top of page

NJC team verliest 2e ronde in Buitenpost

Vrijdag 24 februari 2023.

Na de clubmiddag moest ons NJC team vanavond naar Buitenpost voor de 2e ronde in de Noordelijke Jeugd Competitie. Na twee seizoenen waarin de competitie niet gespeeld werd door Corona, is deze interessante competitie weer nieuw leven ingeblazen. De NJC is met name geschikt voor de wat oudere kinderen want er wordt op vrijdagavond gespeeld. Bij uitwedstrijden zoals vanavond kan het wel eens laat worden. De competitie is jaren geleden door SC Ten Boer, het niet meer bestaande ScepU en onze club opgericht. Het doel was en is nog steeds een overbruggings fase tussen het jeugd en volwassen schaken met een langere speeltijd op de klok (45 minuten + 15). De eerste zetten van de NJC werden op 12 oktober 2012 gedaan in de Hunzeborgh, dus alweer 10 jaar geleden!

Dit seizoen doen acht teams mee die zijn ingedeeld in twee poules. Na de poulewedstrijden volgen kruisfinales. In poule A spelen DAC/vd Linde, SC Hoogeveen en twee SC ten Boer teams. Wij zitten in poule B met SG Staunton, Philidor Leeuwarden en De Twee Kastelen/Mid Fryslân. In ons basisteam zitten Berend, David, Imara en Simon. De eerste ronde is al een tijdje geleden gespeeld toen onze site al in toernooi modus stond. Op 27 januari speelden we thuis tegen SG Staunton. Het team verloor met 1 - 3. Alleen op bord 1 wist Berend te winnen. Vanavond, na een etentje bij een van de teamleden, was in Buitenpost De Twee Kastelen/Mid Fryslân de volgende tegenstander. Martijn Hardeman heeft op de NOSBO site een stukje over deze match geschreven (ik was er helaas vanavond niet bij.


"Dat dit een zware match zou worden voor de Paardensprong was al ingecalculeerd, gezien de aanzienlijk hogere teamrating van de Friezen.

Het lukte de Paardensprong deze match niet om boven zichzelf uit te stijgen. Op bord 2 was David snel klaar. Hij verrekende zich in een variant en stond tot zijn schrik plots een stuk achter tegen Hendrik Heikamp. Zijn jongere broer Simon was de volgende die klaar was. Hij kwam een stuk voor, maar verloor die vervolgens weer, waarna de vrede werd getekend. Imara had het zwaar op bord 3. In de opening ontglipte haar al een zet die ze eigenlijk niet van plan was te spelen. Geen man overboord; ze paste haar plan aan en rokeerde lang. Dit bleek als een rode lap voor een stier, want haar tegenstander Jurjen Noorlander startte onmiddellijk een pionnenstorm op de damevleugel. De geschrokken Imara wilde zich verweren, maar verzwakte daarmee juist koningsstelling. Toen ze vervolgens met een pion in plaats van een paard terugnam, was er geen houden meer aan. Alle witte stukken vielen binnen en mat was niet meer te voorkomen. Tussenstand 2,5-0,5 voor de Friezen.


Berend nam het intussen op bord 1 op tegen Elise Knobbe. In punten geteld stond het materieel lang gelijk, waarbij aangetekend moet worden dat het loperpaar van Elise een stuk dreigender oogde dan de twee paarden van Berend.In het vervolg bleek de witte stelling inderdaad veel makkelijker te spelen dan de zwarte. Berend probeerde met snel spel Elise - die aanzienlijk minder tijd had - nog onder druk te zetten, maar zij handelde de stelling bekwaam af en Berend kwam er niet meer aan te pas. Een afgetekende overwinning dus voor DTK/Mid Frylân (0,5-3,5). "


In Poule B staan we nu met 1.5 bordpunten en zonder matchpunten onderaan. Maar we gaan natuurlijk vrolijk verder op 24 maart om dan te proberen het team van Philidor in een uitwedstrijd in Leeuwarden te verslaan.


De stand in poule B.


En in poule A40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page