top of page

Rommelig GP St. Jabik levert veel podium plaatsen op.

Zaterdag 17 december 2022.

Zo vlak voor de kerstdagen en ook rond oud en nieuw zijn er weer veel toernooien. Vooral op Fries grondgebied waar traditioneel in de wintermaanden alle GP toernooien worden gespeeld. Vandaag reisden veel clubleden naar het Friese St. Jacobiparochie waar voor het eerst in drie jaar (door Corona) weer een toernooi werd georganiseerd. Normaal trekt een toernooi in Friesland maximaal rond de vijftig deelnemers maar vandaag was het net als op Schiermonnikoog en in Buitenpost voor de inschrijving sloot, al uitverkocht met 78 deelnemers. Vandaag het bericht op de NOSBO site dat GP Schaakfestival op 28 december nu al vol geboekt is. In de bijna 17 jaar als jeugdleider bij onze club is dat bijna niet voorgekomen. Een goed teken dat het schaken nog steeds populair is bij de noordelijke jeugd na de Corona crisis. In januari staan nog twee Friese GP toernooien op de kalender (7 januari Dokkum en 21 januari Bolsward) . Even wachten tot de laatste dag om te kijken wie je mogelijke tegenstanders kunnen zijn met je rating, is niet verstandig. Alle kans dat het vol is, meldt je op tijd aan en hou de NOSBO site in de gaten. Gelukkig hebben we voor ons open SC de Paardensprong toernooi, Zwitsers gespeeld, dit probleem niet. Op 4 februari volgend jaar kunnen we nu al zeggen dat iedereen mee kan doen. De uitnodiging komt tussen Kerst en Oud en Nieuw op de NOSBO site

Terug naar het toernooi van vandaag. Onder de 78 deelnemers was ruim 60% afkomstig uit het NOSBO gebied en in dit percentage 12 Paardensprongers. Na een rit van ruim een uur kwam ik in de carpool auto van Martijn Hardeman aan bij de speellocatie. MFC 't Beerdhuus. Wat meteen opviel was de veel te kleine speelzaal waar alle deelnemers incl. de A groep die op het podium ging spelen. Met alle ouders/begeleiders en wedstrijdleiders leverde dit gedurende het toernooi veel te veel lawaai op. De tafels waren net zo groot als in het Dorpshuis in Hoogkerk (die kennen jullie wel), maar nu stonden er twee borden op. Veel te krap natuurlijk. De deur naar de kantine stond heel lang open waardoor veel mensen heen en weer liepen. Ook bij de deur die later dicht ging was dit ook het geval. Wedstrijdleiders grepen niet in bij gezellig praten in de groepjes tijdens de partijen en ook zag ik leiders die zich bemoeiden met de partijen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Spelers moeten het, volgens de regels, zelf uitzoeken. De prijsuitreiking was een chaos. Geen bekers maar cadeau bonnen. Leuk idee maar foto's maken van de winnaars was echt niet mogelijk. Ik vraag mee wel af, wat vinden de beginners leuke een beker of een Primera Cadeaubon? Wat ook opviel dat ouders en spelers die klaar waren met hun partij heel dicht en ook tussen de borden konden komen. Kersttijd is leuk maar om kerstkransjes uit te delen tussen de de spelers terwijl ze een partij aan het spelen zijn.... ! Zo waren er nog wel meer dingen die niet allemaal goed gingen maar de intentie van de organisatie om een leuk toernooi neer te zetten was er natuurlijk wel. Het lawaai in de zaal was een van de redenen waarom een aantal van onze clubleden zich niet op en top konden concentreren. Jammer. Positief was de online score op de NOSBO site, technisch helemaal mogelijk gemaakt door Martijn Hardeman. Zo kunnen de thuisblijvers maar ook de deelnemers tijdens het toernooi hun score bij houden. En na afloop zie je meteen je plek, W-WE, en GP score! Super dat dit nu mogelijk is!


Hier wordt het pat!


In groep I twee clubleden, Arturs en Benthe. Voor Arturs was het zijn eerste Grand - Prix toernooi en schoot uit de startblokken, met drie uit drie begon hij voortreffelijk. Daarna haperde het even met 1.5 uit vier. Zijn score 4.5 punten leverde hem een derde plaats op het podium op. Prima gedaan! Benthe geef ik online les in stap 1 en veel toernooi ervaring heeft ze nog niet. Ze wil graag in de voetsporen treden van haar zus Carlijn. Dan begin je met partijtjes winnen en nog vaker pat spelen. Het patje lukte haar twee keer. Een keer met achterstand en een keer waar ze had kunnen winnen. Ze was er al heel blij mee tot ze in de laatste ronde wist te winnen, wat haar nog blijer maakte. Super leuk om te zien dat beginners al blij zijn met een resultaat zonder een beker te winnen. Ik voorspel dat het dak eraf gaat bij haar als ze haar eerste beker binnensleept.

In deze partij wint Hannah na een bizarre ontsnapping. Op weg naar goud!


In groep H was Hannah op basis van het rating favoriet. In een van de partijen die ik zag stond ze na een mislukte opening volledig verloren met een ingeleverde dame en toren. Maar als zo vaker bij beginners, je komt na 5 minuten terug en de stelling is volledig anders. Zo ook nu. Ze won met een promotie waarbij de dame op het verkeerde veld werd gezet. Met 6 uit 6 werd Hannah op onderling resultaat winnaar van de groep.

Wart en Noe speelden in de F groep. Wart moest na ronde vijf helaas naar huis omdat zijn vader ziek was geworden. Noe werd 4e en kreeg in de groep (ik weet niet waarom) wel een prijs. In een van zijn partijen in een bijna gewonnen stelling ging het mis. Een denkfoutje kostte hem zijn dame. Jammer maar Noe zien we ook progressie maken. Meer toernooien spelen is het devies In groep E was er weer een podiumplaats voor Ben. In deze groep viel een speler uit. Met drie uit zes was er een derde plaats voor Ben. Abe gaat gelukkig vaker toernooien spelen. Vandaag kwam zijn talent er niet helemaal uit. Ondanks een prachtig matje in een van zijn eerste partijen kwam hij met 3.5 punten niet verder dan de 5e plaats. Het advies is simpel. Iets meer zelfvertrouwen brengt je verder. Wel een positieve W-we score voor Abe + 0.44.

Zijn jongere broer Deen speelde samen met Simon en Imara in de C groep. Opvallend: ook een 5e plaats met 3.5 punten en een positieve W-we score + 0.45! Simon en Imara hadden een hele slechte dag. Met drie punten werd Simon (won wel van Imara maar verloor van Deen) 6e en Imara met remise tegen Deen 7e. Maar we weten dat ze natuurlijk veel beter kunnen. In deze groep zagen we ook veel pratende spelers tijdens hun partijen. Dat moet je echt niet doen.

Simons broer David had duidelijk last van het lawaai in de laatste ronde. Zijn partij in de laatste ronde zag er heel goed uit met een bijna gewonnen stelling. David wimpelde een remise aanbod af maar zag, mede omdat hij zich niet voldoende kon concentreren, een dubbele aanval van het vijandelijke paard over het hoofd. Er was misschien nog wat te redden maar met twee passieve torens op A8 en H8 was de opgejaagde koning niet meer te redden. Jammer dat deze partij werd verloren. Het kostte David de eerste plaats maar de 5 gewonnen punten was toch goed voor plek drie. Carlijn scoorde een half puntje meer. Het onderlinge was wel in haar nadeel. Maar de 5.5 punten leverde wel zilver op.

Rest de A groep. Deze groep hoort eigenlijk in een apart zaaltje te spelen maar nu zaten ze op het podium. Leuk maar midden in het lawaai. Dagmar, voor het eerst? in deze groep had daar duidelijk last van. Onze meiden doen het bijzonder goed en Dagmar is een van de grootste talenten onder hen. Zij heeft de laatste toernooien heel veel gewonnen maar vandaag zat er niet meer in dan twee punten uit vijf partijen. Gelukkig kon ze erom lachen. Soms zit het mee en soms tegen. Wat we zeker weten we gaan nog heel veel van haar horen. Een stap voor haar zou zijn om zich te meten op Nationaal niveau. Onmisbaar om een flinke stap voorwaarts te maken. Misschien gaat ze meedoen met het Chess Festival in Groningen. Het toernooi werd gewonnen door mede car poole genoot Sono Folkers. Zijn volgende zege in de Grand - Prix cyclus. Gefeliciteerd!


Dank aan de organisatie voor een leuke schaakdag in Friesland. Meer lezen zie de NOSBO site!
104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page