Online successen NOJK en Pupillendag.

Bijgewerkt: jun 22

Zaterdag 20 juni 2020.

Vandaag is de laatste ronde in de Noordelijke Online Jeugdschaak Kampioenschappen (NOJK) in de categorieën A/B t/m E gespeeld en de online Nationale Pupillendag. Eerst maar even terug naar vorige week zaterdag. De laatste speeldag in de NOJK stond gepland op 20 juni gelijk met de Nationale Pupillendag in Maastricht. Uiteraard zou er niet in de Limburgse hoofdstad worden gespeeld maar online op Chesskids. Deze informatie kwam laat bij ons binnen dus werd gekozen om het NOJK in de categorieën F t/m H als NOSBO kwalificatie te laten gelden waarbij alleen de laatste ronde bepalend zou zijn wie online mee mocht doen. In alle categorieën 1 NK plaats voor jongens en meisjes. De laatste ronde bij de allerjongsten werd daarom een week vervroegd.

Bij de H'tjes deed aspirant clublid Azadeh voor de derde keer mee. Zij scoorde geen punten maar met een totaal van drie punten werd als enige meisje natuurlijk de beste, met als beloning haar eerste beker. Een hilarische partij van haar tegen Sarah waar Azadeh mat in een niet heeft gezien is hier terug te zien. In de categorie G deed Lisa niet mee voor de kwalificatie. Ze speelde alleen de eerste ronde met een score van 1 punt. Voor haar geldt hetzelfde als Azadeh een beker. Beide meisjes zagen af van NK deelname. Bij de F'jes een groot deelnemersveld voor een online NK plaats. Simon en Lukas scoorden drie punten en Mehran won in de partij tegen Lutzen een toren maar gaf het voordeel later onnodig weg met remise tot gevolg. Ook in de partij tegen Wart ging het mis, pat in een gewonnen stelling. Vier punten was voor Mehran niet genoeg om zicht te plaatsen en dat is balen! Ghilon van de Matadoren was duidelijk de sterkste met 5.5 punten. Voor Mehran was er wel reden tot juichen want hij won wel de derde plaats in het totaal klassement. Bij de meisjes ging het tussen Imara en Sarah van SC Ten Boer. Heel spannend was het niet want Imara bleef haar concurrente ruim voor 3.5 - 2. Dus Imara ging meedoen met de online Pupillendag die vanmorgen werd gespeeld.


De Nationale Pupillendag is een van de leukste eendaagse toernooien. In de jaren 2007 t/m 2009 plaatste Martijn zich ieder jaar voor dit kampioenschap, destijds gespeeld in Gouda. Ik kan me nog goed herinneren dat er meer spanning was bij de ouders dan bij de kinderen die onbevangen iedere ronde achter het bord gingen zitten. Online verloopt het heel anders. Het is een sfeerloze bedoeling, geen zichtbare tegenstander en je kan niet even bij de andere borden kijken enz. Het enige voordeel is dat je niet hoeft te reizen. De laatste drie jaren werd het toernooi door MSV Meppel op een uitstekende manier georganiseerd. Maastricht zou het dit jaar overnemen maar net als alle andere NK's was de enige mogelijkheid om het online te doen. Er liggen wel plannen klaar om alle NK's als het kan in het najaar te spelen, hopelijk gaat dat lukken! Dan mag Imara naar Maastricht.


In de F categorie werden vanmorgen zeven ronden Zwitsers gespeeld waar Imara drie partijen wist te winnen. Helaas viel de verbinding even uit op Chesskids waardoor Imara een ronde minder kon spelen. Drie punten was voldoende voor de derde plaats bij de meisjes waar Imara natuurlijk heel blij mee was. Een van haar partijen werd online geanalyseerd door IM Stefan Kuipers. Vanaf 16:55 minuten wordt de partij van Imara tegen Luna Huang (die in 2019 al Nederlands kampioen werd bij de E en getraind wordt door GM Peng) 5 minuten lang becommentarieerd. Imara wist heel lang prima partij te geven, maar verloor uiteindelijk toch.

https://www.twitch.tv/videos/656198622


Vanmiddag speelde de categorieën A/B t/m D de laatste ronde. Wil je kans maken op een beker dan moet je alle ronden spelen want de punten worden bij elkaar opgeteld. In de D categorie was het heel spannend tot de laatste ronde. Bij de meisjes stond Dagmar na twee speelronden een punt voor op Serana van SC Assen. Dagmar won vandaag drie partijen en had geluk dat Serana slechts een half puntje meer scoorde waarmee ze haar voorsprong behield 9.5 - 9. Voor Elliot was het knokken om op het podium te blijven. De top van het klassement zat na twee ronden dicht op elkaar. Elliot scoorde drie punten en liep een punt in op de tweede plaats in handen van Matteo (SG Staunton). De WP van Matteo bij de gelijke stand 10.5 punten was duidelijk hoger dan die van Elliot 29.5 tegen 25.5. De score was wel goed voor plek drie want mede Hoogkerker Sono op de vierde plaats na twee ronden scoorde ook drie punten, Elliot bleef hem een punt voor. Matei, Kaj en Hedde speelden slechts een ronde mee. Bij de Cérs speelde Ruben drie ronden en eindigde met 7 punten op de 7e paats. Zijn broer Jarne speelde een goede derde ronde. Na twee keer drie punten stonden er vandaag vier op het scorebord. Alle ronden spelen dan heb je kans op een beker. Dat geluk had Jarne want zijn concurrent Tobias (SC Leek) speelde niet mee. Dus de derde plaats voor Jarne!


Het NOJK zit erop. Een van de initiatieven van onze club, uitgevoerd door Martijn Hardeman, waarvoor dank!.De bekers worden begin volgend seizoen uitgereikt op het eerste toernooi. Mocht het toch lang duren voordat we weer binnen een toernooi mogen spelen dan volgt de prijsuitreiking buiten.


0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png