PJK en KNSB kwalificatie leveren veel NK plaatsen op!

Dinsdag 27 april 2021.


De afgelopen weken zijn online op het platform Lichess de NOSBO persoonlijke Jeugd Kampioenschappen (PJK) gespeeld. Online schaken vonden veel kinderen aan het begin van de Corona crisis nog leuk. We zien nu veel spelers online afhaken en dat is niet zo verwonderlijk. Online is toch heel anders dan fysiek schaken. Je ziet je tegenstanders niet en op een plat scherm spelen is toch heel anders dan met echte stukken. En de neiging om vals te spelen is achter een scherm vele malen groter dan op een echt bord. Het aantal deelnemers was, helaas, dan ook gering op deze kampioenschappen. Volgend seizoen hopen we de crisis achter ons te hebben gelaten en dan spelen we weer achter een echt bord met een tegenstander tegenover je.

Op zaterdag 10 april was de C categorie (geboren 2007 – 2008 en jonger) als eerste aan de beurt. Elliot was onder de acht deelnemers de enige Paardenspronger. Hij won drie van de zeven partijen wat de 5e plaats opleverde. Elliot is zo’n speler die achter een echt bord veel beter speelt dan online waar een foutje toch wat sneller gemaakt is dan dat je achter echte stukken zit. In een van de partijen zag ik hem door een mis klik ineens zijn dame weggeven. Heel jammer natuurlijk. Ghilon Etienne (SG Staunton) werd NOSBO kampioen en gaat naar het NK.


Dagmar en Eli Alia speelden niet mee met het NOSBO kampioenschap maar zij speelden mee met het KNSB kwalificatie toernooi welke op het platform Tornelo werd gespeeld. Bij Dagmar viel de verbinding na de tweede ronde uit en deze bleek niet te herstellen door de helpdesk van Tornelo. Gevolg was dat Dagmar uit het toernooi lag maar de KNSB loste het heel netjes op door haar een vrijplaats te geven voor het NK C welke gespeeld wordt op 1 en 2 mei. Eli Alia plaatste zich ook voor het NK met een score van 11 punten. Leuk, twee meiden van de club op dit kampioenschap. Mogelijk wordt het NK ook nog fysiek gespeeld van 7 t/m 13 augustus of van 3 t/m 9 januari 2022.


Bij de D categorie (geboren 2009 – 2010 en jonger) deden een week later op 17 april acht kinderen mee waaronder drie Paardensprongers: Mehran, Maurits en Carlijn. Maurits en Carlijn zijn nog maar net lid van onze club ondanks de ledenstop, die we sinds het begin van het seizoen hebben. Ze wonen op Schiermonnikoog en komen daarom niet vaak op de clubmiddag dus konden we ze toevoegen aan ons ledenbestand. Maurits en Carlijn kunnen al aardig schaken en kennen een aantal van onze clubleden, heel leuk om ze erbij te hebben en op teamkampioenschappen kunnen ze natuurlijk meedoen met onze teams. Tijdens toernooien spelen ze natuurlijk ook in ons clubshirt. Maurits won drie van de zeven partijen, een keurige score voor een E speler. Mehran speelde een ongelukkig toernooi met slechts twee overwinningen. Een beetje onder zijn kunnen maar hij is ook nog maar een E’tje. Kampioen bij de jongens werd de pas 7 jarige Viaan Gohil (SG Staunton). Hij gaat samen met clubgenoot Ghilon Etienne en Silvijn Smit (Matadoren) naar het NK. Carlijn wist slechts een partij met een remise af te sluiten, de andere partijen gingen verloren maar toch mag ze, omdat de NOSBO twee meisjes plaatsen heeft, naar het NK. NOSBO kampioen werd Sarah Schipper (SC Ten Boer). Eli Alia speelde niet mee want zij is een van de geplaatste spelers voor de categorie D meisjes. Voor Eli Alia betekend dit dat ze op twee NK’s van de partij is. Het NK D online wordt gespeeld op 13 en 14 mei. Het toernooi wordt misschien ook fysiek gespeeld maar er zijn nog geen data voor gepland.


In de E categorie deden op zaterdag 24 april slechts zeven kinderen mee die gingen strijden om drie NK plaatsen bij de jongens en twee bij de meisjes. Omdat er maar twee meiden deelnamen waren zij voor het toernooi al geplaatst voor het NK. Het ging er alleen nog om wie NOSBO kampioene zou worden. Van Imara weten we dat ze online spelen niet zo leuk vind en online onder haar niveau presteert. Twee punten uit twee gewonnen partijen over zes ronde was voldoende om NOSBO kampioene te worden bij de meisjes, en dat is natuurlijk een mooie titel. Samen met Sarah Schipper gaat ze naar het NK op 8 en 9 mei. Het fysieke NK staat gepland op 11 en 12 september. Twee punten was ook de score van Maurits waarmee hij vijfde werd. De grote verrassing was Mehran. Hij won heel knap de eerste vier partijen o.a. tegen de PJK winnaars C en D categorie en leek op weg naar de titel. Leek want de twee laatste partijen gingen helaas verloren. Tegen Deen van der Kolk stond Mehran ver voor maar was te gretig met het slaan stukken waardoor zijn dame op de achtste rij kwam te staan achter de vijandelijke pionnen. Een passieve positie voor de dame waarna Deen zijn kans schoon zag en Mehran mat zette. Ook tegen Imara stond Mehran veel beter maar ook deze partij ging verloren. Een hele knappe tweede plaats voor Mehran, maar wat was de NOSBO titel dichtbij. Die ging naar Ghilon Etienne van SG Staunton. Derde werd clubgenoot Viaan Gohil. Dit drietal zien we terug op het NK.


Rest nog het PJK voor de allerjongste categorieën F, G en H op zondag 30 mei. Er liggen op dit moment drie opties open voor dit toernooi: online, binnen in buurtcentrum Hunzeborgh, buiten bij het buurtcentrum. Welke optie het wordt horen we later. Als het een fysiek toernooi wordt dan volgt een mega prijsuitreiking na afloop van het toernooi. Alle bekers van de PJK’s worden uitgereikt + bekers eindejaars toernooi, Winterkampioenschap en Staunton 150 toernooien. Joias Hillenkamp gaat buiten het een en ander organiseren, kortom een feestje om je op te verheugen.

Dank aan Martijn Hardeman voor de vlekkeloze organisatie van de drie online toernooien!


Op de foto: Mehran met clubshirt online.

Meer verslagen zie de sites:

NOSBO

SG Staunton
29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven