NOSBO 4 tallen: SC de Paardensprong 2 wint van SC de Paardensprong 1

Vrijdag 26 november 2021.

Verslag Sake Jan de Boer.

Terwijl de persconferentie van Rutte en De Jonge nog vol in gang was, verzamelden vanavond twee teams van de Paardensprong zich in hun thuishonk voor hun onderlinge wedstrijd in de eerste ronde van Tweede Klasse A van de NOSBO-competitie 2021-2022. Was het enkele uren eerder in de twee zalen van de Hunzeborgh zonder noemenswaardige COVID belemmeringen nog een drukte van belang geweest met kinderen, trainers en enkele ouders dicht op elkaar, nu dienden zeven deelnemers voor aanvang hun QR-code te tonen aan de als wedstrijdleider optredende en om die reden van de QR-verplichting ontheven achtste speler. Oftewel: welkom in de wondere wereld van corona.

Een en ander weerhield de spelers er niet van zich vol goede moed aan vier ver uit elkaar in het midden van de grote zaal staande tafels plaats te nemen. Integendeel: voor de meesten zou het de eerste echte (fysieke) schaakpartij in bijna twee jaar worden. Een gemêleerd gezelschap. Ik telde drie Paardensprong trainers, twee Paardensprong jeugdtoppers, twee schaakvaders, een oud schaakvader, zelfs een vader van een Paardensprong trainer, zoals gezegd een wedstrijdleider en ook nog eens twee NOSBO-bestuurders. (Dat zijn er ruim meer dan acht, zal de lezer opmerken, maar dat lag hem aan de diverse dubbelfuncties.)


Even willekeurig eigenlijk waren ook de opstellingen van beide teams. Zoals het hoort lag de gemiddelde rating van het eerste team hoger dan die van het tweede, maar daar stond tegenover dat de twee jeugdspelers zich bij de laatsten hadden aangesloten. Niet alleen dat, zij werden na onderling overleg pal voor het duel ook maar meteen aan de hoge borden gezet. Een greep die niet verkeerd uitpakte.


Aan de eerste van hen, Berend Visser, de ondankbare taak het op te nemen tegen het Paardenspronglid met verreweg de hoogste rating, Martijn Hardeman: https://ratingviewer.nl/list/53/clubs/020052/. Op zich gaat het Berend niet slecht af, maar gedurende het middenspel komt hij wel enigszins bedrukt te staan. Echt veel lijkt er nog niet aan de hand te zijn, maar spelend met zwart besluit hij met f6 tot een poging zich van die druk te bevrijden. Gedurfd, maar iets té, zo blijkt al snel. Met een ongedekt paard op b6, een dreigende aanval op de pion erachter en de verzwakking van e6, kan niet alles meer verdedigd worden. Als Martijn op de volgende zet ook nog eens een vork met grote gevolgen kan loslaten, geeft Berend meteen op. Met zoveel stukken nog op het bord ietwat aan de vroege kant lijkt het, maar wel realistisch.


Ondertussen is op het bord naast hen een krankzinnig gooi- en smijtwerk gaande. De jonge Hardeman - Aron, schuin tegenover zijn vader zittend - moet daar Sjoerd Jan Burgsma van zich af zien te houden. Sjoerd Jan had kennelijk besloten de jeugdspeler met eigen wapenen tegemoet te treden. Met het surplus aan ervaring zou hem dat vast de winst moeten brengen, zo zal de gedachte bij hem geweest zijn. Spelend als een jonge god valt Sjoerd Jan onder opoffering van een stuk de witte stelling aan. Op Aron lijkt het niet veel indruk te maken. Al verdedigend richt die tegelijkertijd het vizier op de zwarte rokadestelling. Schrijver dezes moet bekennen dat hij zelfs met behulp van de engine er niet veel van begrijpt. Behalve dan dat diezelfde engine een dertigtal zetten lang een plus van bijna tien voor wit aangeeft, met dien verstande dat de waardering verscheidene keren even makkelijk terugvalt naar nul! Speel vooral de partij na via de Lichess-link onderaan dit artikel. Uiteindelijk gebeurt toch waar het gedurende de hele partij naar uitzag: de complicaties worden Sjoerd Jan te machtig en het punt gaat verdiend naar Aron. Waarmee de stand op 1- 1 komt, alles dus op het conto van de Hardemannen.


Aan de andere kant van mij is het iets rustiger. Al is de stelling ook daar niet evenwichtig, want ik zie dat Sjoerd met zwart twee stukken voor een toren heeft, wat toch een voordeeltje zou moeten betekenen. Zelf in een eindspel beland, zie ik echter op zeker moment vanuit een ooghoek beide spelers gebaren maken dat remise onontkoombaar is. Hier biedt de engine wel uitkomst. Zwart staat inderdaad (veel) beter, maar als die zijn stukken wat ongelukkig neerzet en daarmee de bewegingen van zijn dame inperkt, weet Jan dankzij het overwicht van zijn twee torens Sjoerd slim tot herhaling van zetten te dwingen. Tussenstand 1,5-1,5.


Een echt evenwicht is een partijlang te vinden aan mijn eigen bord waar ik met zwart tegen Johan Jorritsma speel. Twee uiterst behoedzame spelers voor wie als eerste doel geldt niet de controle over het spel te verliezen en derhalve elke manoeuvre welke mogelijkerwijs tot maar enige complicatie zou kunnen leiden uit de weg gaan. Anders gezegd: oersaai schaak. Maar het dan nog wel presteren, zoals ondergetekende, in tijdnood te raken. Na de opening heb ik het - achteraf bezien - onjuiste idee dat er een stellingsvoordeel te bereiken is. Als ik ten einde raad geen andere mogelijkheid zie dan toch maar stuk na stuk te ruilen, resteert een eindspel waarin ik hard voor remise blijk te moeten vechten. Na dameruil ontstaat een dubbel toreneindspel. Daarin overziet Johan een gepende pion. Behalve dat ik hiermee het punt in de schoot geworpen krijg, is dit ook het eerste moment in de partij is dat de engine tot een waardering boven de één komt. Curieus detail: als Johan de toren geslagen had (met een torenruil tot gevolg), had ik het volgende plan willen volgen: 34…Txc1+ 35. Kg2 Td1 36. Tc2 Txd5 37. Tc8+. Waarna de engine nog steeds remise aangeeft...


Zo werd het dus 2,5 - 1,5 voor Paardensprong 2. Na afloop werd geopperd dat gezien de dramatische COVID-ontwikkelingen deze winst zomaar automatisch het kampioenschap zou kunnen inhouden. Laat we dat vooral niet hopen en dat normaal schaken na Nieuwjaar weer gewoon mogelijk zal zijn. Maar voorlopig staat het team twee volle punten los van de concurrentie... en is het winterkampioen, dat wel: https://nosbo.netstand.nl/scores/index/8#division_17

De uitslagen: https://nosbo.netstand.nl/pairings/view/209 De partijen: https://lichess.org/study/XsHUYA1y/GhtBXFwM


Met dank aan Martijn voor de foto(s) en de invoer van de partijen in Lichess.58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven