NK D meisjes Rijswijk: 2e plaats Eli Alia, Imara knap 6e.

Bijgewerkt op: 29 mei

Zaterdag 28 mei 2022.

Dag drie: Na de tweede speeldag stonden Eli Alia en Imara er goed voor met een derde en achtste plaats. Eli Alia had de top van het klassement al gehad maar dat zegt natuurlijk niet zoveel want hier zitten de beste meisjes van Nederland. Het omgekeerde was het geval bij Imara. Voor haar volgde een zware dag tegen twee top drie spelers. In ronde zeven weet Imara met een opgejaagde koning op een wonderbaarlijke manier toch te winnen. Met 5 punten uit 7 partijen staat Imara plotseling vierde. Tegen Bregje Roebers uit de top drie weet ze in de achtste ronde een knappe remise te scoren en daarmee helpt ze Eli Alia. Maar in de laatste ronde is het een beetje op bij haar. In de partij tegen de koploopster Luna Huang speelt ze te snel en maakt soms verkeerde keuzes. In de strijd om een ereplaats op het podium helpt Eli Alia haar een handje mee door te winnen van concurrenten. De hele knappe zesde plaats levert voor Imara een mooie beker op, zeker gezien haar voorbereiding met brand bij het hotel.

In de jacht op weg naar de titel begon Elia Alia de derde dag met een half puntje achterstand op haar concurrenten Luna Huang en Bregje Roebers. In ronde zeven maakten de drie dames geen fouten en wonnen hun partijen. De achtste ronde was een hele mooie voor Eli Alia. Zij won haar partij maar Imara stak de helpende hand toe door remise te spelen tegen Bregje Roebers. Koploopster Luna Huang kwam ook niet verder dan een remise dus de top drie stonden gelijk met 6.5 punten. In de laatste ronde was het nagelbijten bij de partij van Eli Alia. Ze verloor een kwaliteit voor een stuk maar vocht zich heel knap terug in de partij. De winst was van groot belang want Bregje kwam niet verder dan remise, waarmee zij afhaakte voor de titel. Luna won eenvoudig van Imara dus stonden Eli Alia en Luna met 7.5 punten beiden bovenaan. Er wordt dan, volgens de reglementen, niet gekeken naar WP punten maar volgt vluggeren. Tijd op de klok 5 + 3.

Vluggeren is niet de beste kwaliteit van Eli Alia. In beide partijen moest ze haar meerdere erkennen aan Luna. Jammer dat ze de titel niet wist binnen te slepen maar wat een goed toernooi heeft zij, net als Imara gespeeld. Voor de club natuurlijk ook heel mooi. Twee meisjes van de club op het podium! En natuurlijk mooi voor onze D teams die in juli de NOSBO kwalificatie gaan spelen.

Vanuit het NOSBO gebied deden ook Sarah Schipper (SC Ten Boer), Ghilon Etienne en Himar Ambrona (beiden SG Staunton) mee. Lees hun belevenissen op de clubsites!


Verslag Schaaksite

Verslag NOSBO

Verslag SG Staunton

Verslag SC Ten Boer

Toernooi site


Verslag Martijn Hardeman:

Elia Alia (7,5 uit 9 - 2e plaats na barrage) Elia Alia komt in ronde 7 al snel in een comfortabele stelling. Ze wint een stuk en even later de partij. Hiermee blijft ze derde staan in het klassement met volop perspectief. Nog 2 ronden te gaan! In ronde 8 ontglipt Elia Alia een slechte zet, waardoor ze een stuk verliest. Het gaat van kwaad tot erger. Een goede schaker herken je niet alleen in goede stellingen, maar juist ook als ze slecht staan. Als haar tegenstander mat in 2 mist, vecht Eli Alia zich krachtig terug en sleept toch nog het volle punt binnen! Doordat de andere koplopers remiseren (zie hieronder) komt Eli Alia gedeeld eerste te staan, waarmee ze alles weer in eigen hand heeft (bij gelijk eindigen volgen barrages). Tijd voor de 9e en laatste ronde. Elia Alia staat samen met Luna Huang en Bregje Roebers bovenaan. Om kans te blijven maken op de titel zal ze deze partij dus moeten winnen. Geen sinecure om na 3 dagen en 8 partijen onder zo'n druk nog te moeten presteren. Een foutje is dan snel gemaakt en plots gaat er een kwaliteit verloren. Maar ook dit keer toont Eli Alia veerkracht. Ze zorgt voor een vervelende penning van een loper die constante aandacht van de tegenstander vereist en bestookt ondertussen ook nog de vijandelijke koning - die niet de kans gekregen heeft om te rokeren - met schaakjes en vervelende dreigingen. Dat wordt haar tegenstander naar verloop van tijd te veel en opnieuw redt Eli Alia knap het volle punt! Bregje komt vast te zitten in haar stelling, waardoor het remise wordt en ze uitvalt in de race om het kampioenschap. Luna komt wél tot winst (zie hieronder), waardoor beiden op 7,5 uit 9 komen en er een barrage gespeeld moet worden om het Nederlands kampioenschap. In de barrage moeten Eli Alia en Luna twee snelschaakpartijen (klok 5+3) tegen elkaar spelen. Snelschaken is niet Eli Alia's specialiteit, maar ze gaat de strijd aan met open vizier. Luna blijkt echter in beide partijen net iets handiger in het snelle spel en verslaat daarmee Eli Alia. Ook in de reguliere partijen was Luna de enige die Elia Alia had verslagen, waardoor Eli Alia vrede kan hebben met de eindstand waarin ze op waarde is verslagen. Natuurlijk was ze graag eerste geworden, maar de trots over de tweede plaats met een gouden randje overheerst. Gefeliciteerd Eli Alia!

Imara (5,5 uit 9 - 6e plaats) Paardensprong-clubgenote Imara doet het dit toernooi ook uitstekend. In ronde 7 komt ze gewonnen te staan, maar haar tegenstander weet nog wat gevaarlijke tegendreigingen te creëren. Imara's koning maakt een wandeltocht over het hele bord, maar Imara laat zich de kaas niet meer van het brood eten. Ze wint en rukt daarmee om naar de 4e plaats in het klassement! Imara moet in ronde 8 tegen de sterke Bregje Roebers (zus van). Op het NK-E van vorig jaar wist ze als enige een halfje van haar af te snoepen. Ook dit keer ontstaat een gelijkwaardige strijd, waarin Imara goed rekening houdt met de vooraf bekeken openingsaandachtspunten. Op het moment dat beide spelers niet meer zien hoe verder te gaan, wordt tot remise besloten. Ook voor haar clubgenote Eli Alia is dit een belangrijke remise, want door deze remise én die van de andere koploper Luna Hunag, komt Eli Alia weer gedeeld eerste te staan! Imara mag het toernooi afsluiten op bord 1 tegen de speelster met veruit de hoogste rating: Luna Huang. Na alle inspanningen van de afgelopen dagen lukt het Imara helaas niet om nogmaals te pieken. Ze overziet een paardvork en Luna geeft haar geen kans om terug te komen in de partij. Daarmee komt Imara wel op een prachtige eindscore van 5,5 uit 9; ruim 1,5 punt meer dan op grond van haar rating verwacht mocht worden. Nu is het afwachten of dit voldoende is voor een top 6-podiumplaats. Nadat de andere partijen afgelopen zijn, blijkt dat Imara de meeste weerstandspunten heeft gescoord van de spelers met 5,5 punt, waardoor Imara de beker voor de 6e plaats op het podium in ontvangst mag nemen! Daarmee staan er twee NOSBO/Paardensprong-dames op het podium, wat vermoedelijk tot extra plaatsen voor het NK van volgend jaar zal leiden.

Eli Alia en Imara op de topborden.


De tweede dag van het NK D zit erop. Net als gisteren stonden er drie partijen op het programma. Zowel Eli Alia als Imara wonnen er twee. Eli Alia, een van de titelkandidaten wist een partij van een concurrente te winnen maar verloor in ronde zes van de hoogste ratinghoudster. Eli Alia staat nu derde en de top drie heeft elkaar gehad, waarbij de onderlinge scores in evenwicht zijn. Dat beloofd een spannend slot morgen, wie laat waar wat liggen? Eli Alia staat een half puntje achter dus er kan nog van alles gebeuren. Imara steeg met haar prestaties van vandaag van plek 9 naar 8. Ze heeft nu vier punten op zak en kans om nog hoger te eindigen. Zo wie zo al een supertoernooi van Imara!

Dit schreef onze correspondent ter plaatse Martijn Hardeman over onze girls:


Imara (4 uit 6)

Imara krijgt in ronde 4 de Caro-Kann-opening tegen zich, net als in haar partij tegen Eli Alia. Hier zit nog een mooie ontwikkelingskans, want Imara kent deze opening nog niet echt. In deze partij leidt dat tot een voortijdig stukverlies. Imara toont echter haar taaiheid. Ze graait met haar toren een paar pionnetjes mee en als haar tegenstander even niet oplet, wint ze tactisch opeens het stuk terug. De pluspionnen zijn vervolgens beslissend en Imara komt op een hele mooie 3 uit 4-score.


Tussen de ronden door is Imara steeds met een groep meisjes buiten verstoppertje of tafelvoetbal aan het spelen of gewoon lekker aan het chillen. In ronde 5 krijgt Imara het lastig tegen één van haar verstoppertje-vriendinnen. Ze verliest een paar pionnen. Met toren en paard probeert ze nog wat dreigingen te creëren, maar als haar tegenstander een toren achter haar vrijpion krijgt, lukt het Imara niet meer om deze nog goedschiks tegen te houden. Ze moet haar paard offeren en komt in een verloren eindspel. Maar met 3 uit 5 staat ze er nog steeds prima voor.


Imara verliest - net als twee ronden eerder - in ronde 6 eerst een stuk. Ook nu blijft ze vechten en opnieuw met succes: ze zet een winnende aanval op en komt op een mooie 4 uit 6.


Eli Alia (4,5 uit 6)

Eli Alia heeft het zwaar in ronde 4. Haar tegenstander offert 2 pionnen, waarvoor ze erg veel activiteit krijgt. Later loopt de materiële voorsprong van Eli Alia zelfs op naar een stuk en een pion, maar dat maakt de druk op haar stelling niet minder. Het lukt niet te rokeren en haar paard staat helemaal klem op het beginveld b8. Een enorm boeiende partij die met veel interesse op het livebord gevolgd wordt. Kan Eli Alia het keepen, waarna haar voorsprong beslissend kan worden of wordt ze omver geblazen in de aanval? Als Eli Alia ook nog in tijdnood komt, wordt het ergste gevreesd. Maar dan gebeurt het: haar tegenstander heeft nog voldoende tijd, maar begint mee te vluggeren met Eli Alia en laat diverse steken vallen. Eli Alia profiteert direct en grijpt de controle en al snel de winst. Een zucht van verlichting onder haar fans: een zeer waardevol punt in haar race om het kampioenschap!

In ronde 5 mag Eli Alia aantreden tegen de koploper van dat moment, Bregje Roebers. Een zware lange strijd wordt verwacht, maar het loopt anders. Binnen no time wint Eli Alia een loper. Bregje gelooft er niet meer in en geeft tot verrassing van Eli Alia al op. Daarmee komt Eli Alia met 4,5 uit 5 alleen aan de leiding!


In ronde 6 wacht Eli Alia opnieuw een zeer zware tegenstander: de nummer 1 van de plaatsingslijst Luna Huang. Dit kan een cruciale partij worden voor het kampioenschap. Helaas verloopt deze partij niet zoals de vorige. Eli Alia komt in de problemen en kan het tij niet meer keren. Met 4,5 uit 6 staat ze nu een half puntje achter Luna.


Dag 1 donderdag 26 mei. Vandaag is het Nederlands Kampioenschap voor D spelers (t/m 12 jaar) in Rijswijk begonnen. Namens onze club doen Eli Alia en Imara mee bij het meisjestoernooi. Martijn Hardeman (vader van Imara en NOSBO Jeugdleider) is natuurlijk ook aanwezig en schrijft op de NOSBO site een verslag over alle NOSBO spelers die daar aanwezig zijn. Na dag 1 waar drie van de negen ronden zijn gespeeld heeft Eli Alia, als derde geplaatste speelster 2.5 punten en Imara 2 punten.

Eli Alia won van Imara in ronde twee na een boeiende partij


Lees het verslag op de NOSBO site. Waar het toernooi voor Imara in de voorbereiding in de nachtelijke uren ruw verstoord werd door een flinke uitslaande brand vlak bij het hotel!

Morgen en zaterdag worden weer drie ronden gespeeld. Updates volgen!

Toernooi site met liveborden


Dag 1: over Imara en Eli Alia

Eli Alia (2,5 uit 3) Eli Alia werd tijdens het vorige D-kampioenschap 4e en behoort tot de favorieten voor een podiumplaats en hopelijk zelfs de NK-titel. Als geen ander weet ze dat het daarvoor tijdens een toernooi ook allemaal een beetje moet meezitten. Laten we snel kijken hoe dat op dag 1 voor haar verliep.

In ronde 1 geen problemen voor Eli Alia; de eerste punt is binnen! In ronde 2 wordt ze gekoppeld aan clubgenote Imara. Het gaat lang gelijk op tussen de dames, maar langzaam maar zeker boekt Eli Alia voordeel en weet dat uit te bouwen totdat er geen houden meer aan is voor Imara. Heel efficïënt zet ze mat op zet 80 - verder gaat het notatievel niet -, zodat er nét geen 2e notatievel aan te pas hoeft te komen. In ronde 3 staat de regerend E-kampioene op het programma. Die komt na allerlei tactische verwikkelingen twee pionnen voor, zodat de toeschouwers weinig meer geven om Eli Alia's kansen. De tegenstander lijkt het eindspel echter niet helemaal handig aan te pakken. Dat is aan Eli Alia wel besteed en die sleept er toch nog een belangrijke remise uit.


Imara (2 uit 3) Tja, wat te verwachten na een grotendeels op straat doorwaakte nacht. Lukt het Imara om de focus toch weer op het schaken te krijgen? Het antwoord: JA.

In ronde 1 speelt Imara gelijk al een leuke pot waarin ze een zet of vier diep doorrekent hoe ze met een ogenschijnlijk dame offer juist een stuk kan winnen. De matzet met paard, loper en toren is ook erg fraai. Een mooie start na al het nachtelijk gedoe. In ronde 2 dus Eli Alia, zoals hierboven beschreven. Een goede partij, waarin Eli Alia zich de beste toont. In ronde 3 opnieuw winst voor Imara, waarbij ze geluk had dat haar tegenstander geen remise claimde toen dezelfde stelling voor de derde keer op het bord kwam. Al met al een fantastische toernooistart!


Foto's Martijn Hardeman
105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven