Succes voor Matei en Eli Alia in Emmen!

Bijgewerkt: mrt 7

Zaterdag 15 februari 2020.

Verslag en foto's: Martijn Hardeman.

Op de eerste dag van de voorjaarsvakantie reisden vier Paardensprongers af naar de Grand Prix (GP) in Emmen. In groep D speelde Matei. Matei is een goede schaker, maar vergeet dat soms als het tegenzit. Jammer, want daarmee kun je jezelf in de weg zitten. Gelukkig was hij vandaag helemaal in de winning mood. Met een prachtige score van 6 uit 7 won hij zijn groep en kon er weer een beker mee naar huis.

In groep C speelde Imara. Ze scoorde 2,5 punt, maar die score is niet helemaal representatief. Want in zeker vijf van de zeven partijen stond ze goed tot gewonnen. Het daadwerkelijk winnen van dat soort stellingen, kan desondanks lastig zijn. Een mooi punt om verder aan te werken. Ook in dit toernooi weer vele leerzame momenten. Twee wil ik er delen.

Diagram 1

Diagram 2

Zie diagram 1. Deze stelling komt uit de partij Imara tegen Isidora van Ten Boer. Imara had twee pionnen meer in het eindspel en stond daarmee gewonnen. Ze heeft hier net haar pion naar h4 gespeeld. Een logische gedachte om de vrijpion op te laten rukken naar de overkant. Echter, Isidora zag heel knap een prachtige redding. 1…Lxh4! Een loperoffer. Er volgde: 2. Lxh4 Kxc5. Zie diagram 2. Wit heeft een stuk meer, maar kan niet winnen. Wit wist de laatste zwarte pion ook nog te winnen. Toen stond het als volgt:

Diagram 3

Heel bijzonder: wit heeft maar liefst vier punten meer, maar kan niet winnen. Dat komt doordat haar loper op de verkeerde kleur staat. Bij een lopereindspel met een randpion, moet je loper namelijk op dezelfde kleur staan als het veld waarop je pion moet promoveren. Een nuttig thema om te kennen!

De volgende stelling komt uit de laatste ronde. Imara speelde met wit. Ze stond een vol stuk voor, er ging iets mis waardoor ze die voorsprong in onderstaande stelling net is kwijtgeraakt. Toen stond het als volgt:

Diagram 4

Het lijkt alsof wit een groot probleem heeft. Haar toren staat aangevallen en als deze weggaat, kan de zwarte pion doorlopen. Mocht wit ook doorlopen met de pion, dan kan zwart schaakgeven op f1 en de net gehaalde dame gelijk weer winnen. Toch is er in werkelijkheid niets aan de hand. Imara had namelijk remise kunnen houden met 1. Txg3+! Na 1…Kxg3 2. f7 Tf1+ 3. Kg6 staat het als volgt:

Diagram 5

Zwart moet de toren offeren om te voorkomen dat wit een dame krijgt. Remise dus! Ook een belangrijk thema om voor een volgende keer te kennen: een toren kan in zijn eentje niet winnen van een pion + koning als deze ver genoeg opgerukt zijn, terwijl zijn eigen koning ver uit de buurt is.

Groep A en B speelde in een apart zaaltje zes ronden. Van de partijen daar heb ik niet veel gezien. In groep B speelde Dagmar. Ze heeft de laatste tijd enorm goed gespeeld, waardoor haar rating sterk is gestegen. De consequentie is dat je in groepen met sterkere tegenstanders wordt ingedeeld. Geen prijs dit keer, maar Dagmar bleef ook in deze sterke groep goed overeind met twee uit vijf.

En dan de A-groep waarin we Eli Alia terugvinden. Dit schaakseizoen valt op dat we de topspelers van de GP’s van vorig seizoen nog maar beperkt terugzien in de huidige GP-cycli van de NOSBO en de FSB. Vergelijk bijvoorbeeld de A-groep van de GP Emmen van vorig jaar maar eens met die van dit jaar. De vraag is natuurlijk hoe dat komt. Ten dele doordat een aantal van hen van de basisschool naar de middelbare school zijn gegaan wat veel extra (huiswerk)drukte met zich meebrengt. Ook hebben sommige spelers behoefte aan meer bedenktijd dan het GP-rapid tempo waarbij je zonder incremental (extra tijd per zet) elkaar toch vaak door de vlag zit te jagen.

Een ander genoemd argument is dat ze het leuk vinden om ook eens andere tegenstanders tegenover zich te krijgen. Dat gebeurt wel, en dat is het leuke bij Zwitserse toernooien, zoals het SC de Paardensprong Jeugdtoernooi op 29 februari. Wellicht een idee om in een evaluatie na te denken over hoe je de GP ook voor de sterkere/oudere jeugdspelers interessant kunt houden . Want het is jammer als je hen hier eigenlijk nauwelijks meer terugziet op de jeugdtoernooien. Vooral omdat er in de buurt maar weinig alternatieven zijn in het seniorencircuit

Sono Folkers van de Matadoren is één van de spelers die gelukkig nog wel vaste klant is op de GP’s. In Emmen was hij veruit de sterkste. Voor Eli Alia was hij begrijpelijk nog een maatje te groot, maar van de overige partijen won ze er drie. Hiermee legde ze beslag op de derde prijs. Opnieuw een beker dus voor Eli Alia.

Dank aan de organisatie voor de gezellige schaakmiddag!

0 keer bekeken

Contact

Clubmiddag: vrijdagmiddag 16:15 - 17:30 

Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh

Adres: Beijumerweg 10a, 9731 EB, Groningen

Jeugdleider: Ronald van Nimwegen

Email: a.r.vannimwegen@hetnet.nl

Tel: 06-10039868 

KvK: 56506058

Iban: NL23 INGB 0000 708870

t.n.v. SC de Paardensprong 

Sponsoren

© Sc de Paardensprong

sklogo-matte.png