• Ronald van Nimwegen

Stappenkampioenschap een schaakfeest in Hoogkerk!

Zondag 27 juni 2021.

Voor de Nederlandse sportliefhebber zou het vandaag een mooie dag kunnen worden. Max Verstappen achter het stuur in Oostenrijk, de 2e etappe in de Tour de France en het Nederlands Elftal in de achtste finale tegen Tsjechië. Voor onze sport was de dag al geslaagd voordat een eerste zet op het bord was gedaan. Na negen maanden eindelijk een fysiek toernooi! De honger onder de Noordelijke jeugd om weer achter een echt bord te gaan zitten was groot. Maar liefst 85 kinderen deden mee aan het stappenkampioenschap, een record. Helaas mochten er nog geen ouders bij het toernooi aanwezig zijn. We hopen dat dat volgend seizoen weer kan.

Een paar weken geleden, toen de Corona maatregelen werden versoepeld, besloot de NOSBO jeugd commissie om dit toernooi als afsluiting van het seizoen door te laten gaan. Waarom ook niet want de bekers stonden sinds oktober, toen het toernooi ook op de agenda stond, in een doos te wachten op een nieuwe eigenaar. Een mooie gelegenheid om ook de vele bekers van de online toernooien uit te reiken. De planning was om in de stappengroepen zeven ronden te spelen met 15+3 op de klok. Wat we bij de planning van dit toernooi nog niet wisten: het Nederlands elftal stond om 18.00 uur voor de aftrap in Boedapest. Het was voor de organisatie steeds rekenen of we de zeven ronden zouden halen om rond half zes klaar te zijn met het toernooi en de prijsuitreiking. Na ronde 5 werd besloten het toernooi in te korten tot zes ronden voor de stappen 0, 1 en 2. De groep 3,4,5 zouden vijf ronden spelen. Achteraf een juiste beslissing, even voor half zes was de laatste beker uitgereikt.

Onder de 85 deelnemers maar liefst 23 Paardenspongers. Ook Carlijn en Maurits waren vanaf hun woonplaats Schiermonnikoog overgekomen om het schaakfeest in Hoogkerk mee te maken. Voor het toernooi begon kregen ze ook ons clubshirt zodat ze ook als Paardensprongers herkenbaar zijn. Met zoveel deelnemers is het natuurlijk onmogelijk om over iedereen iets te schrijven, dus beperk ik me in dit verslag tot de resultaten en die mochten er wezen! In de stap 0 groep (kinderen zonder diploma of met een opstap diploma) deden Lisa en Azadeh mee. Azadeh, een van de jongste in de groep scoorde 1 punt en Lisa twee, maar ze hadden duidelijk veel plezier en dat is het aller belangrijkste bij deze jonge meiden! Anne, broertje van Ties maar geen clublid deed het keurig. Met drie punten werd hij 10e.

In elke stappengroep waren zes bekers te winnen en voor iedereen die niet met eremetaal naar huis ging was er een medaille. In de stap 1 groep, met 24 kinderen, waren de geelhemden duidelijk de sterksten. Julian werd in zijn eerste toernooi in clubshirt knap 10e met 3.5 punten. In de top van het klassement zagen we mooie en spannende partijen tussen de Paardenspongers wat resulteerde in in een spannend slot. Simon werd 5e met vier punten, evenveel als zijn broer David die 4e werd met betere weerstandpunten (WP). Derde werd Imara met 4.5 punten. De bekers voor de 1e en 2e plaats gingen naar Schiermonnikoog. Carlijn en Maurits scoorde beide vijf punten. Carlijn werd eerste met een betere WP.

In de stap 2 groep deden ook 24 kinderen mee waarvan elf van onze club. Sebastiaan en Matei hadden hun dag niet met een en twee punten. Hedde, Jorn, Boaz en Melle deden het wat beter met 2.5 punten. Ties scoorde drie punten. Mehran werd met 3.5 punten zevende maar kreeg toch een beker voor de 5e plaats tijdens de prijsuitreiking. Dit was een foutje van de organisatie want er was een verkeerde eindstand. Omdat de beker al was uitgereikt werd besloten dat Mehran de beker toch mocht houden. Casper miste daardoor zijn beker voor de 6e plaats maar die krijgt hij a.s. vrijdag op de clubmiddag. De favorieten voor de eerste plaats, Dagmar en Berend, maakten die rol helemaal waar. Berend won van Dagmar en werd met een 100% score eerste. Dagmar legde met 5 punten beslag op de tweede plaats.

Aron begon voortvarend in de stap 3/4/5 groep met 20 deelnemers. Met twee uit twee leek hij een concurrent te worden voor de topklasseringen maar daar bleef het helaas bij. Elliot en Pieter scoorde een puntje meer wat net niet voldoende was voor een top zes klassering. Eli Alia lukte het wel om een beker te scoren. Het halve punt tegen Pieter (net als in de best of 4 halve finale clubcompetitie) was daarvoor doorslaggevend. Met 3.5 punten een vijfde plaats voor haar als een van de jongsten in deze groep. Een mooie prestatie!

In totaal konden de Paardensprongers in de groepen, omgerekend naar het aantal uitkomend in de groepen 18 bekers winnen. Het werden er negen (beker Mehran niet meegerekend) dus een uitstekend resultaat.

Foto's van de prijsuitreiking

Ruim 100 bekers staan te wachten!

Winnaars Staunton 150 jaar toernooien (online)

Berend was de enige aanwezige bij de uitreiking online Winterkampioenschap

Winnaars eindejaarstoernooi (online)

Persoonlijke Jeugd Kampioenschappen online

Stap 0

Stap 1

Stap 2

Stap 3/4/5

Het was een geweldige schaakdag in Hoogkerk waar we lang naar hebben uitgezien. Een dag met heel veel winnaars, en een mooie dag voor het jeugdschaken in het Noorden. We mogen weer! Ook voor de sport in Nederland winnaars: Max won de GP van Oostenrijk en Mathieu van der Poel won de etappe in Franrijk en pakte op imponerende wijze het geel en de bollentrui. Helaas ook een verliezer. Het was einde oefening voor het Nederlands Elftal op het EK met een 2 - 0 verlies tegen Tsjechië.

Catering in het Dorpshuis: mag ik een broodje kroket en een frikandel voor mijn zusje.

Onmisbaar op toernooien: de Donald Duck

Verslag NOSBO

99 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven