Schaakeiland Schiermonnikoog kleurde weer geel!

Zaterdag 2 november 2019

Als je een lijstje maakt van de 5 meest favoriete en leukste toernooien onder onze clubleden dan kom je in willekeurige volgorde tot deze toernooien: Grand – Prix Ten Boer (18 januari), Jeugdtoernooi Aurich (15 december), de schaakinterland in Bourtange, ons SC de Paardensprong Jeugdtoernooi (29 februari) en natuurlijk het Lytje Willem toernooi op Schiermonnikoog. Vandaag werd op Schier de 4e editie gespeeld.

Het leuke van dit toernooi is dat het echt een dagje uit is. De overtocht met de boot maakt het natuurlijk helemaal speciaal. Vorig jaar werd Schiermonnikoog uitgeroepen tot het eerste schaakeiland ter wereld. Ongeveer 20 Paardensprongers waren vorig jaar bij de “plechtigheid” aanwezig. Vanmorgen vroeg vertrokken 19 Paardensprongers, 17 ouders en drie schakende gezinsleden die ook meededen (Elodie (zus van Imara en Aron), Anne (broertje van Ties) en David (broer van Simon en op proef bij de club), naar Lauwersoog voor de boot van 09.30 uur. Namens de trainersstaf gingen Miryam, Hieke, Sjoerd en Ronald mee. Het toernooi werd vorig jaar twee weken eerder georganiseerd, nog net in de zomertijd met destijds super mooi weer en een hele volle boot. Vandaag viel het reuze mee, plek zat op de boot waardoor ons gezelschap allemaal bij elkaar konden zitten. Dat leverde leuke plaatjes op (zie het fotoboek met veel foto’s van vandaag) met onze clubshirts en de gele SC de Paardensprong rugtasjes. Natuurlijk werd er op de boot veel geschaakt met de meegenomen materialen.

Aangekomen in het dorp was het eerst tijd voor het maken van een groepsfoto. Gedurende de rest van de dag is het bijna onmogelijk om dat nog voor elkaar te krijgen. Daarna ging iedereen zijn eigen gang om de bijna twee uur, voor aanvang van het toernooi, te overbruggen. Aan het toernooi deden dit jaar 60 kinderen mee. Onze club leverde het derde deel daarvan. Met SC Ten Boer samen, 13 kinderen, leveren twee clubs de helft van de deelnemers! De vraag vooraf, nemen we ook het derde deel van de prijzen, de bekende vuurtorentjes, mee naar het vaste land? Net als vorig jaar kregen alle deelnemers een T shirt waardoor ons Paardensprong geel verdween en het voor ons als trainers wel lastiger werd om de vele clubleden te vinden.

In Hotel van der Werff (bestaat 300 jaar) speelden de A en B groep in de rustige serre, de rest speelt in een zaal waar het best wel rumoerig was. De ene speler kan hier beter tegen dan de andere, dat is even niet anders op dit toernooi. In de A groep waar zes spelers inzaten had Aron zijn dag niet. Hij eindigde als laatste met een remise en een winstpartij tegen Pieter die twee remises scoorde en heel knap de partij won tegen de winnaar van vorig jaar Arjan de Vries. Pieter werd met 2 punten vierde. Elliot was al laagste ratinghouder geplaatst maar leverde een hele goede prestatie. Drie partijen met winst, o.a. tegen Pieter en Aron en een keer remise. Met 3.5 punten werd hij gedeeld eerste maar moest op onderling resultaat Arjan voor laten gaan, die zijn titel prolongeerde. In groep C was Elia Alia oppermachtig met zes punten uit zeven partijen. Berend en Ties werden met 3 punten vijfde en zesde op onderling resultaat.

Vijf Paardensprongers speelden in groep D waarvan twee het podium haalden, de broers Jorn en Hedde. Jorn won de groep met zes punten en Hedde eindigde op onderling resultaat met 4 punten op de derde plaats. Imara werd vijfde met 3.5 punten gevolgd door Casper met 3 punten. Gianluca moest genoegen nemen met de laatste plaats, 2 punten. Gianluca vond de overtocht met de boot het leukste van dit toernooi. In groep E geen podiumplaatsen voor de Paardensprongers. Matei begon goed met drie uit vier maar verloor helaas de laatste drie partijen. Met drie punten werd hij vijfde, op onderling resultaat voor Simon. Boaz met twee punten werd zevende. Tot zover vielen de familie Hardeman en Kolijn nog niet in de prijzen maar in groep F zorgden Elodie en David ervoor dat er toch prijzen meegingen naar huize Hardeman en Kolijn. Beiden eindigde op een gedeelde tweede plaats. Op onderling resultaat mocht Elodie de beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen en David de derde prijs. Anne wist helaas geen punten te scoren in deze groep maar hij heeft vast een leuk toernooi gehad.

In groep G vinden we slechts een Paardenspronger terug: Jonathan. Jonathan heeft nog niet zoveel toernooien gespeeld maar deed het vandaag geweldig. Met vier punten werd hij gedeeld derde. Twee anderen uit deze groep hadden ook vier punten verzameld met een gelijk onderling resultaat werd het vluggeren. Het enige wat Jonathan van vluggeren wist is dat je heel snel moest schaken. Regel bij vluggeren is dat je wint bij een onreglementaire zet van je tegenstander. Je moet dan wel claimen bij de scheidsrechter. Deze regel kent Jonathan niet, gelukkig voor hem zijn tegenstanders wisten dat ook niet. Gedurende de twee partijen zagen we veel zetten van Jonathan en zijn opponenten die niet mochten. In de eerste partij won Jonathan die best gespannen achter het bord zat veel materiaal waarna zijn tegenstandster opgaf. In de tweede partij ging het eerst een stuk minder, Jonathan leverde snel een toren en dame in maar vocht zich terug in de partij door stukken terug te winnen. Zij opgejaagde koning stond veilig tussen zijn eigen pionnen toen de klok van de tegenstandster op nul stond. Jonathan hield gedurende de partij de klok goed in de gaten. Met een “je tijd is om” won Jonathan zijn eerste beker! Super gedaan! In de laatste groep, H, vier clubleden. Lisa, die de hele dag gecoacht werd door Hieke werd met nul punten laatste. Pim won twee partijen en eindigde op de 6e plaats. Melle miste het podium maar net. 4.5 Punten was een half puntje te weinig om derde te worden. Sebastian won vijf partijen en speelde remise tegen Melle. Deze score was voldoende voor de tweede plaats in groep H. Sebastian was niet tevreden met het zilveren resultaat, hij was het liefst eerste geworden.

Acht bekers gingen met de half acht boot mee naar de wal. Er waren 24 bekers te winnen. Een derde deel van het aantal bekers, dus ook qua gewonnen bekers een geslaagde dag! Voor de trainers leverde dit toernooi weer veel lesmateriaal op.

Ouders zijn enorm belangrijk voor onze club. Zij zorgen dat de kinderen naar toernooien kunnen gaan. Zo ook vandaag. Veel clubleden konden met elkaar meerijden. Daarvoor: ouders bedankt! Dank ook naar de organisatoren van het toernooi. Het was weer een hele leuke en gezellige dag op Schiermonnikoog! Volgend jaar komen we natuurlijk weer. Een tip: misschien kunnen jullie kijken of je het toernooi kan verplaatsen naar het eind van de zomer of in het voorjaar. Beter weer en voor de meegereisde ouders ook leuk om per fiets of lopend het eiland te verkennen. Het strand is dan ook een mooie optie.


Alle eindstanden zijn te vinden op de NOSBO site.

0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png