top of page

Ontsnappingen en verpletterende overwinningen! (Ronde 3 en 4)


Ronde 3

In ronde 3 heeft Dagmar wit tegen Nirupa. Ze speelt erg solide en besluit om al vroeg in de partij de dames te ruilen en het eindspel aan te gaan. Hierna volgt een klein minigevecht om de witte loper van zwart, maar uiteindelijk weet Dagmar deze te ruilen tegen haar paard. Als vervolgens een set torens geruild wordt blijkt dat de twee lopers samen toch wel wat sterker zijn dan de paarden van zwart. Helaas kan Dagmar hier geen gebruik van maken, want zodra het concreet wordt (zet 25) mist ze een belangrijke combinatie die een kwaliteit op kan leveren. Niet veel later staat Dagmar toe dat de toren en het paard van Nirupa binnenkomen om een paar pionnen mee te pakken. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Dagmar op moet geven, maar niets is wat het lijkt. Want Dagmar weet heel slim een laatste val voor te bereiden, waarna de partij eindigt met pat! De Houdini act is voltooid. De partij kan je hieronder bekijken:

Imara speelde met zwart tegen Sarah-Joy. In de opening krijgt ze al snel het loperpaar cadeau, waarna al snel op een creatieve manier een set paarden geruild. Dit levert Sarah-Joy echter wel een vrijpion op, maar die is nog goed af te stoppen door Imara. Dit wordt echter een stuk moeilijker als ze het toestaat dat de toren van Sarah-Joy binnen komt op de achterste rij. Imara weet nog wel de beste zet te vinden, maar dat levert uiteindelijk slechts een toren op voor Imara tegen twee stukken van Sarah-Joy. Als bonus heeft Sarah-Joy echter nog die vervelende vrijpion en die pion kan uiteindelijk oprukken waarna Imara op moet geven. De partij van Imara kan je hieronder bekijken:

Carlijn speelde met wit tegen Vera. Het werd een leuke partij waarbij Carlijn meteen uit de opening het initiatief weet te nemen. Ze speelt haar h-pion op en die is opeens heel snel bij de koning van zwart. Vera besluit dit niet af te wachten en de pion te slaan, maar dan blijft er een hele mooie open lijn over voor de torens van Carlijn. En dan is er natuurlijk ook nog de g-pion. Deze pion begint ook aan een opmars, en deze keer wordt de pion niet geslagen. Als Vera tenslotte denkt een pionnetje mee te pikken op a2 is het te laat want dat geeft Carlijn de kans om ook de dame bij de aanval te betrekken. Wat volgt is een mooie combinatie waarin Vera mat alleen nog kan voorkomen door de dame te offeren. Hierna wint ze ook nog de toren, waarna de rest van de partij een formaliteit is. De partij van Carlijn kan je hieronder bekijken:

Eli Alia speelde met wit een hele lange partij tegen Eva. Al snel in de opening geeft de computer een enorm voordeel aan Eli Alia, maar het materiaal staat nog helemaal gelijk. Het enige probleem voor Eva was dat de koning niet echt een veilig onderkomen had en dat haar stukken nog heel passief stonden. Het was echter erg lastig om dit direct af te straffen en naarmate de partij vorderde en beide spelers steeds minder tijd over hadden werd het voordeel van Eli Alia langzaam maar zeker minder, totdat de dames geruild worden waarna het resterende toreneindspel weer helemaal gelijk is. Eli Alia speelt het eindspel echter een stuk beter dan Vera en weet alle overgebleven pionnen van Vera te winnen. Als ze tenslotte ook nog een toren weet te winnen is de partij klaar. De partij van Eli Alia kan je hieronder bekijken:

De resultaten van de Paardensprongers na de derde ronde zijn als volgt:


Eli Alia: 2.5/3

Carlijn: 2.5/3

Dagmar: 1.0/3

Imara: 0.0/3


Met deze scores staan Eli Alia en Carlijn samen met Janice bovenaan bij de C-Meisjes! Imara heeft het erg zwaar en heeft in de vierde ronde een ronde vrij om weer even op te laden. Ook Dagmar moet nog wachten op de eerste overwinning, maar die gaat er vast en zeker komen.


Ronde 4

In de vierde ronde heeft Carlijn zwart tegen Frederieke. Carlijn speelt een bijzondere opening waarbij het al heel snel erg tactisch wordt. Hier had Carlijn best nog wel even de tijd mogen nemen om de varianten wat beter door te rekenen want ze weet Frederieke nog wel een kans te geven op een ontsnapping. Als vervolgens de rook is opgetrokken blijkt het ook nog opeens mat te gaan. Carlijn is in de vierde ronde dus snel klaar en deze overwinning betekent dat Carlijn voorlopig alleen bovenaan staat! De partij van Carlijn kan je hieronder bekijken:

Eli Alia komt met zwart tegen Janice al snel onder vuur te liggen. Eli Alia staat toe dat de e-pion van Janice heel ver op kan rukken en dit is het begin van een enorme aanval op de koning van Eli. Ze weet echter goed te verdedigen, en als Jance besluit om het belangrijkste stuk voor de aanval te ruilen kan Eli Alia weer even rustig ademhalen. De koning moet nog wel even op zoek naar een veilig onderkomen, maar als dit gelukt is en de dames geruild worden in tijdsnood lijkt het alsof de pionstructuur van Eli Alia iets beter is, maar Janice heeft wel twee vrijpionnen. Als beide spelers na de 40e zet tenslotte geen direct plan kunnen bedenken wordt tot remise besloten. Door deze remise blijven Eli Alia en Janice staan op een half puntje achter Carlijn. De partij van Eli Alia kan je hieronder bekijken:

Dagmar speelde opnieuw in een Noordelijk onderonsje tegen Elise. Het werd een partij zonder veel grote fouten, waarbij het leek of Elise langzaam maar zeker een klein voordeeltje aan het uitbouwen was. Elise had iets meer ruimte en uiteindelijk een loper oor het paard van Dagmar. De stelling was echter nog niet open genoeg voor de loper en het was erg lastig voor Elise om een doorbraak te forceren. Hierdoor wordt na 31 zetten besloten tot remise. Dagmar lijkt inmiddels goed warm gedraaid te zijn en groeit steeds meer in het toernooi.

De partij van Dagmar kan je hieronder bekijken:

Imara had in de vierde ronde een bye en ik heb

me laten vertellen dat hier uitstekend gebruik van is gemaakt! De resultaten van de Paardensprongers na vier ronden (van de zeven) zijn als volgt:


Carlijn: 3.5/4

Eli Alia: 3.0/4

Dagmar: 1.5/4

Imara: 1.0/4


Dit betekent dat Carlijn inmiddels een half punt los is van de achtervolgers! Eli Alia volgt samen met Fleur en Janice op een gedeelde tweede plek. Hieronder kan je de volledige stand zien na ronde 4:


Dagmar begint ook langzaam omhoog te klimmen en staat inmiddels 10e:

De vijfde ronde begint vanmiddag en ook deze is weer te volgen via onderst


aande links:

B-Meisjes (Dagmar)

C-Meisjes (Imara, Eli Alia en Carlijn)

Voor meer info kan je kijken op de toernooisite58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page