top of page

Paardensprongers in de halve finale BSK.

Zaterdag 25 maart 2023.

Vandaag stond de halve finale van het basisscholenkampioenschap (BSK) provincie Groningen op het programma. Zes Paardensprongers deden aan het kampioenschap mee in hun scholenteams. Plaats van handelen was dit keer het Jannes van der Wal Denksportcentrum, de voor de NOSBO vertrouwde zaal in het Dorpshuis in Hoogkerk was niet beschikbaar. Zestien teams hadden zich in de regionale voorronden geplaatst, maar helaas viel een school uit de regio Leek af omdat zij geen team op de been konden brengen. Dit betekende dat elke ronde een team vrij zou zijn, in schaaktermen een bye. Om de invloed op de stand van een bye te beperken, normaal een 4 - 0 winst, werd door de organisatie besloten de bye terug te brengen naar een 2 - 2 remise. Negen ronden Zwitsers met 15 minuten per persoon op de klok moesten de beslissing brengen welke zes scholen zich zouden plaatsen voor de finale op 15 april, waar ook vier scholen uit de provincie Drenthe aan meedoen.

In het team van de titelfavoriet de GSV 1 speelde Deen mee op het vierde bord. Op de GSV wordt gedurende het hele schooljaar schaakles gegeven onder schooltijd. Een duidelijk voordeel ten opzichte van andere scholen waar beperkt onder schooltijd, naschools of helemaal geen schaaklessen worden gegeven. Vanaf de eerste ronde liet het team, met allemaal spelers boven de 800 KNSB ratingpunten, er geen gras over groeien dat zij de beste waren. Onderweg naar de titel verloor het team slechts 3.5 bordpunten. Gefeliciteerd!

In het team van 't Kompas uit de Groningse wijk Lewenborg twee clubleden: Melle en Arturs. Verder in dit team oud clublid Roelof, Isa van schaakclub Ten Boer en Elias. De laatste twee wisselden op het vierde bord. Het team begon uitstekend met een 4 - 0 overwinning op de Wissel. In ronde twee en drie werd met 3 - 1 verloren tegen de GSV 2 en de Fontein uit Ten Boer. In ronde vier volgde een mooie winst tegen de Borg waarna in ronde vijf een matchpunt bleef liggen tegen de Meander. Zowel Arturs en Roelof misten winstkansen. Na deze remise een zware opdracht voor het team, de GSV 1. In deze match leek een verrassende remise op komt. Roelof en Arturs hadden verloren maar Isa zorgde voor een stunt door Deen te verslaan. Isa had mat in twee waar Deen niets tegen kon doen maar voordat Isa mat kon zetten was Deen al door zijn tijd heen. Op bord een stond Melle een kwaliteit voor tegen Viaan en leek te gaan winnen totdat er voor Viaan mat in drie zetten op het bord kwam. Heel jammer voor het team en Melle baalde hier stevig van. In ronde zeven tegen de Petteflet speelde Elias te snel wat werd afgestraft met mat. Melle met winst en Roelof remise zorgen voor wat bordpunten. In de ronde acht was het team vrij waarna in de laatste ronde de van Panhuysschool met 3 - 1 verslagen werd. In de eindstand vinden we 't Kompas terug op een keurige negende plaats. Misschien jammer van de bye in ronde acht. Met een gunstige loting was er misschien wat meer te halen dan de 2 - 2 met meer uitzicht op de zesde plaats waar het team nu 1 matchpunt te weinig voor had.

Het team van het Palet uit Beijum is een bijzonder team. De vijf teamleden, waaronder een tweeling komen uit twee gezinnen die in dezelfde straat wonen. In de voorronde stad Groningen werden ze derde in het scholenklassement, wat voor de school de eerste podiumplaats was. In het team onze clubleden Gideon, Hannah en Tobias Urban, de zus van Gideon die ook naar de naam Hannah luistert en Gideons jongere broertje Levi. Hannah Urban en Levi losten elkaar af op het vierde bord. Het team startte net zoals 't Kompas met een 4 - 0 overwinning tegen de van de Panhuysschool. Op drie borden werd gewonnen met een vorm van een herdersmat. Na deze mooie start trof het team de nummer twee van het Gronings scholenklassement de Haydnschool. Op de borden een en twee werd verloren maar Tobias en Hannah wonnen. Vooral de zege van Hannah was indrukwekkend tegen het beste meisje van stad Groningse voorronde! Na deze remise volgden twee makkelijke overwinningen met 3 - 1 tegen de Petteflet en de Nicolaasschool uit Haren. Tegen de GSV 1 in ronde vijf kon het team niet stunten, het verlies was natuurlijk wel ingecalculeerd. De Fontein uit Ten Boer ontsnapte in de zesde ronde aan een nederlaag. Tobias verloor met te snel spel op bord vier maar Gideon en Hannah op bord een en twee wonnen hun partij. Op bord vier stond Hannah Urban een stuk voor en leek te gaan winnen. Leek, want ze had niet gerokeerd en haar stukken stonden op een kluitje op het midden van het bord. Toch was haar stelling beter dan haar tegenstandster. Hannah miste een mooie dubbele aanval op twee zwarte stukken en dan en dan zie je het aankomen een koning die geen vrije velden meer heeft en wordt schaak gezet waarna je alleen een stuk in de penning kunt zetten. Jammer! Tegen de Walfridusschool kwam het team ook niet verder dan 2 - 2. In deze match werd er met name op de borden twee en drie veel te snel gespeeld, Gideon en Levi zorgden voor de punten. Het te snel spelen werd in ronde acht afgestraft op alle borden door de GSV 2, waarna het afwachten was of het team in de laatste ronde een bye zou krijgen. Liever niet want dan zou je net zien dat de remisepunten niet voldoende zijn voor een plaats binnen de top zes. Het lot koppelde ons gelukkig in de laatste ronde tegen het onder aanstaande de Borg 2. Dit team bleek duidelijk van minder kwaliteit. Op alle borden werd eenvoudig gewonnen. Het maximale aantal punten leverde het team de vierde plaats op in het eindklassement. Een super goede prestatie maar er had met, in een aantal ronden, wat rustiger spel meer ingezeten. Maar dat houden tegoed voor de finale op 15 april in Hoogkerk waar naast de GSV 1 en 2, de Haydn, de Fontein en de Petteflet samen met de vier scholen uit Drenthe (Kloostertuin 1 en 2, het Anker en de Heidevlinder) gaan strijden voor drie NK plaatsen.

Verslag met de link naar de uitslagen op de NOSBO site
60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page