NJC teams: winst en verlies met 2.5 - 1.5

Vrijdag 24 januari 2020.

In de Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) stond vanavond de tweede ronde op het programma. Speellocatie vandaag BSV de Helpen, thuisbasis van SG Staunton. Ondanks het frisse en miezerige weer kozen de meeste teamleden uit de vaak bestempelde achterbank generatie om per fiets naar de Groenestijnlaan te gaan. Voor het eerst in het bestaan van de NJC zat ik alleen in de auto op weg naar de speellocatie.

Team twee trof vandaag een tegenstander van formaat, team MSV uit Meppel. Een lastige opgave om tegen deze sterke spelers een matchpunt in de wacht te slepen. Matei speelde op bord vier iets te snel. Hij moet nog wennen aan het langere speeltempo, maar werd bepaald niet van het bord geveegd. Al snel kwam er een toch wel lastig toren eindspel op het bord met voor Matei twee pionnen minder. Dit nadeel kon hij niet meer goedmaken maar toch weer een goede partij van Matei die met heel veel spelen snel beter wordt. Op het lastige eerste bord kon Lars (rating 675) tegen Florian Molanus (1354) niet voor een stunt zorgen. Hij kwam materiaal achter te staan waarna Lars toch besloot om niet op te geven maar de partij helemaal af te maken. Zijn tegenstander maakte geen fouten dus weer een bordpunt naar MSV.

Op bord twee kwam Eli Alia (662) tegen Wessel Adema (1177) twee pionnen achter te staan toen ze plotseling een remise aangeboden kreeg. Waarom dit aanbod kwam, is wat onduidelijk maar we houden het erop om de winst definitief in veilige haven te brengen. Eli Alia accepteerde het aanbod, mede omdat ze wat moe achter het bord zat.

De verrassing viel op het derde bord waar Berend (592) het moest opnemen tegen Eva Molanus (1325). Berend won in de opening een paard en moest niet veel later een mogelijk matdreiging oplossen. Om het probleem op te lossen ging het stukvoordeel verloren maar Berend had toen een duidelijk betere stellen. Met een hele knappe aanval met twee torens en een loper wist hij mat te zetten. Na de partij kreeg Berend veel complimenten van de toeschouwers, en terecht! Met 2.5 tegen 1.5 verliezen tegen MSV, zeker een titelkandidaat, is gewoon een goed resultaat gezien de gemiddelde ratings. Die van ons 581 en MSV maar liefst 1209!

Titelhouder SC Haren was de tegenstander van ons eerste team. Team Haren is wat minder sterk dan vorig jaar maar toch een lastige en sterke tegenstander. Op bord vier miste Rens mat in twee, waarna hij een aanval met alleen een dame probeerde. De poging strandde waarna Rens zijn dame moest geven om mat te voorkomen. Met dameverlies was de partij snel gedaan maar we spelen in teams! Op bord twee toverde Pieter weer een hele goede partij op het bord. Een prachtige aanval met o.a. twee paarden was voldoende om de stand gelijk te trekken. Elliot won al snel een kwaliteit en kwam daarna in een lastige stelling te staan met heel veel stukken op EFGH lijn. Na afruilen waarin Elliot zijn toren gaf voor het laatste stuk van zijn tegenstander won hij de partij met een pionnenvoordeel en een paard.

Met de 2 - 1 voorsprong was het aan Aron om de twee matchpunten binnen te halen. Hij probeerde de lastige stelling open te breken met een ruil van toren/paard tegen de witte dame, op bovenstaande foto in beeld gebracht. De witte koning moet slaan waarna een dubbele aanval volgt met paard f2. Na deze ruil bleef een onduidelijke stelling over met voor Aron een toch wat zwakke loper op c8, en de vraag is een toren en paard geven voor een damewinst voordelig? Op deze vraag kregen we geen antwoord. Aron kreeg een remise aanbod die hij uiteraard voor de matchwinst accepteerde. Een prima prestatie van team 1 welke de volgende tussenstand oplevert:


1. SC Ten Boer 4 - 8,

2. SC de Paardenspong 1 4 - 5.5,

3. MSV 3 - 4.5

4. Hoogeveen 2 - 5

5. Staunton 2 2 - 5

6. Staunton 1 2 - 2.5

7. SC de Paardensprong 2 1 - 3.5

8. SC Haren 1 - 3.5

9. van der Linde 1 - 2.5


Team Hoogeveen was vanavond vrij en krijgt 2 match en 4 bordpunten. SC Ten Boer staat nu zonder bordpunten verlies bovenaan. In de eerste ronde was dit team vrij en kreeg ook de maximale score. Met nog drie ronden te spelen krijgen drie teams ook dit puntenaantal erbij. De vraag is in hoeverre deze gratis punten de competitie gaat beïnvloeden. Op dit moment moet ons eerste team 2.5 bordpunten goedmaken om gelijk te komen met de koploper. De kans dat team 1 een vrije ronde krijgt is te verwaarlozen. Het is dus zaak voor het team om in te lopen zeker een keer met 4 - 0 te winnen. In de volgende ronde spelen onze teams tegen elkaar op een nog te bepalen datum want op de volgende speelronde, 28 februari kunnen onze teams niet spelen. We zijn dan druk met de voorbereidingen voor ons toernooi. De kans dat we Ten Boer treffen in ronde 4 of 5 is natuurlijk groot. Staan de teams dan gelijk in matchpunten, dan is Ten Boer als ze meer bordpunten hebben, mede door de vrije ronde het voordeel. We gaan zien wat de invloed van de gratis punten is. De wiskundigen onder de clubleden gaan uitrekenen wat de invloed kan zijn, we zijn benieuwd!


Foto's: Martijn Hardeman
0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png