Paardensprongers domineren op BSK stad Groningen en Assen!

Bijgewerkt: feb 10

Zaterdag 8 februari 2020.

In de twee provincie hoofdsteden werden vandaag de basisscholen kampioenschappen (BSK) gespeeld waar uiteraard veel Paardensprongers aan meededen. In Groningen werd het kampioenschap gespeeld in het Dok in Lewenborg. De speelzaal was maar net groot genoeg voor de 120 deelnemers, ouders en begeleiders. Vorig jaar lag het aantal op 103, dus als de groei zich doorzet moet er volgend jaar een zaaltje bijkomen. De organisatie was net als voorgaande jaren in handen van de vier Groninger schaakclubs: de Matadoren, Staunton, Groninger Combinatie en Sc de Paardensprong.

Vooraf was de vraag of de al meer dan 10 jaar durende hegemonie van de GSV en de Dom Helder Camara School (DHC) nu eindelijk doorbroken kon worden met een andere school als winnaar. De GSV won vorig jaar met o.a. Rogier in de gelederen met overmacht en werd later Nederlands Kampioen. Die goede lichting is nu naar de middelbare school dus nu was het vooraf speculeren wie titelkandidaat zou zijn. Uiteraard wel weer de GSV, maar ook de Haydnschool en de Wegwijzer waren kanshebbers, met als outsiders het Palet en de DHC.

Twaalf Paardensprongers deden mee in Groningen, waar 9 ronden Zwitsers werden gespeeld. Onderstaand het overzicht van hun prestaties per school. Marcus en Mehran zitten de de Heerdstee en krijgen op school ook les van Anders. Marcus werd in de groep 3/4 gedeeld 13e met 3 punten. Mehran zit al in groep 6 en werd in die groep heel knap 2e met 6.5 punten. Maar omdat de nummer 1 Quin van Dijk opschoof naar het algemeen klassement, werd Mehran toch eerste in deze groep! In het scholenklassement werd de Heerstee 15e met 17 punten.

Namens de Dom Helder Camara School deden Sebastian, Edgar en Gianluca mee. Edgar en Sebastian zitten in groep 5. In dat klassement werd Edgar met 5 punten 6e. Sebastian scoorde een puntje meer en werd gedeeld 3e maar op basis van weerstand punten 47 tegen 48.5 net geen beker maar wel een mooie vierde plaats. Gianluca zag ik de hele middag op de eerste borden spelen, en met succes. Met 7 punten mocht Gianluca de beker voor de beste schaker groep 8 in ontvangst nemen. Er eindigden twee spelers boven hem maar zij kregen belangrijkere bekers voor het algemeen en meisjes klassement. (op dit toernooi kunnen deelnemers maximaal 1 beker winnen). De DHC school werd 6e in het eindklassement en krijgt misschien een ticket voor de halve finale. De school mistte op een haar na de beker voor de beste school in de onderbouw (groep 5 en lager). Deze werd gewonnen door de GSV met 20.5 punten, de DHC school had slechts een half puntje minder!

De Palet groep

Voor de drie Paardensprong deelnemers van het Palet was er helaas geen podiumplaats. Lisa werd in groep 3/4 met 3 punten gedeeld 13e. Kaj in groep 7 kwam met 6 punten net een punt tekort voor de derde plaats. Boaz kende een stroeve start maar kwam toch nog tot 5.5 punten, 10e in groep 7. Geen bekers mee naar huis, maar wel een vierde plaats in het scholenklassement met 23.5 punten. We zien het Palet, voor het eerst, terug in de halve finale provincie Groningen op 14 maart. Een mooie prestatie.


De sensatie van de dag was de Wegwijzer waar de vier topspelers en Paardensprongers allemaal bekers wonnen. Melle werd in groep 5 met zes punten op basis van weerstand punten 3e net voor Sebastian. Eli Alia, Ties en Casper zitten allemaal in groep 7. Eli Alia scoorde 7.5 punten en werd in groep 7 de beste, maar haar beker schoof een plaatje op omdat zij het beste meisje werd van de stad Groningen. Deze verschuiving hield ook in dat Ties, met 7 punten, de beste schaker werd van groep 7 en Casper opschoof naar plek drie, ook met zeven punten. Even leuk om te vermelden dat het broertje van Ties, Anne met vijf punten, 7e werd in groep 5. Dus de Wegwijzer heeft ook voor volgend jaar een heel mooi en goed team!

De strijd in het scholenklassement bleef tot de laatste ronde bijzonder spannend. Na ronde 8 stond de Wegwijzer een half punt voor op Haydnschool. Elia Alia verloor in ronde 9 van de latere kampioen stad Groningen Sono Folkers. Melle, Casper en Ties deden wat ze moesten doen; winnen! De Haydnschool verloor op twee borden waardoor de Wegwijzer voor het eerst de beste school van de Stad is. Een geweldige prestatie van onze Paardensprongers! En heel goed voor het schaken in de stad dat na heel veel jaren een andere school dan de GSV en DHC de beste is. De de site van Groninger Combinatie staan alle uitslagen.

Nog twee clubleden waren aanwezig in het Dok. Niet als deelnemer maar als simultaan gever speelden Aron en Pieter vele partijtjes tegen de basisschoolleerlingen.

Verslag organisatie

Foto's

Verslag Staunton

De halve finale provincie Groningen wordt gespeeld in het Dorpshuis te Hoogkerk. De geplaatste scholen krijgen spoedig de nodige informatie!


Drie Paardensprongers deden mee in Assen. Martijn Hardeman schreef het volgende verslag:


Paardensprongers ook bij BSK Assen op zegetocht!


Op dezelfde dag als in Groningen werd ook het basisschoolkampioenschap (BSK) in Assen gehouden. Ik was mee als één van de schaakdocenten van de Kloostertuin uit Assen. Schaken is op één van de afdelingen daar namelijk een regulier schoolvak. Daar zitten ook drie Paardensprongers: de broers David en Simon, en Imara.

Het BSK in Assen is verdeeld in twee groepen: groep groen is voor kinderen t/m 9 jaar en groep blauw vanaf 10 jaar. Groep groen (met Simon en Imara) speelde 7 ronden Zwitsers en groep blauw (met David) 9.

Alle drie de Paardensprongers bleken in topvorm. Het ene punt na het andere stroomde binnen. Je zou bijna gaan denken dat schaken een eenvoudig spel is als je hen bezig zag. David is nog maar kort lid van de Paardensprong. Onlangs promoveerde hij daar al naar de damedivisie. En mogelijk zit er nog veel meer in het vat, want wat hij gisteren liet zien was indrukwekkend. David speelde heel geconcentreerd. Hij onderkende de dreigingen, dacht rustig na over een oplossing en voerde die vervolgens uit. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, schoof hij iedereen van het bord. Ook de sterker geachte spelers van schaakclub Assen die hij trof. Uiteindelijk won hij groep blauw soeverein met een score van 9 uit 9 (!), waarmee hij tot toernooiwinnaar werd uitgeroepen. Ook won hij de beker voor de beste speler van 11 jaar en ouder en mag hij de bijbehorende wisselbeker een jaar houden.

In de groep groen zagen we een soortgelijk verhaal met Simon en Imara. Iedereen die ze tegenkwamen werd verslagen. Tot het moment dat ze tegen elkaar moesten plaatsnemen. Simon trok hier aan het langste eind. Maar vervolgens gingen beiden door op hetzelfde spoor en wonnen de rest van de partijen. Simon won dus met een 100% score van 7 uit 7 (!) groep groen, en won de leeftijdscategorie 9 jaar. Imara pakte met een prachtige 6 uit 7 de leeftijdscategorie t/m 8 jaar. Voor beiden dus een grote persoonlijke beker, én een wisselbeker.


Daarmee bewezen ze hun school een mooie dienst. Zowel de eerste als de tweede plaats in het scholenklassement gingen naar de Kloostertuin, waardoor hun school met twee teams door mag naar de Drentse finale. Maar door met drie deelnemende Paardensprongers drie van de vier leeftijdscategorieën te winnen én de groepen groen en blauw, is dit ook een mooi succes voor de Paardensprong. Dat zowel in Groningen als in Assen Paardensprongers op het BSK een hoofdrol spelen, geeft aan dat de club in de breedte steeds sterker aan het worden is. Samen met de goede sfeer is dat een optimale combinatie.


Alle uitslagen in Assen staan op de de site van SC Assen.

0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png