PJK meisjes C nog onbeslist!

Bijgewerkt op: 15 mrt.

Zaterdag 12 maart 2022.

Op de tweede dag van de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) was het in Hoogkerk vandaag de beurt aan de C (t/m 14 jaar) en de E (t/m 10 jaar) spelers. De C spelers begonnen hun toernooi om 10.00 uur, de E'tjes mochten uitslapen, zij speelden vanaf 13.00 uur in de kleine zaal.

De Paardensprong Girls


In de E categorie deden slechts 13 kinderen mee waaronder twee Paardensprongers: Azadeh en Sven. Azadeh was de jongste deelneemster en nog lang geen E speelsters. Zij deed vooral mee om veel te leren en had de hele middag veel plezier wat ook belangrijk is. Het enige punt wat ze scoorde kwam uit een bye in de eerste ronde maar ze krijgt nieuwe kansen op het PJK voor FGH spelers op 23 april in de Hunzeborgh. Sven won vier van de zeven partijen en eindigde op de gedeelde derde plaats. Op weerstandpunten werd hij vijfde wat in het sterke deelnemersveld een mooie einduitslag is.

Bij de C categorie kwamen maar liefst elf Paardensprongers in actie onder de 22 deelnemers. Dit aantal toont maar weer eens aan dat onze clubleden heel veel zin hebben in een fysiek toernooi! Vooraf wisten we dat een plek in de top drie voor onze clubleden gezien de hoge ratings in het deelnemersveld een lastige zaak zou gaan worden. Onder de meisjes hadden we wel vier troeven voor de NOSBO titel beste meisjes 2022: Eli Alia, Imara, Carlijn en Dagmar.


Eerst naar onze jongens waar Matthias de meeste punten wist te scoren. Vier punten uit zeven partijen leverde voor hem de tiende plaats op. Maurits werd twaalfde met 3.5 punten. Daar had misschien iets meer in gezeten want hij speelde soms te snel. Maar als D speler een mooi resultaat. David won het onderlinge treffen van zijn broer Simon maar in de eindstand bleef Simon, ook nog D speler, zijn oudere broer voor 3 - 2. Voor Hedde en Casper was het hun eerste toernooi in lange tijd. Het was duidelijk even wennen om veel partijen achter elkaar te spelen. Hedde won drie partijen en Casper twee. Mehran begon het toernooi waar hij vorige week mee eindigde, noteren. Vorige week zagen we hem veel rustiger spelen door de notatie en ook vandaag was dat het geval. Jammer dat hij met een flinke voorsprong in een van de partijen zijn tegenstander pat zette. Met 2.5 punten als D speler mag hij tevreden zijn in het sterke deelnemersveld.

Tot de laatste ronde was het enorm spannend bij de meisjes. Eli Alia had een moeizame start. Ze verloor in de eerste ronde van een van de titelfavorieten Noel Koene (SC Hoogeveen). In de tweede ronde speelde ze verrassend remise tegen Maurits en ronde drie leverde ook geen punten op tegen clubgenote Dagmar. De ronden die volgende leverde drie winstpartijen op tegen Hedde, Simon en David. Met 3.5 punten had ze in ronde zeven kans op de meisjes titel. Ook Dagmar trof het ook niet in de eerste twee ronden. Sono Folkers (Matadoren) en Etienne Ghilon (Staunton) (beiden ook favoriet om op het podium te komen) waren een maatje te groot. De winst op Eli Alia bracht haar terug in het klassement waarna ze ook wist te winnen van Matthias en Anouk Koerts (Staunton). Met drie punten had ze in ronde zeven ook kans op de meisjestitel.


Carlijn schoot als een raket uit de startblokken. Vier zeges uit vier partijen tegen Casper, Mehran, Imara en Roan Wiersma (SC Haren) betekende en eerste plaats in de tussenstand na ronde vier. Daarna kwam ze de toppers tegen. Tegen Sono verloor ze kansloos maar tegen Noel lag een remise in het verschiet. In een lastig eindspel, met kans op een half punt, maakte ze een klein foutje in en toren/pion eindspel. Met vier punten ging ze de laatste ronde in. Deze score stond na zes ronden ook op het bord voor Imara. Zij won de eerste twee partijen van Sarah Schipper (SC Ten Boer) en Matthias. Tegen Carlijn en Anouk werd verloren maar in ronde vijf en zes werd gewonnen van Hedde en Dagmar. De meiden hebben dus punten van elkaar gesnoept maar in de laatste ronde allemaal kans op de meisjes titel.

Of het de zenuwen waren of iets anders, om eventueel een beslissende remise te scoren, weet ik niet maar alle vier gingen in de laatste ronde onderuit. Dagmar had op papier de makkelijkste tegenstander maar kreeg een niet te verdedigen aanval op de GH lijn. Eli Alia en Carlijn troffen weer sterke tegenstanders, Matteo Petrelli (Staunton) en Etienne. Beiden waren een maatje te groot voor onze meiden. De langste partij van de dag werd gespeeld op het eerste bord waar Imara er alles aan deed om de meisjestitel binnen te halen. Geluk had ze niet met de indeling want ze trof Sono die de NOSBO titel algemeen inmiddels in de tas had. In een eindspel met pionnen paard was ze kansloos tegen een paard achter haar pionnen. Als hoogst eindigende meisje won Carlijn toch een geldprijs.


In de eindstand drie meisjes die allemaal vier punten hebben. Imara, Carlijn en Elisa Oostinga (SC Ten Boer). Bij een gelijke eindstand om het kampioenschap tellen allen de winstpunten. De weerstandpunten in het voordeel van Carlijn tellen niet. Dit betekend dat er een barrage gespeeld moet worden om te titel NOSBO kampioene beste meisje Cat. C 2022. Vanmiddag was daar geen tijd meer voor dus gaat dit ergens de komende maanden gespeeld worden. Het wordt even zoeken naar een geschikte datum, mede omdat Carlijn de overtocht moet maken vanaf Schiermonnikoog!


Verslag en uitslagen standen op de NOSBO site.
35 weergaven0 opmerkingen