top of page

NJSK van start in Almelo (Ronde 1 en 2)

Vanaf gisteren is in Almelo het NK begonnen waar vanuit de Paardensprong maar liefst vier (!) dames meespelen. Dit zou zo maar eens een unicum kunnen zijn voor het NK, maar voor de Paarensprong is dit heel vanzelfsprekend. De meiden doen het over het algemeen erg goed bij ons.

(Foto Martijn Hardeman)


Dagmar speelt mee bij de B-meisjes, Imara, Carlijn en Eli Alia bij de C-meisjes. Van de 14 deelnemers zijn er dus drie Paardensprongers! Een aandeel van maar liefst 21.4%! En dan kan het natuurlijk bijna niet anders dan dat je elkaar tegen gaat komen. In dit geval zelfs al in de eerste ronde.


Ronde 1

Eli Alia speelde met wit tegen Imara. Zo'n eerste ronde is vaak even inkomen en dat was te merken aan het begin van de partij. Maar na 15 zetten weet Eli Alia een pion te winnen. Wat volgde was een hoop gemanouvreer, maar uiteindelijk wint Eli een stuk en kan ze dit rustig uitspelen. Een goed begin voor Eli Alia wat helaas ten koste gaat van Imara. De partij van Eli en Imara kan je hieronder bekijken:

Carlijn speelde een prima partij tegen Niranjana, de jongste deelnemer van het toernooi. Ook voor Carlijn was het nog even inkomen. De opening verliep vrij rustig, en na 12 zetten krijgt Carlijn een pion aangebode die ze dankbaar aanneemt. Vanaf dat moment staat Carlijn beter en dan komt er altijd een moment waarop de tactiek in je voordeel werkt. Zo ook hier, alleen bleek het helemaal niet zo eenvoudig als het leek, en met nog 15 minuten op de klok tegen ruim een uur van Niranjana zou je denken dat Niranjana alle tijd heeft om de varianten door te rekenen, maar gelukkig voor Carlijn speelt ook haar tegenstander erg snel en komt Carlijn met een extra stuk uit de strijd. Dit bleek ruim voldoende om de partij snel af te maken. Ook Carlijn begint dus met een vol punt. Hieronder kan je de partij van Carlijn bekijken:

Tenslotte speelde Dagmar tegen de C-kampioen van vorig jaar, Elysia. Meteen een sterke tegenstander dus. De partij blijft heel lang in balans, maar op de 25e zet heeft Dagmar net even het verkeerde idee, waardoor de a- en c-pion erg zwak worden. Een paar zetten later weet Elysia de c-pion te winnen, waarna de exra pion weet te promoveren en Dagmar op moet geven. Voor Dagmar dus een wat minder begin van het toernooi, of zou het toch weer gepland zijn om de top zo lang mogelijk te ontlopen? De partij van Dagmar kan je hieronder bekijken:

De scores na de eerste dag zijn als volgt:

Carlijn: 1.0/1

Eli Alia: 1.0/1

Imara: 0.0/1

Dagmar: 0.0/1


Ronde 2

In de tweede ronde staat er alweer een Noordelijk onderonsje op het programma: Dagmar moet tegen Elisa Oostinga van Ten Boer. Ik kan alvast verklappen dat het hier heftig aantoe is gegaan, en dat deze partij zeker de moeit waard is om te bekijken. Dagmar begint goed en er lijkt niet zo heel veel aan de hand, totdat Dagmar denkt een pion te kunnen winnen. Dit gaf echter het initiatief aan Elisa en na twee nauwkeurige zetten weet ze de pion weer terug te winnen omdat Dagmar het verkeerde veld kiest voor het paard. Het initiatief blijft echter bij Elisa en zij gaat dan ook vol in de aanval. Langzaam maar zeker wordt de koning van Dagmar steeds verder in het nauw gedreven. Dagmar blijft stug verdedigen en net als de genadeklap lijkt te komen blijkt de partij plots geeindigd te zijn in remise. Mogelijk speelde de klok een belangrijke rol in deze uitslag want Elisa had minder dan drie minuten op de klok voor de zeven resterende zetten tot de tijdscontrole. De partij van Dagmar kan je hieronder bekijken:

Carlijn had na de overwinning van gisteren met Fleur (als eerste geplaatst) meteen een tegenstander van formaat in de tweede ronde. Al snel werd duidelijk dat de dames afgesproken hadden om een wedstrijdje te houden wie het langst over de zetten na kon denken, want na tien zetten had Carlijn al meer dan een uur gebruikt en Fleur al drie kwartier. Na 15 zetten hadden beide spelers nog een half uur op de klok. De tijd was echter goed gebruikt, want Carlijn wist de partij vrij gemakkelijk gelijk te trekken uit de opening. Nu was het wel duidelijk dat de 40 zetten nog heel ver weg waren, en naarmate de tijd wegtikte en de stelling nog steeds in balans was vonden Carlijn en Fleur het wel mooi geweest en besloten ze tot remise. Een geweldig resultaat voor Carlijn, wat zelfs nog net iets mooier had kunnen zijn als ze op de elfde zet Lxf2+! had gevonden. De partij van Carlijn kan je hieronder bekijken:

Imara had wat pech dat ze na het verlies in de eerste ronde meteen weer een erg sterke tegenstander had, namelijk Chia-Yun. Imara komt wa passief uit de opening, terwijl Chia-Yun juist alle stukken klaar heeft gezet voor een aanval op de koning van Imara. Terwijl Imara nog druk bezig is om haar stukken te ontwikkelen zijn er al twee pionnen, een paard en een dame gearriveerd bij haar koning. Dee combinatie blijkt net iets te sterk en hoewel Imara probeert om ten koste van (bijna) alles dames te ruilen weet Chia-Yun deze ruil slim te ontwijken, waarna dezelfde dame uiteindelijk mat weet te geven. De partij van Imara kan je hieronder bekijken:

Tenslotte moest Eli Alia tegen Vera. Ook hier leek het wel alsof er een wedstrijdje georganiseerd was wie het langste kon nadenken, want los van de eerste 10 zetten werd er per zet erg lang nagedacht. Na 15 zetten heeft Eli Alia nog 18 minuten over tegenover 39 van Vera. Vera heeft echter een licht voordeel in de volledig gesloten stelling. Hier weet ze echter niet direct gebruik van te maken, en niet veel later blijkt ook Vera de tijdsdruk te voelen. Omdat de stelling nog erg gecompliceerd is wordt ook hier remise besloten. De partij van Eli Alia kan je hieronder bekijken:

Al met al dus een redelijke ronde voor de Paardensprongdames. De scores na ronde 2:

Carlijn: 1.5/2

Eli Alia: 1.5/2

Dagmar: 0.5/2

Imara: 0/2

Vandaag staat alweer de derde ronde op het programma. De derde ronde begint om 13:00 en de partijen van de Paardensprongers zijn live te volgen via onderstaande links:


B-Meisjes (Dagmar)

C-Meisjes (Imara, Eli Alia en Carlijn)


Vandaag staan de volgende partijen op het programma:


Dagmar Luijkx - Nirupa Ganeshram

Eli Alia Jorritsma - Eva Grigoriu

Sarah-Joy Koorevaar - Imara Hardeman

Carlijn Hagen Vera van Apeldoorn

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page