Stappenkampioenschap levert acht bekers op.

Zondag 19 juni 2022.

Ruim zestig kinderen deden vanmiddag, in het Dorpshuis Hoogkerk, mee met het NOSBO stappentoernooi waaronder 17 Paardensprongers. Een mooie opkomst temeer omdat het vandaag vaderdag was en een aantal niet konden meedoen door verplichtingen thuis. Bij het stappentoernooi wordt je ingedeeld in een groep op basis van je laatst behaalde stap. De stappen vijf en zes waren samengevoegd. De vier deelnemers speelden een vierkamp in de kleine zaal. Ook de stappen 3 en 4 speelden gezamenlijk in een groep. Het aantal te winnen bekers was afgestemd op het aantal deelnemers in de stappengroepen met gemiddeld 1 beker op drie deelnemers. Daarmee was de kans op bekerwinst voor iedereen gelijk.

Alle winnaars op het podium

In de stap 0 groep met 11 deelnemers (kinderen zonder diploma of met een Opstap diploma) was Azadeh de enige Paardenspronger. Zij won twee partijen en speelde een keer remise. Uit een bye door het oneven aantal in de groep kreeg ze er nog een punt bij. De 3.5 punten leverde de achste plaats op in het klassement. Een mooie score en een opsteker voor a.s. zaterdag als ze gaat meedoen met de Nationale Pupillendag.

De grootste groep vanmiddag was de groep met het stap 1 diploma. 21 Kinderen streden hier voor de zeven te winnen bekers. Sven en Ben wonnen allebei vijf partijen. Op basis van weerstandspunten werd Sven vierde en Ben was met de vijfde plaats heel blij. Zijn eerste gewonnen beker bij een schaaktoernooi.

In de laagste stappen weinig geelhemden. Dat komt mede door Corona. De afgelopen twee jaar hebben we weinig nieuwe aanwas gekregen wat gelukkig op dit moment aan het veranderen is. Op de club hebben we weer veel nieuwe clubleden en nog een aantal op proef. Volgend seizoen verwachten we veel meer Paardensprong geel bij stap 0 en 1. In de stap 2 groep veel gele shirts, hoewel een aantal clubleden hun shirt was vergeten.

Onder de zeventien deelnemers kwamen acht Paardenspongers in actie voor vijf te winnen bekers. Natuurlijk kwamen clubgenoten elkaar heel vaak tegen. Melle had zijn dag vandaag niet met de 14e plaats. Hij won slechts twee keer en kreeg een punt uit een bye door het oneven aantal. Ons nieuwe clublid Wart scoorde ook drie punten met ook een score uit een bye werd hij 12e. Matthias eindigde, ook met drie punten, een plekje hoger. In de laatste twee ronden leek een beker er nog in te zitten maar hij verloor van David en Casper. Casper vinden terug op de achtste plaats. Hij begon heel goed met drie uit vier maar verloor daarna twee keer waarmee een podiumplaats uit zicht was. Noe speelde een heel goed toernooi. Hij won vier partijen en speelde een keer remise. De 4.5 punten was net niet voldoende voor een van de bekers. Op basis van WP punten werd hij zesde. Simon begon heel sterk aan het toernooi met drie keer winst op rij. Daarna kwam hij Maurits tegen die een maatje te groot was. In ronde zes, zoals heel vaak op toernooien de broedertwist tegen David. David won de partij maar de 1.5 punten uit de laatste speelronden leverde voor Simon, op basis van WP, de vierde plaats op. David verloor in zes ronden slechts een keer tegen Maurits. In de laatste partij ging het om de tweede plaats tegen Nout Schrijvers (SC Haren). David verloor de partij maar de derde plaats is natuurlijk keurig gedaan. Maurits was vandaag oppermacht in de stap 2 groep. Voor de laatste ronde was hij al kampioen. De laatste ronde sloot hij af met een remise en eindigde met een voorsprong van 1.5 punten op de eerste plaats.

Zijn zus Carlijn in de Stap 3/4 groep, waar natuurlijk de langste partijen werden gespeeld, scoorde 3.5 punten waarmee ze 8e werd van de 12 deelnemers. Die cijfers zette Dagmar ook op het scorebord maar op basis van WP punten werd zij 6e, net buiten de prijzen. Mehran had een hele lastige middag in deze groep met slechts een overwinning. Partijen tegen o.a. clubgenoten Dagmar, Eli Alia en Carlijn werden verloren. Maar weer een mooie leerschool voor Mehran in een hogere stap dan vorig jaar. Vijf bekers waren er in deze gecombineerde stappengroep te winnen. Die van de vijfde plaats ging naar Elliot. Vier partijen werden door hem gewonnen o.a. tegen Carlijn en Eli Alia. Ondanks verlies tegen Elliot had Eli Alia een prima middag. Vier partijen werden door haar gewonnen en twee eindigde in een remise. Vijf punten was op onderling resultaat (nieuw op dit Stappenkampioenschap) goed voor de tweede plaats.

Berend was een van de deelnemers in de stap 5/6 groep die een vierkamp speelden. Berend heeft dit jaar een enorme groei doorgemaakt, wat te zien is in de beker en interne competitie waar hij alle kans heeft om de ''dubbel'' te pakken. Van de zes partijen won Berend er twee en speelde een keer remise. De 2.5 punten was voldoende om op onderling resultaat tweede te worden. Keurig gedaan!

Het was weer een hele leuk en gezellig kampioenschap in Hoogkerk met heel veel leuke, mooie en leerzame partijen. Op 9 juli is het Dorpshuis weer te gast voor de NOSBO Jeugd Club Competitie (JCC) waar we ongetwijfeld, net als vandaag, een spannende competitie gaan zien tussen de clubs in de categorieën A/B, C, D en E.

Uitslagen en standen zijn terug te vinden op de NOSBO site57 weergaven0 opmerkingen