top of page

NOSBO/FSB GP finale in snikheet Hoogkerk.

Bijgewerkt op: 13 jun.

Zondag 11 juni 2013.

Vandaag stond de finale van de Grand - Prix Cyclus NOSBO/FSB op het programma in het Dorpshuis in Hoogkerk, maar ook de eerste dag met tropische temperaturen met ruim 30 graden op de thermometer. Onder de 117 deelnemers deden maar liefst 30 Paardensprongers mee aan dit toernooi. Ik heb even in onze clubgeschiedenis gekeken over de laatste jaren maar nergens vind ik dit aantal bij een Grand- Prix toernooi. Uitzondering natuurlijk ons jaarlijkse SC de Paardensprong toernooi. Schaken bij hoge temperaturen, daar heeft de ene meer last van dan bij de andere. De warmte stijgt naar je hoofd en ik denk dat menig clublid hier last van heeft gehad. Maar er werden ook mooie resultaten geboekt. In dit verslag, op basis van de scores, want we kunnen met zoveel deelnemers niet iedereen volgen, ook nog even een korte terugblik op het GP in Hoogeveen van vorige week. Vermeldenswaardig, een mooie opkomst van spelers uit Aurich waar we goede contacten mee onderhouden.

Hannah, derde in het NoSBO/FSB klassement

Op het toernooi van vandaag stond er meer op het spel dan de bekers in de groepen. Ook de bekers voor de beste zeven kinderen in het Grand - Prix klassement werden uitgereikt en natuurlijk de wisselbeker. Deze beker komt uit de FSB GP cyclus, voor Corona. Nu er een gezamenlijk klassement is van de NOSBO en FSB is dit de nieuwe wisselbeker. De beker bleek te staan bij Deen van der Kolk en na wat poetswerk en een nieuwe graveerplaat is dit de nieuwe wisselbeker. Vanuit de jeugd was er voor het toernooi de vraag om meer tijd op de klok. Vandaar een eerder begin om 11.30 uur. De groepen A t/m E speelden in twee kleine zaaltjes met een draaiende ventilator 25 + 5. De groepen F t/m P in de grote zaal met 15 + 5 als bedenktijd. Laten we in dit verslag beginnen bij groep P. In deze groep vijf Paardensprongers waarvan er eentje in de prijzen viel. Ayana (zusje van Imara) en Vince hadden niet hun dag. Met een half pintje werd Ayana achtste en Vince met een punt zevende. Rowen en Azadeh werden met 3.5 punten op onderling resultaat zesde en vierde. Jammer dat Rowen nog niet helemaal weet hoe mat te zetten. Een van de partijen werd pat, met een overmacht van stukken voor Rowen op het bord. Christo scoorde een half puntje meer wat goed was voor de derde plaats in de groep. Ook Benthe in groep O had niet haar dag. Met een puntje uit twee remises, maar wel met een medaille voor iedereen die geen beker had gewonnen, keerde ze terug naar Schiermonnikoog. In de N groep geen punten voor Floris. Maar hij is nog maar net clublid en heeft veel te leren. Dit toernooi gaat hem vast en zeker verder brengen. Steph won drie partijen en werd daarmee vijfde. Voor Milan in groep M geldt hetzelfde als voor Floris. Veel toernooien spelen daar leer je van. Met een gewonnen partij werd Milan zevende. Hannah de Jong, zus van Gideon wordt volgend seizoen clublid. Ze heeft al wat ervaring door twee seizoenen les op het Palet en de schoolschaak kampioenschappen. Vandaag speelde ze goede partijen. Met vijf punten werd ze winnaar van de groep.

In de L groep vinden we een belangrijke speelster terug in het GP klassement. Hannah Urban. Net als haar broer Tobias hebben ze beiden bijna alle GP toernooien gespeeld en succesvol in Hoogeveen. Hannah stond er heel goed voor om na dit toernooi een beker te scoren IN het klassement. En dat maakte ze vandaag volledig waar. Met een derde plaats scoorde ze naast de beker voor de derde plaats ook 14.43 punten voor het GP klassement waarin ze het podium haalde met de derde plaats1 Gefeliciteerd! Broer Tobias kwam net naast het podium terecht. Drie punten betekende plaats vier. De tweeling gaan a.s. zaterdag naar de Nationale Pupillendag in Spijkenisse, succes daar! In groep K had Sven de hoogte rating maar wist het rating verschil niet om te zetten in een podiumplaats wat vorig week wel lukte in Hoogeveen. Met twee punten werd Sven zesde. In groep J geen clubleden. Noe in groep I was oppermachtig. Met een remise en zes winstpartijen won Noe de groep waarvan hij zelf zegt: dat is voor mij te laag! In groep H bleef het tot de laatste ronde spannend tussen Wart en Gideon om de podiumplaatsen. Wart won in de zesde ronde Terwijl Gideon niet verder kwam dan remise tegen Niek Eilander. De onderlinge partij in de laatste ronde werd gewonnen door Gideon. Wat in Hoogeveen niet lukte voor beide spelers lukte vandaag wel. Een podiumplaats voor beide spelers, Gideon eerste, met een flinke W-we + 2.68 en Wart derde. In groep G geen beste dag voor Ben. Puntloos werd hij laatste. Wel succes voor Matthias. Vier en een half punt op onderling resultaat goed voor brons op het podium. In de F groep, de laatste spelend in de grote zaal geen Paardenspongers, Dus gaan we verder naar de groepen E en D spelend in het kleine zaaltje boven.

In groep E hadden Mehran en Hedde hun dag niet. Beide jongens kwamen niet verder dan een puntje. Succes was er wel voor Gianluca die qua spel ons blijft verbazen. Hij won alle partijen in deze groep en scoorde een mooie W-we, + 2.57. Een groep hoger, D, was er weer succes voor Imara. Na haar podiumplaats op het NK zit ze in een stijgende lijn. Vanmiddag twee remises, o.a. tegen Deen en drie winstpartijen, Vier punten leverde Imara de eerste plaats op. Deen was gisteren nog actief in Gouda waar hij met zijn school, de GSV, na twee intensieve speeldagen tweede van Nederland werd. Vandaag was de fut er misschien wat uit. Met 1.5 punten werd Deen vijfde.

De groepen A t/m C speelden in het zaaltje beneden. Ook daar een draaiende ventilator maar het was daar net iets minder warm dan boven. In de C groep was er net geen podiumplaats voor Maurits. Met 2.5 punten een gedeelde vierde plaats. Simon wist een half puntje meer te scoren wat de beker voor de derde plaats opleverde. Voor de Paardensprong Girls Carlijn en Dagmar geen succes vandaag in groep B. Carlijn speelde twee keer remise (ook tegen Dagmar) en Dagmar kwam niet verder dan 1.5 punt. Dus geen beker dit keer naar Schiermonnikoog. Net als zijn broer Simon ook een derde plaats voor David. Hij won o.a. van Dagmar en speelde remise tegen Carlijn. Uit de andere drie partijen wist David nog 1.5 punten te scoren. In de sterke A groep met allemaal 1300+ spelers! een minder goede dag voor Eli Alia. Ze speelde nog wel knap remise tegen Elise Knobbe en winst tegen Sono Folkers maar verder dan deze punten kwam ze niet. De partij tussen Berend en Sono eindigde in remise. Beiden wonnen daarnaast drie partijen dus volgde een barrage voor de eerste plaats in de groep. De spannende partij die door velen gevolgd werd op het grote scherm in de kantine werd gewonnen door Berend. Ik denk niet dat Sono het heel erg vond want hij werd overtuigend winnaar van het NOSBO/FSB GP klassement, gefeliciteerd!


Alle uitslagen in de groepen staan op de NOSBO site evenals de eindstand in de GP klassement.


Het was ondanks de warmte een mooie afsluiting van de GP cyclus maar nog niet het laatste toernooi. Op zaterdag 8 juli de seizoen afsluiting met het Open Noord Nederlands Jeugd Kampioenschap (ONNJK). De inschrijving wordt binnenkort geopend.92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page