PJK, Eli Alia NOSBO meisjeskampioen D

Zaterdag 5 maart 2022.

Op de inmiddels vertrouwde plek, het Dorpshuis in Hoogkerk, organiseerde de NOSBO Jeugdcommissie vandaag de eerste van de drie speeldagen om de NOSBO PJK (Persoonlijke Jeugdkampioenschappen) titels. Op de eerste speeldag kwamen de schakers in de D categorie, geboortejaren 2010 en jonger in actie. In de planning stond ook het toernooi in de A/B categorie, maar door de kwalificatie toernooien voor het NK (vandaag in Rotterdam) speelt deze categorie op 14 mei om de titel en het prijzengeld beschikbaar gesteld door de NOSBO.

Onder de 22 deelnemers die vandaag in actie kwamen zeven Paardensprongers. Van te voren stonden zeven ronden gepland. Maar omdat er heel snel gespeeld werd besloot de organisatie na de vierde ronde er een achtste ronde aan vast te plakken. Achteraf bleek deze extra ronde geen invloed te hebben gehad op het eindresultaat.

Noe, die nog niet zo veel ervaring op toernooien heeft kwam goed uit de startblokken. Met twee uit vier leek hij mee te kunnen draaien voor het podium maar helaas lukte het niet meer om punten te scoren uit de overige vier partijen. Ook Sebastian eindigde met dit punten aantal. Drie Paardensprongers vinden we terug in de middenmoot van het eindklassement met vier punten: Maurits, Mehran en Simon. Mehran koos ervoor om te noteren om het tempo er wat uit te halen. Een goede keus want het hielp hem wel om rustiger te spelen maar het zorgde ook voor afleiding waardoor hij soms de verkeerde keuzes maakte en een paar keer vergat de klok in te drukken. Bij Maurits en Simon zag ik ook een aantal partijen waarin razend snel gespeeld werd. Jammer want het heeft vast een paar punten gekost. Overigens waren zij niet de enigen waarvan we dachten dat ze de trein moesten halen. Het heeft vast te maken met weer lekker fysiek achter het bord zitten. Komende zaterdag zien we Simon, Sebastian en Mehran terug bij de categorie C. Hopelijk spelen ze dan wat minder snel.

De NOSBO heeft drie NK plaatsen bij de meisjes in categorie D. Imara plaatste zich als derde meisje in dit toernooi voor het NK van 26 t/m 28 mei in Rijswijk. Ze scoorde vijf punten uit de acht partijen waarmee Imara tevreden kan zijn. Sarah Schipper (SC Ten Boer) scoorde ook vijf punten maar haar WP was een half puntje hoger. Eli Alia is al een paar jaar het beste meisje van de NOSBO. Ook op dit toernooi was ze veruit de beste met 6.5 punten. Met een tweede plaats in de eindstand mocht ze twee bekers in ontvangst nemen. Een heel mooi resultaat tussen de beste jongens in deze categorie. Ambrona Himar (SC Staunton) werd de NOSBO kampioen en mag samen met clubgenoot Etienne Ghilon (3e plaats) naar het NK algemeen.

Zaterdag gaat het toernooi verder in Hoogkerk. Dan komen de categorieën C (t/m 14 jaar) en E (10 jaar en jonger) aan de beurt. Voor de meisjes in de C categorie zijn er geen NK plaatsen te winnen want de voorronden worden landelijk gespeeld. Natuurlijk zijn er wel bekers te winnen en zijn er ook geldprijzen!

Zie ook het liveblog op de NOSBO site met alle uitslagen en standen!

20 weergaven0 opmerkingen