de negende plaats van Nederland met 10 match en 22 bordpunten.

Als we kijken naar het eindklassement dan valt het volgende op. Vier teams in de top 10 speelden de halve finale in Hoogkerk, de rest in Muiderberg. Chesscool uit Haarlem eindigde als tweede met een half bordpunt voorsprong op DD Den Haag mede door drie maximale resultaten vanuit de halve finale in Hoogkerk. LSG uit Leiden werd achtste en het team van Magnus Leidsche Rijn vinden we terug op de 10e plaats. De teams vanuit Muiderberg waren vanmiddag duidelijk sterker dan de halve finale finalisten uit Hoogkerk zoals de eerdere verwachting in dit verslag. Ons team trof vanmiddag vier teams die boven ons eindigde en die we allemaal verloren, waaronder de nieuwe kampioen ESV Eindhoven. Met de twee winst matches en de remise hielden we deze teams onder ons.


De eindstand:

Als we kijken naar de persoonlijke resultaten kunnen we concluderen dat het team er het best mogelijke heeft uitgehaald. Imara op het eerste bord had veel tegenstanders ver boven de 1000 punten. Beetje jammer van de laatste partij die ze op basis van rating had kunnen winnen. Niet helemaal de vorm van de dag maar het gaat om het team waarin Mehran de punten (3) op ratingbasis prima binnenhaalde. Simon had het duidelijk lastiger met het hogere niveau maar toch mooi twee gewonnen partijen en een hele belangrijke rol in het team tijdens de kwalificatie en in de halve finale. Maurits bewees maar eens dat bord vier heel belangrijk is!

Maurits periodekampioen torendivisie periode 1

Voorafgaande aan het toernooi een beker voor Maurits, dat is mooi meegenomen op deze spannende NK dag.


Ons team op de negende plaats en ESV Eindhoven Nationaal Kampioen. Dat is eerder gebeurt. Zie ons rijke archief 2009- 2010 toen deze spelers nog niet geboren waren. Scrol naar beneden naar 22 mei ook in Groningen!

Op de NOSBO site het live blog met heel veel linkjes naar andere clubs en een heel mooi foto video reportage!


https://www.youtube.com/watch?v=txi2qB5zOPs


50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven