Pieter in het zonnetje op 10e kampeerweekend

Vrijdag 27 t/m zondag 29 augustus 2021


Zo’n 11 jaar geleden op een trainersvergadering kwam vanuit het niets een idee om een kampeerweekend te organiseren. Doel was de kinderen elkaar beter te leren kennen want op de club zitten ze in vaste trainingsgroepjes en hebben ze niet veel contact met kinderen uit andere groepen. Ook leek het ons een goed idee dat ouders die meegaan elkaar leren kennen en wij als trainers hebben er ook baat bij want hoe gaan de kinderen met elkaar om met de activiteiten die we organiseren? De eerste drie jaar waren we te gast op camping Marenland in Winsum. Een mooie camping gelegen aan het water maar we hadden daar geen groepsgebouw en voor spellen was er niet veel ruimte. We moesten het doen met wat stukjes bos langs de camping waar we met spelen zoals levend Stratego te weinig ruimte hadden. Na drie jaar hadden we het wel gezien in Winsum en vonden in Schipborg op camping de Vledders alles wat we zochten.

Op camping de Vledders hebben we een mooi gebouw, ’t Schoaphok met een keuken, zithoek, tafels en stoelen. Buiten groot overdekt terras met picknick tafels en een groot terrein voor de tentjes. Daarnaast twee tafeltennistafels, een voetbalveld met echte doelen, een volleybalveld en je kunt er ook basketballen. Vlak achter de camping ligt een heide veld, heel geschikt voor het levend Stratego. De weersvoorspellingen waren, net als heel de zomer eigenlijk, nogal wisselvallig. De ene dag kreeg het weekend een acht, maar een paar dagen later waren het zesjes geworden. Na het weekend konden we vaststellen dat het op een paar buitjes na, prima weer was voor alle activiteiten. Het 7e kamp op de Vledders trok een record aantal deelnemers, 29 clubleden gaven zich op voor het hele weekend en met het zaterdagprogramma deden vier kinderen mee. Boaz was ziek geworden maar kon op zaterdag aansluiten bij de groep. Dat gold ook voor Berend die een uitslag van de Corona test moest afwachten, die gelukkig negatief bleek te zijn.

Vrijdagmiddag was de groep kwartiermakers, Miryam, Martijn, Sjoerd en Ronald om 13.00 uur op de camping. Naarmate de middag vorderde druppelden de kinderen binnen. Af en toe viel wat regen maar rond een uur of 5 was het droog en dat bleef zo tot in de nacht. Om kwart voor zes was het, na de kampeermededelingen, tijd voor een maaltijd voor 38 personen waar de plaatselijke Chinees erg blij mee was. Nadat de corvee ploeg zijn werk had gedaan gingen we de heide op om levend Stratego te spelen. Na een uurtje viel de schemering in, tijd om terug te gaan om de eerste ronde te spelen van de weekend quiz. De afgelopen twee jaar werd de quiz (toen alleen gespeeld op zaterdagavond), georganiseerd door Lars, Jip en Pieter. Het leek ons leuk dat zij ook mee konden doen, dus organiseerden Martijn, Sjoerd en Ronald de quiz. De eerste twee onderwerpen waren de Olympische Spelen en geschiedenis. Een extra opdracht voor de vier teams was het raden van de peuterfoto’s: wie is wie. Tot zondagmorgen hadden ze de tijd om de juiste naam onder de juiste foto te zetten. Na de quiz was het tijd voor het kampvuur met Weerwolvenspel en marshmallows. Even na half elf was het bedtijd voor de basisschoolkinderen. De brugklassers mochten een half uurtje langer opblijven, de oudere jeugd mocht zelf bepalen hoe laat ze de tent indoken.

Zaterdagmorgen waren de eerste kinderen al om 6 uur wakker. Menig clublid, ouders en trainers keerden zich nog een keer om want het ontbijt was pas om negen uur. In de nacht heeft het geregend dus daar hebben we geen last van gehad. Na het ontbijt kwamen de kinderen voor het zaterdagprogramma op de camping. De allerjongsten vertrokken naar Kabouterland in Eext, de rest ging op pad voor de theezakjesrace +. De theezakjes race hebben we vaker gedaan in Zuidaren maar nu zat er een + aan vast. Wat dit inhield hebben we niet verteld behalve dat de vier teams de geruilde spullen zelf moesten meenemen en dat ze voor 13.00 uur terug moesten zijn. Ze konden er ook voor kiezen eerder op de camping terug te keren. Het team wat als eerste na 12.30 uur binnen kwam verdiende 4 bonuspunten de teams erna 3, 2 en 1 punt. Nadat alle teams binnen waren zijn de geruilde spullen geteld. Elk geruilde item (in een keer gekregen) leverde een punt op, waar de bonuspunten bij op werden geteld. Dit getal werd gedeeld door 2 waarna team 1 tegen 4 en team 2 tegen team drie moest schaken waarbij het verschil in punten uit de race, op het bord moest worden ingeleverd dus minder stukken. Het team die de tegenstander het eerste mat wist te zetten zou de theezakjes race winnen, waarbij alle teamleden om de beurt een zet moesten doen. Het team met o.a. Aron en Lars wist de tegenstander mat te zetten. De andere partij werd pat. Zie onderstaande foto.


Na een stevige theezakjes wandeling en spelen in Kabouterland heb je natuurlijk trek gekregen. Als lunch hebben al heel wat jaren broodjes knakworst, dat vindt iedereen lekker. Tot drie uur had iedereen vrije tijd waarna we het 10e kampeerweekend vierden met twee grote taarten. Pieter heeft geen enkel kampeerweekend gemist dus werd hij in het zonnetje gezet met een speciale aandenken. Een geel tentje gemaakt door een 3D printer met ons clublogo en het getal 10 op het dak.Na het taart eten volgde het schaak/voetbal/sjoeltoernooi. Vorig jaar hadden we met zes teams tijd tekort tot aan de BBQ. Met vier teams lukte het nu ook niet om alles te spelen. De sjoelwedstrijden gingen helaas niet door. We gaan kijken of we het zaterdagmiddag programma anders kunnen invullen want ook nu vonden een aantal kinderen voetballen niet leuk.


De BBQ voor 48 personen werd verzorgt door Niels en Martijn. Met zoveel eters duurt het even voordat alle kipspiesjes en hamburgers klaar zijn. De vier barbecues moesten ook nog een keer extra worden aangestoken. Weer een leermomentje voor ons. Volgend jaar huren we een gas barbecue. Friet was er volop. De plaatselijke snackbar had alle zes de frituurpannen gebruikt voor onze bestelling. We denken dat ze een foutje hebben gemaakt met het aantal porties want er bleven ruim drie grote zakken over.

Na de BBQ gingen de kinderen die het zaterdagprogramma hadden gevolgd naar huis, wat sommigen van hen niet zo leuk vonden. De corvee ploeg ging aan de slag met het opruimen van de BBQ sporen waarna we weer een bezoekje brachten aan de hei. Van vorig jaar was er nog een levend Stratego potje in te halen. Het was al donker toen de kinderen en begeleiders terug waren op de camping. Even snel wat drinken want de tweede ronde van de weekend quiz stond op het programma. Ook vanavond weer twee onderwerpen: topografie en vragen over onze club. De quiz duurde iets meer dan een half uurtje waarna het kampvuur aanging en het Weerwolven spel werd gespeeld. Dit keer met zakjes chips. De kinderen gingen op dezelfde tijden als vrijdag nar bed. Wij genoten nog even na bij het kampvuur.

In de nacht viel wat neerslag. Zondagmorgen was het wat miezerig maar rond een uur of 11 werd het droog. Wel bleef het de hele dag bewolkt waardoor de tentjes bijna niet opdroogden. Op zondag gaan we altijd rond half twaalf naar het zwembad in Veendam. Door de Corona crisis moesten we ons tijdschema aanpassen aan de tijdblokken van het zwembad. Het eerste blok welke start om 09.00 uur is niet haalbaar dus kozen we voor het tweede blok met aanvang begin middag. Dus een aanpassing in het programma. Na het ontbijt speelden we de laatste ronde van de weekendquiz met vragen over wetenschap/techniek en dier en natuur. Alle teams leverden de oplossingen in van de peuterfoto’s waarna we de behaalde punten konden optellen. Het team met Jip, Dagmar, Sebastiaan, Anne, Romme, Pim en Charlotte scoorde de meeste punten en werd dus winnaar van de weekend quiz! Voordat we om 13.00 uur vertrokken naar het zwembad kreeg iedereen de instructie om alles in hun tentjes vast op te ruimen en was er nog wat tijd om wat te eten. Met zes auto’s brachten we de kinderen naar Veendam. Toen zij in het water lagen ruimden we het kamp alvast wat op. De zwemmers vertrokken om 16.00 uur uit Veendam waarna, bij aankomst op de camping, de tentjes vrij snel werden afgebroken. Helaas geen gezamenlijke afsluiting van het weekend want voor velen was het al wat laat. Tegen half zes hadden we alles opgeruimd, de sleutel van het Schoaphok ingeleverd en de camping betaald. Terug in Groningen nog even langs de Hunzeborgh om de partytenten en schaakmaterialen terug te brengen.

We kunnen weer terug zien op een heel mooi kampeerweekend. Het weer viel wel mee, helaas weinig zon maar een prima temperatuur om de spellen te doen. Mede dankzij de opbrengsten van de Grote Club Actie, die binnenkort weer van start gaat, kan iedereen mee voor een voordelig tarief. Dit jaar was de eigen bijdrage 30 Euro. We hebben vanuit de opbrengsten Clubactie 2020 ruim 600 Euro kunnen investeren in het 10e kampeerweekend. Het 11e kampeerweekend is al vastgelegd bij de camping: van vrijdag 2 t/m zondag 4 september 2022.


Foto's:

App. groep

Dag 1

Dag 2 en 3
54 weergaven0 opmerkingen