Paardensprong Girls op NK D in Best (NB), Eli Alia 4e bij de meisjes

Bijgewerkt op: 4 okt. 2021

Zaterdag 25 september 2021.

Vandaag en morgen spelen Imara, Carlijn en Eli Alia op het NK D in het Noord - Brabantse Best. Voor Carlijn een lange reis. Zij vertrok gisteren met de boot vanaf Schiermonnikoog en gaat pas maandag terug naar het Waddeneiland. Ook Eli Alia en Imara reisden gisteren al af om fris aan de start te verschijnen.

Best bijzonder dat er, zo denken we, voor het eerst een Schiermonnikoogse schaker deelneemt aan het NK. Twintig meiden deden mee aan het NK D meisjes waar negen ronden werden gespeeld. Op zaterdag vijf en op zondag vier partijen. Tijd op de klok 25 + 10 seconden. De scores op de eerste speeldag vielen wat tegen. Carlijn wist een partij te winnen maar had zeker kansen op een betere score. Vaak zagen we haar op het bord in een prima stelling waarna het dan toch mis ging. Dat was ook het geval bij Imara die twee partijen wist te winnen. Voor Imara is dit toernooi een mooie opwarmer voor de halve finale NK E teams volgende week zaterdag in Hoogkerk. Elia Alia verloor twee van de vijf partijen tegen twee speelsters die in het eindklassement op zondag achter haar zouden eindigen.

De vorm van de dag was er wel bij de Paardensprong Girls op zondag. Carlijn voegde twee punten uit vier partijen bij haar score. In ronde acht kwam ze Imara tegen die haar eenvoudig mat wist te zetten. Carlijn had de dodelijke combinatie loper/dame op h7 over het hoofd gezien. Carlijn had voor aanvang van dit toernooi nog geen NK ervaring en kan met drie uit negen (18e plaats) terugzien op een goed gespeeld toernooi. Imara verdubbelde haar score op de tweede dag. Met vier punten werd ze 15e maar ze is nog E speelster dus dat biedt hoop voor de toekomst. Elia Alia herstelde zich knap op de tweede dag. Ze won van de latere nummer drie in het eindklassement en speelde remise tegen de nieuwe Nederlands kampioene Janice Fu. Met de drie punten uit de 2e speeldag klom ze in het klassement op van de 6e plaats na de eerste speeldag naar de vierde plaats in het eindklassement. Een prachtig resultaat voor Eli Alia en ook hier veel potentie voor de toekomst van Eli Alia is nog eerste jaars D!

Martijn Hardeman schreef op de NOSBO site een live blog. Over onze girls het volgende:

Carlijn Hagen - SC de Paardensprong (3 uit 9) Ook voor Carlijn is dit het allereerste fysieke NK. In de eerste partij kwam ze in een gewonnen eindspel waarin ze een loper en 3 verbonden vrijpionnen had tegen een toren. Helaas verloor ze de loper en vervolgens de partij, want hier had zeker meer in gezeten. In ronde 2 zag Carlijn een mat over het hoofd, jammer! In ronde 3 lukt het wel: het eerst punt is binnen, knap! Intussen komt er nog een appje binnen van de burgemeester van Schiermonnikoog om Carlijn succes te wensen. Ontzettend leuk en passend bij de bijzondere primeur (voor zover ons bekend) dat een speler van Schiermonnikoog aan het NK-D meedoet! In ronde 4 en 5 lukt het helaas niet om nog een keer te vlammen, waardoor de teller op dag 1 op 1 punt blijft staan

Op zondagochtend is het weer raak bij Carlijn: winst in ronde 6, waarmee ze in één keer haar score verdubbelt. Wie weet proeft dit naar meer voor Carlijn. En ja hoor, ook in ronde 7 is het weer raak! Binnen de kortste keren vliegt Carlijn haar tegenstander naar de keel en sleept de winst binnen. 2 uit 2 op zondag en een mooie 3 uit 7 in totaal. In ronde 8 is het dan zover: de derby tussen de Paardensprong-dames Carlijn en Imara! Carlijn was vooraf wat gespannen en misschien kwam het daardoor dat ze het matplannetje van Imara niet door had, waardoor de partij voortijdig ten einde kwam. Winst voor Imara. In ronde 9 treft Carlijn een zware tegenstander. Ze speelt goed en bereikt een gewonnen stelling. Helaas gaat het dan toch nog mis en verliest ze de partij. Toch laat Carlijn hier een mooi visitekaartje achter door te laten zien dat ze ook voor dit soort tegenstanders zeer gevaarlijk kan zijn. Deze partij zal ze vast nog weleens met haar trainer bekijken; waardevolle leerstof!


Imara Hardeman - SC de Paardensprong (4 uit 9) Imara speelde twee weken geleden in Waalwijk nog mee met het NK-E (t/m 10 jaar) in Waalwijk, vanaf de reservelijst mocht ze dit weekend alweer naar Noord-Brabant. Erg leuk en veel mooie ervaring voor Imara. In de eerste ronde mocht ze gelijk aan de bak tegen de als nummer 1 geplaatste Fleur Westerhof. Het werd een erg interessante partij, waarin Imara prima partij gaf maar het in het eindspel niet meer kon bolwerken. In ronde 2 speelde Imara tegen Emma ten Caat met wie ze op het NK-E in Waalwijk bevriend was geraakt. Toen Imara haar toren op een aangevallen veld zette, was de partij beslist. Driemaal is scheepsrecht: het eerste punt is binnen in ronde 3! In ronde 4 gaat het lang gelijk op, tot Imara het en passant-slaan van haar tegenstander overziet en het misgaat. In ronde 5 gaat Imara er flink tegenaan: de koningsstelling van haar tegenstander wordt opengebroken en een winnende aanval volgt. De score van 2 uit 5 in combinatie met weer vele gezellige contacten, maakt dat Imara tevreden terugkijkt op dag 1. Ronde 6 wordt een spannende partij met wederzijdse matdreigingen. Helaas voor Imara is haar tegenstander hiermee net sneller, waardoor de partij verloren gaat. In ronde 7 speelt Imara een prima winstpartij waarmee ze op 3 uit 7 komt. In ronde 8 speelt ze tegen clubgenote Carlijn (zie hierboven) waar ze opnieuw wint. Na 8 ronden een 50%-score is in dit veld prima voor Imara. In de laatste ronde moet Imara tegen de nummer 2. Die is een maatje te groot, dus verlies. Desondanks kan Imara met 4 uit 9 (een evenaring van haar score op het afgelopen NK-E) terugkijken op een prima toernooi.


Eli Alia Jorritsma - SC de Paardensprong (6 uit 9) Eli Alia is op rating als derde geplaatst bij de meisjes, dus is zeker een kanshebber voor het podium. Tegelijk weten we dat rating na de lange toernooiloze coronaperiode niet altijd meer representatief zijn. We gaan het zien. In ronde 1 maakte Elia Alia een bliksemstart. Ze was als eerste klaar: winst! In ronde 2 liep het helaas was minder; 50% na 2 ronden. In ronde 3 is het voor het publiek op de liveboarden stressen: Eli Alia lijkt te verliezen tegen een Caro Kann van haar tegenstander. Gelukkig is het een misverstand: het sterke spel is van Elia Alia zelf, want de kleuren zijn verwisseld. Winst dus voor Eli Alia! In ronde 4 lukt het helaas niet opnieuw toe te slaan, maar ronde 5 trekt Eli Alia weer naar zich toe. Een score van 3 uit 5 na dag 1, is een goede uitgangspositie voor een mooie eindklassering morgen. Voor ronde 6 staat een zware partij op het programma voor Eli Alia: ze moet het opnemen tegen Janice die tot nu toe al haar partijen gewonnen heeft. Het wordt een erg spannende partij, waarbij zowel Eli Alia als Janice op winst komen te staan. De remise die resteert is daarmee een passende uitslag. Een mooie start van de dag voor Eli Alia! In ronde 7 komt het tot een eindspel dat remise wordt gegeven. Echter: in de eindstelling zat een mooie winst voor Elia Alia verborgen. Een leerzame stelling!

Hier werd in de partij Alma Visser-Eli Alia tot remise besloten. Winnend was echter ...h4! De witte koning moet namelijk bij pion e4 blijven, waardoor de zwarte koning de pionnen op de h-lijn kan ophalen en een gewonnen stelling resteert. In ronde 9 staat er opnieuw een toppartij op het programma voor Eli Alia. Ze moet tegen de nummer 1 geplaatste speler. Na een lange en spannende strijd weet ze deze partij te winnen. Met 6 uit 9 heeft Eli Alia evenveel punten als de nummer 3, maar op weerstandspunten wordt ze vierde en daarmee valt ze in de (zes) prijzen. Weer een erg goede prestatie van Eli Alia die opnieuw bewijst tot de top van Nederlandse meisjes te horen. Illustratief is dat ze als enige de nieuwe Nederlandse kampioene Janice Fu op remise heeft weten te houden.


Bij de jongens deden drie NOSBO spelers mee. Ghilon Etienne wordt met 4.5 punten 27e. Twee punten voor Silvijn Smit en Viaan Gohil (50e en 51e)

Het hele liveblog is hier te lezen.

Link naar de toernooi site


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven