NK E Waalwijk, 4 uit 9 voor Imara en Mehran

Bijgewerkt op: 13 sep. 2021

Zaterdag 11 en zondag 12 september.

Het Nederlands kampioenschap voor E spelers (tot en met 10 jaar) wordt normaal gesproken altijd in het paasweekend gespeeld. Mede door Corona is dit toernooi, net als vorig jaar, naar voren gehaald in het schaakseizoen. De clubs zijn nog maar net van start gegaan na de zomervakantie dus het "schaakgevoel en goede vorm" is er bij velen nog niet helemaal.

De NOSBO-spelers in Waalwijk: V.l.n.r. Sarah Schipper, Imara Hardeman, Mehran Sprong, Viaan Gohil en Ghilon Etienne.


Namens onze club hadden Imara en Mehran zich geplaatst voor het NK in Waalwijk. Martijn Hardeman schreef op de NOSBO site een blog waaruit de volgende impressies van Imara en Mehran:

Imara begon het toernooi goed met winst in de eerste partij. In de tweede ronde kwam ze heel goed te staan, maar de kansen keerde en het was wachten tot ze mat gezet zou worden. Het werd echter pat; remise dus. In ronde drie moest Imara tegen de huidige Nederlands Kampioene en die was duidelijk een maatje te groot. 50% voor Imara. Helaas heeft Imara niet helemaal haar dag, want ronde 4 en 5 gaan verloren. Desondanks blijft Imara gelukkig goedgemutst en heeft ze tussen de ronden door veel lol met andere deelnemers. Ook heeft ze aangekondigd er morgen weer vol voor te gaan.

Op zondagochtend stond er gelijk een derby op het programma: Imara tegen Sarah. De dames maakten er een een superspannende partij van waarin Imara een stuk won en gewonnen kwam te staan, maar Sarah slim op de counter bleef loeren. Met succes: in uitstekende stelling zag Imara een mat over het hoofd, waardoor Sarah de winst greep. Imara die zich vandaag had willen revancheren voor de moeilijke zaterdag was begrijpelijk even zeer teleurgesteld, maar wist zich al snel weer te herpakken.

n ronde 7 lukte het Imara om opnieuw de benodigde concentratie op te brengen voor een goede partij en nu lukte het wel: na vier nederlagen op rij eindelijk weer winst! Dat had Imara even nodig. In ronde 8 sloeg ze opnieuw toe en daarmee komt ze op 3,5 uit 8. Nog één ronde te gaan!

Tegen de Nederlands Kampioene

In de laatste ronde speelt Imara tegen Bregje Roebers (de jongere zus van jeugdwereldkampioene t/m 14 jaar Eline) die alle voorgaande acht ronden heeft gewonnen en dus nu al zeker de nieuwe Nederlandse Kampioene is. Van te voren werd gespeculeerd over een snelle remise, maar Bregje geeft vooraf de partij aan dat ze zich graag op de lijst van Nederlands Kampioenen met een 100%-score wil schaken en ze dus voor winst zal gaan. In de Schotse opening krijgt Bregje goede kansen op voordeel, maar die weet ze niet te pakken waardoor Imara terug in de partij komt. Imara mist vervolgens een pionwinst, maar speelt het eindspel voor de rest uitstekend totdat een potremisestelling bereikt wordt. Een prima gelijkspel dus tegen de Nederlandse Kampioene; een prachtige afsluiting van dit toernooi voor Imara (4 uit 9).

Mehran was behoorlijk gespannen voor de start van het toernooi. Hij had zich goed voorbereid, maar hoe zou dat gaan op zijn eerste tweedaagse toernooi? In de eerste ronde gaf hij lang prima partij tegen een speler met een bijna dubbel zo hoge rating tot hem een mat achter de paaltjes overkwam. Jammer! In ronde twee lukte het ook nog niet, maar in ronde 3 was het raak: de eerste overwinning voor Mehran! Helaas lukte het in ronde 4 en ronde 5 (tegen FSB-bekende Lutzen Kempenaar) niet om er nog wat bij te scoren. Al met al best een lastige eerste dag voor Mehran, maar morgen kan het weer heel anders zijn.

Na de zware zaterdag wist Mehran zich op zondag in ronde 6 knap te herpakken: winst en daarmee een verdubbeling van de score. Dat maakt het gevoel weer heel anders. Ronde 7 ging verloren, maar in ronde 8 sloeg Mehran opnieuw toe. 3 uit 8 en op naar de laatste ronde! Ook in de laatste ronde trekt Mehran de partij naar zich toe. Door zijn sterke eindspring vandaag komt hij op een mooie 4 uit 9 uit.


Zaterdag komen veel E spelers opnieuw in actie tijdens de NOSBO teamkampioenschappen in de Hunzeborgh. De beste teams plaatsen zich voor de halve finale NK op 2 oktober, Drukke weken dus voor de E spelers!


Foto's: Martijn Hardeman
0 weergaven0 opmerkingen