Paardensprongers dragen bij aan daverend succes Kloostertuin BSSK Assen / Imara kampioen bovenbouw

Bijgewerkt op: 18 apr.

Zaterdag 16 april 2022

Verslag en foto's: Martijn Hardeman


Vandaag was het Basisschoolschaakkampioenschap (BSSK) van Assen. Vaste klant is hier de Kloostertuin, waar schaken op de Leonardo-afdeling een regulier schoolvak is. Ondergetekende is één van de schaakdocenten die daar wekelijks voor de klas staat.


Dat het schaken leeft op de Kloostertuin, wisten we al van de landelijke online toernooien die in de coronaperiode gespeeld werden en waar mooie successen behaald werden. Ook voor dit fysieke toernooi was de belangstelling enorm, waardoor de Kloostertuin met tegen de 40 spelers veruit het grootste team op de been bracht.


De spelers waren verdeeld in twee groepen: een groep t/m 9 jaar (groene groep) en een groep t/m 12 jaar (blauwe groep; grofweg de bovenbouw). Iedere groep speelde 7 ronden Zwitsers.

Sven had een goede start

In de blauwe groep vinden we vier Paardensprongers terug: de klasgenoten Simon, Julian en Imara (aan hun klas geeft ondergetekende les) en Sven. Het werd een hele mooie dag voor de Kloostertuin en al snel werd duidelijk dat deze Paardensprongers daar een belangrijke rol in zouden spelen.


Ronde 1-4

Julian moest nog even op gang komen. Uit de eerste vier ronden scoorde hij twee punten, waar hij misschien wel op iets meer had gehoopt. Sven kwam daarentegen goed uit de startblokken met 3 uit 4. Simon (bij het vorige BSSK van 2 jaar geleden kampioen in de categorie 9-jarigen) en Imara (bij datzelfde BSSK kampioen bij de 8-jarigen) gooiden vanaf het begin de remmen los en startten beiden met 4 uit 4.

Imara en Simon tegen elkaar

Ronde 5

Toen kwam het onvermijdelijke moment dat ze tegen elkaar moesten. Het werd een hele spannende partij. In het eindspel dacht Simon met een paardoffer een pionpromotie te kunnen forceren. Imara vond met nauwkeurig spel een redding waardoor Simon een paard en een pion achter kwam. Dat kwam niet meer goed, waardoor deze belangrijke partij naar Imara ging. Sven won deze ronde opnieuw, waardoor hij met 4 uit 5 naast Simon kwam. Ook Julian won en kwam daarmee op 3 uit 5.

Simon

Ronde 6

Mogelijk was Simon even zijn balans kwijt, want in ronde 6 ging het vrij snel mis waardoor hij opnieuw verloor. Julian begon juist op stoom te raken en won opnieuw, waardoor hij met 4 uit 6 naast Simon kwam. Intussen moest Sven het opnemen tegen Imara. Hij kwam een kwaliteit en een pion achter, maar kreeg de kans om een kwaliteit terug te winnen. Hij dacht echter meer kansen in de aanval te hebben en ging daarvoor. Een dappere keuze, maar helaas voor Sven bleek de aanval van Imara sneller te gaan; winst voor Imara.

Imara gefocust op het kampioenschap

Ronde 7

Bij het ingaan van de laatste ronde Imara stond met 6 uit 6 een vol punt voor op de rest. Toen haar tegenstander in gelijke stelling remise aanbood, besloot ze verder geen risico’s meer te nemen. Met 6,5 uit 7 werd Imara daarmee overall kampioen van de bovenbouwgroep én werd ze eerste van de leeftijdscategorie 11 jaar en ouder. Een prachtig vervolg op haar goede toernooiresultaten van de afgelopen periode.


Simon herpakte zich goed in de laatste ronde. Hij won en met 5 uit 7 legde hij beslag op een mooie 2e plaats in de categorie 11 jaar en ouder. Julian zette zijn winning streak voort en won voor de derde maal op rij. Daarmee kwam ook hij op 5 uit 7, wat goed was voor een tweede plaats in de categorie 10 jaar (in Assen wordt de leeftijdsgrens bepaald o.b.v. de exacte geboortedatum, waardoor klasgenoten in verschillende categorieën kunnen spelen). Knap gedaan!


Helaas was de koek bij Sven een beetje op aan het einde van dit toernooi. Ook zijn laatste ronde ging verloren, waarmee hij op 4 uit 7 kwam in de categorie 10 jaar. Geen prijs dit keer voor Sven, maar gezien zijn snelle vooruitgang de afgelopen tijd zal een volgend succes vast niet lang op zich laten wachten.


Teamklassement

Niet alleen de Paardensprongers in het Kloostertuin-team waren zeer succesvol. In totaal gingen 10 van de 12 (zeer fraaie) individuele bekers naar de Kloostertuin. In het teamklassement waren de eerste vier plaatsen (steeds bestaande uit vier spelers) voor deze school, waardoor alle drie de finaleplaatsen die in Assen op het spel stonden, aan de Kloostertuin uitgereikt werden. Dat ging gepaard met nog eens drie bekers, wat de score op 13 van de 15 bekers voor de Kloostertuin bracht; een ongekend succes. Op naar de finale van 21 mei!


Rest ons om schaakclub Assen hartelijk te bedanken voor de prima organisatie van het toernooi. Op hun site zijn ook alle uitslagen te vinden.


(Vanwege privacy mogen we geen foto's van Julian plaatsen)


50 weergaven0 opmerkingen