top of page

Schaakstad Groningen!

Bijgewerkt op: 23 feb.

Woensdag 22 februari 2023.

Afgelopen weekend deden bijna 250 kinderen mee aan twee toernooien in de stad Groningen. Nog nooit in het bestaan van onze club zaten zoveel kinderen op een dag achter een schaakbord. Schaken is "hot" op dit moment en dat merken met name de clubs in de Gemeente Groningen. Ik sprak dit weekend een aantal jeugdleiders en overal hetzelfde geluid: we zitten aan onze max. en kinderen komen nu op de wachtlijst. Ook bij onze club is dit al lang het geval Ook in bibliotheken is het te merken. Schaakboeken voor de jeugd zijn er bijna niet te krijgen. Supermooi voor onze sport!

Het Basisscholenkampioenschap Stad Groningen beleefde, in het Dok in Lewenborg, de drukste (34e) editie in ruim 10 jaar met 132 deelnemers. Natuurlijk waren er ook Paardensprongers actief op dit toernooi. Bij de groep 5 leerlingen werd Tobias (Palet) derde met 5 punten uit negen partijen.

Deen (GSV) werd kampioen bij de groep 7 leerlingen en bij groep 8 werd Melle (Kompas) op weerstandpunten derde. Knap want hij was niet helemaal fris na een paar dagen ziekte.


In het scholen klassement worden geen tweede bekers uitgereikt aan dezelfde school.

Het scholenklassement werd dit jaar weer gewonnen de de GSV. Zij hebben een groot voordeel t.o.v. de rest van de scholen omdat op deze school structureel elke week schaakles op school wordt gegeven. Op de tweede plaats eindigde de Haydenschool en derde werd verrassend het Palet met ons clublid Gideon. Voor het eerst staat de school op het podium in het scholenklassement.

Vanuit de organisatie werd aangenomen dat zes teams naar de halve finale provincie Groningen zouden gaan maar dat blijken er acht te zijn. Volgens de NOSBO reglementen is het aantal teams welke zich plaatsen afhankelijk van het aantal deelnemers bij een individueel toernooi waarbij de deelfactor vier is. Het rekensommetje is eenvoudig: 132 : 4 = 33 dit delen door vier, het aantal teamleden, levert acht teams op. Het Kompas leek buiten de prijzen te vallen maar de school van Melle mag nu dus door naar de halve finale! Het was een gezellige maar ook rumoerig scholenkampioenschap in het Dok maar dat hoort ook een beetje bij dit soort toernooien, waar dit jaar, de maximum capaciteit van het Dok, wel zo'n beetje bereikt is. Dan toch even een verbeterpuntje voor de organisatie, de bekers. Dit waren tweede hands exemplaren van een bekende Groninger schaakfamilie. Niet erg, want het is wel zo duurzaam. Maar als je deze bekers weg gaat geven aan kinderen en scholen, vaak voor hun de eerste beker, let dan even op wat je weggeeft als prijzen. Tobias en Hannah van het Palet kregen een beker met een verkeerd jaartal erop. Nog erger: het Palet won voor het eerst als school een beker. Deze was beschadigd, geen graveerplaatje en een plakplaatje met Pupillendag 2009 erop. Bovendien zat er nog een flinke hoeveelheid stof op. Je kunt je voorstellen dat ouders en ook de kinderen hier behoorlijk boos over waren. Inmiddels is de beker vervangen en nieuwe graveerplaatjes besteld.

Dit kan niet!

Uitslagen BSK


Zaterdagmorgen ging in Het Dorpshuis Hoogkerk de derde (van de vier) editie van het kwalificatie toernooi NK ABC van start. Vanuit heel Nederland kwamen spelers naar Hoogkerk voor het schaakweekend. Onder de 104 deelnemers, een record aantal voor een kwalificatie toernooi een flink aantal Paardensprongers. Zij deden mee vanuit meerdere perspectieven: plaatsen voor het NK, een weekend (7 ronden, vier op zaterdag en drie op zondag) langere partijen spelen en voor degenen die zich al hadden geplaatst meedoen voor de geldprijzen. Het toernooi was door de NOSBO Jeugdcommissie tot in de puntjes georganiseerd. Bij eerder toernooien werd geen gebruik gemaakt van de scheidingswand. Dit keer bleek deze prima te werken als geluiddemper en de ruimte er achter was, na passen en meten groot genoeg voor alle deelnemers. En wat te denken van een liveblog, online foto's en heel veel live borden. Bovendien op zaterdagavond voor de liefhebbers een Chinese maaltijd, want in de vroege avonduren werd ook nog een ronde gespeeld. Wederom is bewezen dat we in het Noorden een perfect georganiseerd toernooi kunnen neerzetten.

Vanuit onze club deden mee: Dagmar, Eli Alia, Carlijn, Imara, David, Simon, Mehran, Hedde, Jorn, Berend en Mehran. Op dit toernooi werd ook gespeeld voor de NOSBO PJK titels. David werd derde in de C categorie. In deze categorie werd Dagmar kampioen bij de meisjes. De titel bij de D meisjes werd gewonnen door Eli Alia. Imara wist zich te plaatsen voor het NK. Dat lukte Dagmar net niet. In de laatste partij had ze genoeg met een remise voor plaatsing maar helaas verloor ze de partij. In maart heeft ze nog een laatste kans tijdens het vierde plaatsings toernooi in Eindhoven op 18 en 19 maart.

Op de NOSBO site een uitgebreid verslag door Martijn Hardeman en alle uitslagen + een fotoalbum. Bij eerdere NK's kreeg de Jeugdcommissie al veel lovende woorden over de organisatie. Ook na dit toernooi veel waardering vanuit het land en terecht! Het Dorpshuis is een perfecte plaats voor toernooien met zeer behulpzame medewerkers. Dicht bij de A7 prima te bereiken met voldoende parkeergelegenheid.


(de foto's zijn helaas wat van mindere kwaliteit dit keer)
103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page