top of page

NJC en C team kampioen! E team mist de boot.

Bijgewerkt op: 20 jun.

Vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2024.


Vorige week zondag werd het Grand – Prix cyclus in Hoogkerk afgesloten maar vanavond en morgen staan er nieuwe kampioenschappen op het spel dus nog geen einde aan een lang en intensief seizoen. De finale van de Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) in onze thuisbasis de Hunzeborgh en morgen in Pesse de NK E team kwalificatie en wie wint het NOSBO/FSB kampioen voor de C teams! In dit verslag nemen we alle teamkampioenschappen van dit weekend mee. We beginnen met de NJC. We horen vaak, wat is de NJC nou eigenlijk? De NJC is in 2012 spontaan ontstaan door de jeugdleiders van SC Ten Boer, het helaas niet meer bestaande ScepU en onze club. Doel: spelers meer speeltijd te geven als overbrugging van het Grand Prix schaken naar volwassen schaken met meer (bedenk)tijd op de klok 45 + 15 seconden per zet. In de competitie wordt in teams gespeeld met spelers in verschillende categorieën. In de teams mogen A/B t/m H spelers meedoen. Vanaf het begin kunnen we zeggen dat deze competitie een groot succes is. Er wordt gespeeld op verschillende locaties in de drie noordelijke provincies waar de teams elkaar ontmoeten. Een intensief programma voor de deelnemende clubs. Vanaf 2012 is de opzet steeds een beetje veranderd. Er is gespeeld in poule systeem met kruisfinales maar of dat eerlijk is? Het beste is om alle teams tegen elkaar te laten spelen. De organisatoren, DAC/ van der Linde, namens de NOSBO Martijn Hardeman en onze club, kozen dit seizoen met 10 deelnemende teams voor een volledige competitie, wel zo eerlijk. Om dit kampioenschap te winnen moet je van goede huize komen met een sterk team en invallers als een van de basis spelers niet mee kunnen doen. Onze club won in de NJC geschiedenis slechts een keer en dat was in de eerste editie in het seizoen 2012 – 2013. Daarna gingen de meeste titels en wisselbeker naar Staunton en SC Haren. Titelverdediger van vorig seizoen is Philidor Leeuwarden. Terug naar vanavond waar veel op het spel stond in de 9e editie van dit toernooi, tegen uitgerekend de titelhouder en leider in het klassement. Na de laatste makkelijke winst tegen de Matadoren ziet het klassement na ronde acht in de top als volgt uit met eerst de match en daarna de bordpunten:

K.S.C. Philidor Leeuwarden 14 - 23.5

SC de Paardensprong 13 - 25

DTK/Midfryslan 12 - 24


Dit zijn in het klassement de drie kanshebbers op de titel en deze teams zullen de podiumplaatsen gaan verdelen met de volgende scenario's:

Bij winst van Philidor of SC de Paardensprong is het winnende team kampioen. Bij remise tussen Philidor en SC de Paardensprong is Philidor kampioen en is SC de Paardensprong of DTK/Midfryslan tweede of derde afhankelijk van het resultaat van de match tussen SG Staunton en DTK/Midfryslan. Er wacht dus een hele spannende ontknoping in de NJC competitie want ook elders in het klassement kan nog veel gebeuren. SC Hoogeveen 2 kon geen team op de been krijgen dus hun tegenstander van vanavond SC Ten Boer 2 wint reglementair met 4 - 0. Onze tegenstander neemt de match van vanavond om het kampioenschap serieus want op bord 1 stellen ze Cas Roorda op die nog niet heeft gespeeld in deze competitie met een rating van 1999. Daarmee komt hun gemiddelde teamrating vanavond uit op 1853, die van ons ligt 200 punten lager. Ons team had vooraf iets van hoe kunnen we ooit van dit team winnen, maar rating zegt niet alles.


Om kwart voor acht klinkt het startschot in de Hunzeborgh. Het is razend spannend op de vier borden maar na drie kwartier spelen begint er zich af af te tekenen op de borden in ons voordeel. Op bord drie heeft Kaj twee torens gewonnen tegen een stuk en Mehran op bord vier de dame gewonnen en zijn tegenstander heeft de koning naar voren geschoven. Niet veel later worden de partijen gewonnen en staan we zeker tweede in het klassement. Is winst nog mogelijk? Plotseling is het gedaan op bord 1 bij David, hij verliest. Nu gaat het erom bij Imara op bord twee die, net als haar tegenstander, behoorlijk in tijdnood zit. In het verleden hebben we Imara wel eens door de vlag zien gaan, hopelijk gebeurt dit nu niet. Inmiddels zijn de andere borden in de Hunzeborgh verlaten. Op bord 1 in de match tussen DTK/Midfryslan en SG Staunton weet Eli Alia namens Staunton de stand gelijk te trekken, dus zijn alle ogen gericht op ons tweede bord waar Imara ternauwernood ontsnapt met 1! seconde op het bord. In een toch wat vastzittende stelling doet ze iets slims. Ze schuift twee keer de koning naar het zelfde veld als waar die stond maar wint daarbij 30 seconden. Opluchting bij de toeschouwers en het spel gaat door totdat haar tegenstander een fout maakt. Hij plaatst zijn toren naar een door een pion gedekt veld. Na toren verlies volgt opgave en dat betekend dat we NJC kampioen zijn, wat een prestatie in deze sterke competitie! In de negen ronden heeft het team slechts een keer verloren van DAC/vdLinde en een keer remise tegen DTK/Midfryslan de andere zeven matches zijn gewonnen. Het is nu al een geweldig seizoen voor onze teams met naast dit kampioenschap de titel bij de A/B teams en in de KNSB competitie. Wie weet wat er morgen nog gaat gebeuren bij de E en C teams die gaan spelen in Pesse.


Rond kwart over tien, na de prijsuitreiking en het opruimen in de Hunzeborgh trekken we met een voldaan gevoel de deur van de Hunzeborgh dicht. Op naar morgen waar over 14 uur de eerste zetten worden gedaan bij de E en C teams.


Alle uitslagen en standen in de NJC competitie.

Ons sterkste E team is met Hannah, Tobias, Yuan Li en Joas en Steph wisselend op bord vier zeker een kandidaat voor het NOSBO/FSB podium. Helaas een flinke tegenvaller. De eerste drie spelers konden vanwege andere verplichtingen vandaag niet. In de opstelling vanmiddag Steph, Joas, Benthe en Chris, eigenlijk een B team. Aan het kampioenschap deden zeven teams mee waar zes NK plaatsen te winnen waren. We hoopten met het sprokkelen van wat match en bordpunten de zesde plaats veilig te stellen maar helaas lukte dat niet. Op alle borden werd, ondanks de vele instructies, te snel gespeeld. Het team won een paar partijen maar de matchpunten bleven uit wat resulteerde in de zevende en laatste plaats. In onze sterkste opstelling kan ons team op een NK zeker voor een hoge eindklassering gaan. Net als ons D team onlangs, heel zuur, naast een NK plaats greep, wordt nu ook een reddingsboei uitgegooid naar de KNSB voor een vrijplaats. Binnenkort hopen we duidelijkheid te krijgen.

Uitslagen en standen E team vind je hier.

In Pesse deden slechts drie C teams mee: SC Ten Boer met drie speelsters, SG Staunton en ons viertal. Dat aantal viel wat tegen, mogelijk door het drukke programma of door de late splitsing in de speel categorieën. Met drie teams in het moeilijk om tot een goed speelplan te komen. Gisteren tijdens de NJC is door de betrokken jeugdleiders besloten dat alle spelers een keer tegen elkaar zouden spelen. Dat levert acht speelronden op met in iedere ronde een speler van Staunton of onze club met een bye (door het drietal van SC Ten Boer). De individuele resultaten worden opgeteld tot een teamscore. Niet echt een teamkampioenschap (meer een soort PJK) want je mist de spanning en het score verloop. De individuele scores tussendoor optellen is ook best lastig maar ons team wist gedurende het toernooi precies waar ze aan toe waren. Het NOSBO/FSB C team kampioenschap is niet voor NK kwalificatie, daar is dit seizoen nog een vrije inschrijving voor (volgend seizoen gaat dat veranderen). Op het spel staat de NOSBO/FSB titel.

Met drie teamtitels en wat tegenslag voor onze D en E teams vanmorgen nog een probleempje erbij. Imara was alles behalve van fit dus moest er heel snel een invaller worden gezocht. Matthijs, eerste jaars D wilde wel meedoen maar toch een tegenvaller, Imara is op dit moment gewoon de betere speler. Maar Matthijs verraste vandaag. In de auto vroeg hij zich af of hij wel zou gaan winnen vandaag. Nou dat lukte met verve. Matthijs won vier partijen en kreeg er nog een punt bij van de bye waarmee hij een flinke bijdrage deed voor het team. Dat puntenaantal haalden ook Simon en Mehran. In de laatste ronde stond het team 3.5 punten voor op het Staunton team. Er moest dus een puntje bijkomen. Bij Simon was het beste eraf in de laatste ronde. Hij speelde remise. Mehran had een bye en Matthijs verloor zoals vooraf was verwacht van Eli Alia. Maurits zorgde voor een verrassing door Staunton speler Ghilon te verslaan. Ghilon kreeg in een moeilijke stelling een paar keer van Maurits een remise aanbod die hij weigerde. Had die nou wel aangenomen want wat later werd hij gevlagd. Met de punten in de laatste ronde werd het vierde teamkampioenschap binnengehaald. Wat een knappe prestatie! Ook knap: Maurits werd topscoorder met 7.5 uit 8!

Uitslagen en scores van de C teams
76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page