Paardensprong E1 opnieuw NOSBO/FSB kampioen!

Bijgewerkt op: 20 sep. 2021

Zaterdag 18 september 2021.

Op een prachtige zonovergoten nazomer dag werd vandaag in onze thuisbasis de Hunzeborgh het NOSBO/FSB teamkampioenschap gespeeld. Sinds een aantal jaren, met als doel de samenwerking tussen jeugdclubs in het noorden, spelen de drie noordelijke provincies gezamenlijk dit toernooi. Donderdagavond bij de afsluiting van de inschrijftermijn waren acht teams ingeschreven, dus konden de organisatoren (NOSBO Jeugdcommissie) rekening houden met 7 speelronden. Op vrijdagavond kwam er nog een aanmelding van een team binnen. Om de jeugdspelers niet teleur te stellen mocht het team nog meedoen maar met de kanttekening dat dit de laatste keer was, geldend voor alle verenigingen. De organisatie, en met name de thuisclub, die de inrichting van de speelruimte regelt moest nu op het laatste moment het een en ander aanpassen. Met een negende team erbij moesten er negen ronden gespeeld worden met in elke ronde een team die vrij was. Met de start om 13.30 werd het ook een race tegen de tijd om rond half zes klaar te zijn. Met wat uitloop in een aantal ronden konden we rond een uur of zes de prijzen uitreiken.

Onze teams (Charlotte ontbreekt op de foto)

Uit de provincie Friesland mochten we slechts een team begroeten: Philidor uit Leeuwarden. Zij doen vaker mee met dit kampioenschap maar waar blijven de andere jeugdclubs uit Friesland met een E team? Een beetje zorgelijke ontwikkeling en misschien een indicatie hoe het gaat met de jeugd bij onze buren. Vanuit het NOSBO gebied acht teams waarvan het team van SC Hoogeveen met een heel jong team, de meeste kilometers moest afleggen naar de Hunzeborgh. Onze club was aanwezig met twee teams. Dat hadden er misschien wel drie kunnen zijn maar een aantal spelers kon op deze zaterdag niet. Als eerste in dit verslag aandacht voor het tweede team met teamleiders Tom en Hieke. In dit team weinig speelervaring op toernooien.

Edgar op bord 1 heeft een paar keer aan toernooien meegedaan, Charlotte op bord 2 was voor het eerst te zien in ons clubshirt. Sebastian heeft op het derde bord wat meer ervaring en op bord vier wisselden de jonkies Lisa en Steph elkaar af. Acht partijen is voor hun wat te veel. Als twee teams van dezelfde club met een teamtoernooi meedoen treffen ze elkaar in de eerste ronde, Vooraf zou je denken dat het een eenvoudige 4 - 0 zou worden voor team 1 met als opstelling: Imara, Mehran, Simon en Maurits. Maurits kwam met de half acht boot vanaf Schiermonnikoog. Eerst speelde hij nog een voetbalwedstrijd met zijn team de Monnik JO 12, waarna hij door een ouder van zijn voetbalteam naar de Hunzeborgh werd gebracht. Maurits was niet de enige "Waddeneilander", in team Philidor kwam een van de spelers van Ameland. Bijzonder! Op de borden 2 t/m 4 werden de punten door team 1 eenvoudig gescoord. Op bord 1 waren Imara en Edgar meer verbaal met elkaar bezig dan met schaken. Dat koste Imara een half punt waar ze geluk had dat Edgar met meer materiaal haar pat zette. Een mooie half puntje voor Edgar die gedurende de middag zou bewijzen dat hij veel potentie heeft om door te groeien. Imara had bepaald niet haar middag, wat verder in dit verslag zou blijken. In ronde twee moest het team aan de bak tegen een van de favorieten SG Staunton. Tot verbazing van de teamleiders werd het een 2 - 2 gelijk spel. Charlotte en Lisa scoorde een half punt en Sebastian won. In ronde drie wist het team een 3 - 1 overwinning binnen te slepen tegen de Matadoren. En in ronde vier wonnen ze met dezelfde cijfers tegen SC Haren. Was dit team kandidaat voor het podium? Na een vrije ronde in ronde vijf bleek van niet. In ronde 6 leek een gelijk spel tegen Groninger Combinatie haalbaar maar alleen Sebastian wist een bordpunt binnen te halen. Tegen Philidor, een titelkandidaat werd met 4 - 0 verloren en de vermoeidheid sloeg toe in ronde 8 tegen Ten Boer. In deze match zagen we winstmogelijkheden op drie borden. Alleen Edgar sloeg toe met een sensationele winst tegen Sarah Schipper, vorige week nog actie op het NK E in Waalwijk. Sebastian werd om de tuin geleid. Zijn tegenstander kondigde aan geen herdersmat te doen, tja dan weet je wat er gebeurt! Weer een leermomentje. In de negende ronde wist het team de dag goed af te sluiten met een ruime overwinning tegen het team van Hoogeveen, 3 - 1. In de eindstand een keurig resultaat met de zesde plaats 7 match en 13.5 bordpunten. Super gedaan. Edgar en Charlotte scoorden 3.5 punten. Sebastian 5. Steph 1 en Lisa een half punt.

Donald Duckjes altijd leuk zelfs uit 2012!

Team 1 met als teamleider Sjoerd was vooraf de favoriet voor de titel met op alle vier de borden gelijkwaardige spelers maar ja iemand moet op bord 1. We kozen voor Imara omdat zij veel ervaring heeft op NK's en in staat moet zijn om op dit bord toch de nodige punten binnen te slepen. Dat lukte vanmiddag helaas niet (niet haar middag) maar we spelen met een team waarvan het team resultaat telt. Na winst tegen de clubgenoten won het team met 3 - 1 van Groninger Combinatie, de borden 2 t/m 4 zorgen voor de punten. Imara speelde in ronde 3 en 4 remise, de andere teamleden zorgden voor de winst. In ronde drie accepteerde Mehran een remise aanbod tegen Philidor (3 - 1). Ronde vier werd het team van Ten Boer met 3.5 - 0.5 verslagen, Imara speelde remise tegen Sarah Schipper, waarvan ze op het NK E in Waalwijk vorige week nog verloor. Na de vijfde ronde met winst op zak tegen Hoogeveen (4 - 0) volgde een vrije ronde, Even op adem komen om in ronde 7 te spelen tegen concurrent SG Staunton. Ook in deze match bleek het team niet te verslaan (3 - 1). Allen op bord 1 werd geen bordpunt gescoord, maar de weg lag open voor prolongatie van de titel. Tegen de Matadoren volgde een 3.5 - 0.5 overwinning. Jammer dat Mehran zijn tegenstander pat zette in een geheel gewonnen stelling. De laatste ronde was een formaliteit 3 - 1 tegen Hoogeveen waarmee de titel voor de derde keer op rij binnen was. Maurits en Simon wonnen alle partijen en zijn daarmee de beste bord 3 en 4 spelers van dit toernooi. Met 7 punten geldt dit ook voor Mehran op bord 2. Helaas blijft Imara wat achter met 3.5 punten, net zoveel als Edgar maar we weten dat ze veel beter kan!

De topper tegen Staunton!


Het was een geslaagde dag in de Hunzeborgh. Goede sfeer en leuke, leerzame partijen.

NOSBO/FSB kampioen 2021-2022

Samen met Philidor Leeuwarden 2e en Staunton 3e op het podium.

Op zaterdag 2 oktober gaat het team in Hoogkerk spelen in de halve finale NK E teams waarvan de voorbereidingen door de NOSBO Jeugdcommissie in volle gang zijn. De beste acht van de zestien deelnemende teams plaatsen zich voor de landelijke finale. Locatie voor de finale is nog niet bekend.


In onze clubhistorie hebben we 14 keer meegedaan aan het NOSBO E team toernooi. Acht keer zijn we NOSBO kampioen geworden en hebben we 13 keer meegedaan aan het NK E teams. Dat zijn mooie resultaten!


Dank aan Roland Kroezen voor de indelingen en Eline hulp aan de bar.

NOSBO Liveblog

Teamuitslagen per ronde

Resultaten per speler

Eindstand

Verslag Staunton


86 weergaven0 opmerkingen